Goed, zo'n Gogo-instinct

We mogen ons verzamelinstinct wel dankbaar zijn. Wat zouden we zijn zonder?

Ooit waren het Verkade-plaatjes, speldjes en buttons; daarna kwamen de flippo’s, wuppies en welpies. En nu zijn er de gogo’s: kleine, felgekleurde stukjes verzamelplastic van de supermarkt. Dus wordt het winkelcentrum gebarricadeerd door gogo sparende scholieren, vind je op internet filmpjes van kinderen die volledig door het lint gaan om een gogo en heb ook ik mijn kinderen al enkele malen krijsend op de gang gezet na een of ander gogo-incident.

Oerkracht
Slimme marketingsmurf die het heeft bedacht, maar waarom werkt het? Welke geheimzinnige oerkracht is hier aan het werk? Er zijn gevallen bekend van volwassenen die na een kleine, plaatselijke hersenbloeding rechts achter het voorhoofd plotsklaps ontregelde verzamelaars werden. Je krijgt een klap tegen je hoofd, ga je wéér gogo’s sparen. Veelzeggend dat de neurologische rem waar het om gaat, bij kinderen nog niet goed is ontwikkeld.

Of misschien gaat het bij sparen wel om een ‘extensie van het zelf’, zoals sommige psychologen plechtig zeggen. Zo’n verzameling gekleurd plastic is dan een soort loopplank waarlangs je kennis opdoet en ordent. Het is best knap als je weet wie van de gogo’s Hikira is, wie Kazuma en wie Tem.

Daarom zit in een goede verzameling ook systeem: je mentale loopplank moet natuurlijk wel stevig zijn. Een antropoloog die eens op veldwerk ging tussen de muntenverzamelaars, beschreef hoe de munten voor veel verzamelaars een soort ezelsbruggetje waren aan de hand waarvan ze de halve wereldgeschiedenis konden opzeggen.

Als je het zo ziet, mogen we ons verzamelinstinct wel dankbaar zijn. Wat zou onze diersoort zijn zonder?

Verzamelen
Ook in de wetenschap begint het allemaal met verzamelen – van potten met sterkwaterwezens en aboriginalbotten die de oervaders van de moderne wetenschap bijeenbrachten, tot wetenschappers die ergens in een lab eindeloos piekjes in een grafiek, bliepjes van een meetapparaat of stuifmeelkorrels op een microscoopplaatje zitten te verzamelen. Respect. De mens is meer verzamelaar dan jager.

En die gogo’s? Die moeten we dan maar voor lief nemen. Als vingeroefening in het sparen. Mijn dochtertje van 6 keek me verbluft aan toen ik erover begon. Wat een domme vraag, waarom je gogo’s verzamelt. ‘Je kunt er heel leuk mee spelen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.