VerslaggeverscolumnAriejan Korteweg in Rotterdam

Gogogo: een ‘vliegende start’ van Groep Otten in Rotterdam

Voor een congres is het te vroeg, partijbijeenkomsten zijn er niet, sowieso zijn er nog amper leden. Wat niet zo vreemd is als nieuwe leden kunnen kiezen tussen een bijdrage van 100, 250 of 500 euro. ‘Dat is bewust, we willen focussen op rekrutering’, zal Henk Otten later als verklaring geven.

Gelukkig is er dan de JOVD. Wel tien afdelingen van de jonge liberalen hadden hem benaderd om eens langs te komen, vertelt Henk Otten, voorman van de Forum-afsplitsers. Zodoende is het eerste publieke optreden van Groep Otten op een doordeweekse avond in het al van kerstverlichting voorziene bovenzaaltje van café Weena in Rotterdam, waar JOVD Rijnmond gastheer is. Vanuit het hele land is een mens of vijftig afgekomen op deze  primeur.

Henk Otten: minder mensen in de cockpit.

Wij zijn GO, zeggen ze zelf met gevoel voor dynamiek. Of zelfs: ‘De een gaat rechtsaf, de ander rechtdoor... gogogo.’ GO kwam drie man sterk naar Rotterdam. ‘Het motorblok’ noemt Otten dit drietal. Otten doet het woord, maar ook Jeroen de Vries is er – voorheen persvoorlichter van FvD, nu senator. En Robert Baljeu, Statenlid in Noord-Holland en fractieondersteuner, die enige faam kreeg toen hij openbaar maakte dat Baudet boeken over het nazisme had besteld.

Wie er ook is: Cornelis van den Berg, dominee in ruste, Statenlid in Flevoland, Amsterdam-ontvluchter en sinds kort internetfenomeen. Otten vertelt met trots dat een filmpje waarin hij welbespraakt de opwarming van de aarde ontkent honderdduizenden keren is bekeken. Enige afwezigen: de GO-girls. Senator Dorien Rookmakers had wat anders, ook Caroline Persenaire, Statenlid in Zuid-Holland, is er niet bij.

In de Eerste Kamer is GO ondergebracht in een kamer waar voordien de PvdA huisde en die vergane glorie uitstraalt. Er kwam al eens een deel van het plafond naar beneden. Het enige wat er glimt, is een kolossaal tv-scherm waarmee de vergaderzaal in de gaten kan worden gehouden. Loop je er binnen, dan begint het motorblok over de boreale fantasieën van Baudet die hen de partij de rug deden toekeren, en over de 150 uur per week die ze in Forum staken.

Maar in het openbaar is het onderwerp taboe. Dat consigne geeft Otten de zaal vooraf mee. Zoals de naam Otten niet viel op het partijcongres van Forum, zo gaat hij hier niks over Baudet zeggen. ‘We zijn verwikkeld in een rechtszaak wegens laster. Dat proces wil ik geen schade berokkenen.’ Zelfs de woorden Baudet en Forum worden vermeden. De begintijd van FvD klinkt dan als: ‘Iemand klopte bij mij aan de deur die ook wat wilde gaan doen.’

Van den Berg en Baljeu; GO-team.

Aan geen enkele verkiezing meegedaan en toch al zes volksvertegenwoordigers; ‘een vliegende start’ noemt Otten dat. Maar wat vindt GO nu zoal, waar staan ze voor?

In de loop van de avond komt er tastenderwijs enige inkleuring: het sluiten van nieuwe kolencentrales is kapitaalvernietiging; er moeten robuuste natuurgebieden komen; de basisbeurs moet terug in combinatie met betere selectie aan de poort; GO is voor het Australische migratiemodel (ruwweg: niemand binnen) en wil minder politici, die beter betaald krijgen: ‘minder mensen in de cockpit’.

Er is dringend behoefte aan meer diversiteit in de politiek, zegt Otten ook. Wie dan denkt aan meer vrouwen of meer kleur, zit verkeerd. Meer diversiteit betekent bij GO: meer ondernemers, meer mensen zoals zijzelf.

Welk etiket daar bij hoort, vraagt iemand. Dat soort stempeltjes vindt Otten oude politiek. Liever beschrijft hij zijn partij als een Forum ‘met nieuwe poten’, agile als een speedboot.

Otten kan gedreven vertellen over Joseph Schumpeter en diens creatieve destructie. Maar wat we ook leren: Otten is geen Baudet. Hij kijkt de zaal niet aan, formuleert zoekend en een beetje nors en staat vaak met de armen over elkaar. Terwijl een politicus iedereen tegen de borst moet willen drukken, of minstens doen alsof. Onvermijdelijk komt de vraag of hij zichzelf als lijsttrekker ziet. Otten is er nog niet uit. ‘Meldt zich een waanzinnig goed uitziende, flamboyante man of vrouw, dan zeg ik: ga je gang.’ Even is het toch alsof hij aan Baudet denkt.

Ik moest denken aan een ander avondje in een ander Rotterdams café, bijna drie jaar geleden. Ook daar was een mens of vijftig afgekomen op een politieke beweging die nog alles moest waarmaken. Het rumoer verstomde toen de term ‘homeopathische verdunning’ werd gebruikt.

Ook bedacht ik dat ‘homeopathische verdunning’ eigenlijk dubieuzer is dan die ‘boreale wereld’ die bij Otten de emmer deed overlopen. De alarmbellen hadden eerder kunnen afgaan.

De een gaat rechtsaf, de ander rechtdoor… gogogo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden