Gootsteen

De vraag, of zin, die ik middenin de nacht bij Google intypte was iets als: ‘Hoe raak ik af van de chaos in mijn huis ik word gek’. Maar dan in het Engels, want dan krijg je meer antwoorden

Aaf Brandt Corstius

De vraag leidde mij naar de site van de Flylady. De Flylady is een gedrongen Amerikaanse vrouw die zich opgeworpen heeft als de opruimgoeroe van internet. Op forums geven mensen hoog over haar op.
De Flylady weet hoe je chaos in je huis doeltreffend moet aanpakken, want de Flylady is Amerikaans, en in Amerika bestaat voor alles een stappenplan. Ook voor troep.
En de Flylady begrijpt haar patiënten. Ze weet dat wij in paniek raken van zinnen als ‘lekker een weekendje de zolder uitmesten, en dan pak je meteen de keukenkastjes mee’.
De Flylady heeft het over baby steps.
Dat sprak me aan.
De eerste baby step was dat je elke dag, voor het slapen gaan, je gootsteen moet poetsen. Ik klapte de laptop dicht en ging het doen. De gootsteen poetsen is een haalbaar doel, en bevredigend, als je de wereld om de gootsteen heen negeert.
Ik ben blij dat ik geen alcoholverslaafde ben, want ik blijk niet goed met stappenplannen te kunnen omgaan. Ik keek, al mocht dat helemaal niet van de Flylady, ook alvast wat de stap van Dag 2 zou zijn, en de stap van Dag 3. Die gootsteen had me maar vijf minuten gekost. Ik kon best wat stappen vooruit werken.
Zo ben ik, terwijl het feitelijk Dag 2 is, al op Dag 24 aangeland in het stappenplan, en loop ik constant door het huis met een eierwekker die na vijftien minuten afgaat. De bedoeling is dat je per kamer vijftien minuten opruimt. Alweer een overzichtelijk doel. En je kunt veel opruimen in een kwartier, blijkt.
De Flylady verkoopt hiertoe op haar site de ‘Ultimate Timer’. Het is een gewone, witte plastic eierwekker, maar de Flylady heeft er een stickertje op geplakt met de filosofische tekst: ‘You can do anything for 15 minutes.’ De wekker kost 15 dollar 50.
Hier trap ik dus niet in. Maar verder geloof ik alles wat de Flylady zegt. Morgen ben ik toe aan stap 25. De Flylady is trots op mij, staat er bij die dag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden