CommentaarGrand prix Zandvoort

Grand Prix Zandvoort is verkeerde evenement op verkeerde plek op verkeerd moment

Een natuurgebied is een natuurgebied. Totdat de ­Formule 1 terugkeert naar Zandvoort.

Het strand zal weliswaar alleen worden opengesteld voor hybride en elektrische auto’s en het aantal ritten zal worden begrensd, maar dat zijn loze gebaren als eerst een natuurgebied wordt opgeofferd aan twijfelachtige belangen.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Met de logica en met de grote vraagstukken van dit moment heeft de terugkeer van de Formule 1 naar Zandvoort nooit gestrookt. Een vervuilend massa-evenement is niet zo’n goed idee in een overvol land dat met meerdere emissiecrises worstelt. Maar de logica heeft het afgelegd tegen de sentimenten van F1-liefhebbers. En tegen de begeerte van ondernemers in de regio Zandvoort.

Intussen schept het evenement zijn eigen wetmatigheden. Vanwege de verwachte drukte in het eerste weekend van mei op de wegen van en naar Zandvoort, mogen drie F1-teams zich over het strand van Noordwijk naar het circuit verplaatsen. ‘Een terugvaloptie’, noemde de verantwoordelijke wethouder deze gemotoriseerde invasie in een beschermd natuurgebied. Alsof zij het ook niet kan helpen dat de coureurs op B-wegen zouden komen vast te staan en door fans zouden worden belaagd.

Nee, Zandvoort heeft het allemaal met groot enthousiasme over zichzelf afgeroepen. Onder andere met de verzekering dat het wel zou meevallen met die verkeerscongestie. Nu dit verkooppraatje het beoogde effect heeft gehad, wordt het 180 graden omgedraaid en worden aan het probleem, waarvan eerder werd gezegd dat het zich niet zou voordoen, argumenten voor de ‘terugvaloptie’ ontleend.

In een vergadering van de Zandvoortse gemeenteraad werd het tegengeluid overstemd door onparlementaire kreten als ‘opzouten’ en ‘wegwezen’. Een raadslid van de PVV reduceerde het natuurgebied tot ‘een hoop zand’ waar hooguit een paar aangespoelde kwallen kunnen worden platgereden.

Het strand zal weliswaar alleen worden opengesteld voor hybride en elektrische auto’s en het aantal ritten zal worden begrensd, maar dat zijn loze gebaren als eerst een natuurgebied wordt opgeofferd aan twijfelachtige belangen. In Zandvoort wordt in de nadagen van het tijdperk van fossiele brandstoffen de hoogmis op de auto met verbrandingsmotor gecelebreerd. En daar moet gedurende drie dagen alles in de wijde omtrek voor wijken. Het is het verkeerde evenement op de verkeerde plaats op het verkeerde moment.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden