OpiniePoolse uitzendkrachten

Goedkope Pool kan geen kant meer op

De coronacrisis raakt iedereen. Ook de EU-arbeids­migranten, onder wie duizenden Poolse uitzendkrachten. De aandacht voor hun positie is eenzijdig economisch gedreven, betoogt Malgorzata Bos-Karczewska.

Het is een prachtig seizoen voor appels en peren door de zachte nazomer en herfst. Beeld Marcel van den Bergh
Het is een prachtig seizoen voor appels en peren door de zachte nazomer en herfst.Beeld Marcel van den Bergh

Als de Polen niet komen, oogst ­niemand de asperges. Radeloze ­kwekers vragen zich af: wie gaat hun asperges steken? Brancheorganisatie LTO inventariseert de problemen van de sector. Maar wie bekommert zich over de gezondheid van de Poolse en andere EU-arbeidsmigranten in ­Nederland? Ze vormen de restpost.

‘We laten u niet in de steek’, zei de premier. Richtte hij zich toen tot alle inwoners van ons land? De tijdelijke noodmaatregel (NOW) van de overheid om een fors deel van de loonkosten van werkgevers over te nemen, geldt gelukkig ook voor uitzendkrachten en werknemers met een nul­urencontract. Maar de aanvraag moet worden ingediend door het uitzendbureau of de werkgever. Zullen zij dat doen voor tijdelijke Poolse arbeidskrachten? Een deel van de werkgevers heeft namelijk de gewoonte hen om het minste of geringste weer op straat te zetten.

Onzekerheid

Er heerst nu grote onzekerheid ­onder Poolse arbeidsmigranten. Vele bedrijven die zijn getroffen door een flinke vraaguitval stoppen met de productie en lozen hun overbodige flexkrachten. Hier werken Polen in de regel op korte flexcontracten, zelfs op week- of nulurencontracten. De uitzendbureaus regelen ook de huisvesting. Het ‘uitzendbeding’ (dat wil zeggen: geen werk, geen beloning) heeft nu zorgelijke gevolgen. Door de coronacrisis kunnen de arbeidsmigranten eigenlijk niet terug naar Polen. ­Velen belanden dakloos op straat, naarstig op zoek naar werk. Sommigen zijn ziek of verkouden.

Als je je ziek voelt, moet je thuisblijven. Dat is de belangrijkste corona­regel. Word je dan doorbetaald? Nee, eerder verlies je je werk. Daarom verbergen sommigen hun verkoudheid. Bij distributiecentra worden ze – ziek of niet – gedwongen te werken en zeer lange uren te maken. Is dat verstandig? Men heeft juist meer energie nodig om nu immuniteit op te bouwen.

Polen vrezen voor hun gezondheid, zijn bang voor besmetting. Daarover schrijven ze aan de redactie van Polonia.nl. Een voorbeeld van een noodkreet die wij ontvingen: ‘Ik werk in een hotel in Rotterdam. Behalve handschoenen zijn er geen desinfecteermiddelen. Waar moet ik dit melden?’

Om die reden heeft een Pool met elf anderen bij een wasserij in Eindhoven geweigerd besmet beddengoed, afkomstig van een ziekenhuis, zonder voorzorgsmaatregelen te sorteren. Ze zijn ontslagen.

Deze goedkope arbeidskrachten zijn juist nu onmisbaar. Terwijl veel Nederlanders thuiszitten, werken de Polen. In deze crisis houden ‘goedkope Poolse arbeidsmigranten’ in cruciale beroepen – orderpickers, sorteerders, vrachtwagenchauffeurs en schoon­makers – Nederland draaiende.

Wees zuinig op hen. Bescherm hen óók.

Malgorzata Bos-Karczewska is Pools-Nederlandse journalist en hoofdredacteur van de website ­Polonia.nl, voor Polen in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden