Graaiers gedijen op de universiteit

Goed betaalde managers hebben de universiteit tot het voorportaal van het bedrijfsleven gedegradeerd

Het is genereus van masterstudent Jelle van Baardwijk om te beweren dat het onderwijsniveau van de universiteiten daalt door de zesjescultuur en intellectuele luiheid van studenten en niet door de universiteiten zelf.

BMW
Volgens hem bezoeken studenten vooral de universiteit om later de leuke en lucratieve baantjes te krijgen. De universiteiten, die voor hun bestaan afhankelijk zijn van de toestroom van studenten, kunnen kennelijk niet anders dan zich aanpassen en van de studie een ‘reis naar luilekkerland met een BMW-patserbak’ maken.

Het ligt dus niet aan ons, universitaire academici, dat veel studenten een academische studie beginnen met het idee dat ze later manager worden. Inderdaad, aan de universiteiten van Nederland werken vele ambitieuze, integere en talentvolle onderzoekers en docenten. Ze zijn er, maar eigenlijk is het verrassend dat ze er zijn, want de universiteit doet zelf hard mee aan het idee dat het niet nodig is om een echt academisch vak te leren. ‘Je kunt maar beter manager worden’, schreeuwen de universiteiten het uit met hun eigen salarisbeleid.

Grootverdiener
Als je op de universiteit en hogescholen een echte grootverdiener met een Balkenende-plus-salaris wilt worden moet je het bestuur in. Hoewel in het parlement bepaald is dat het salaris van de premier ook het maximumsalaris in de publieke sector zou moeten zijn, is er in het hoger onderwijs nagenoeg geen bestuurder meer te vinden die minder dan dat salaris (ongeveer 180 duizend euro) verdient.

Dat salaris bepalen de bestuurders zelf met medeweten van de zogenaamde toezichtsorganen. Die organen lijken voornamelijk gezelligheidsclubs waarin oude bekenden elkaar tegenkomen en waarin men het vooral met het universiteitsbestuur eens is.
Het hoger onderwijs is in een situatie terechtgekomen waarin degenen die het minst belangrijke werk doen in het hoger onderwijs, namelijk besturen, veel meer betaald krijgen dan diegenen die het werk doen waar het werkelijk om gaat, namelijk studenten opleiden en onderzoek verrichten. Hoe kan de universiteit dan van studenten verwachten dat zij de ambitie hebben zich te vormen tot onafhankelijke en kritische denkers

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden