Column Loethe Olthuis

Goed nieuws voor de gewetensvolle bbq’er: in de zonnebarbecue kun je roosteren, bakken, stoven of stomen

Klimaatverandering is een blijvertje, dat werd de laatste weken wel weer duidelijk. Toch denk ik dat de kans klein is dat regeringen, bedrijfsleven en politici nu echt de opwarming gaan beperken. Dus is het aan u en mij. Behoorlijk spannend en waarschijnlijk wordt u er, net als ik, niet altijd blij van. Want minder opwarming betekent minder vliegen en autorijden, minder vlees eten, minder energie en water verbruiken. Van al dat ‘minder’ raak je behoorlijk moedeloos. Want het leven moet wel een beetje leuk blijven.

Maar misschien kunnen we sommige dingen niet zozeer minder, maar anders doen. Ook al redden we de wereld er niet mee, zulk ‘omdenken’ helpt. Neem barbecueën. Ruim 95 procent van de Nederlanders wordt daar intens gelukkig van. Helaas ben ik de partypooper, want barbecueën is flink milieu- en klimaatbelastend. Niet alleen vanwege het vele kiloknallervlees, maar ook door het barbecueën zelf. Barbecueën, of het nou op houtskool, gas of elektriciteit is, veroorzaakt namelijk altijd flinke uitstoot van broeikasgassen. En alle barbecuemethoden zorgen voor ongezonde rook doordat vleessappen en vet verbranden.

Toch is er verschil. Zo scoort barbecueën op houtskool onderaan. Vreemd misschien, want hout is een hernieuwbare grondstof. Maar houtskool – alleen in Nederland al gebruiken we tonnen per jaar – komt vooral uit landen als Congo, Nigeria en Brazilië, waar het de belangrijkste brandstof is. Die houtskool wordt gebrand door hout in de open lucht te laten smeulen. Dat zorgt voor veel luchtvervuiling: rook en fijnstof, giftige PAK’s en andere schadelijke stoffen. Ook niet bepaald gezond voor de mensen die er wonen. Bovendien is bij deze productiemethode voor 1 kilo houtskool wel 10 kilo hout nodig. Voor zulke, soms illegale, houtskoolwinning worden er jaarlijks bovendien voetbalvelden oerbos omgehakt.

Je kunt je houtskoolbarbecue wel ‘vergroenen’ door houtskool uit duurzaam beheerde bossen te kopen, met FSC- of PEFC-keurmerk. Helaas staat dat lang niet altijd op de verpakking. Wel goed herkenbaar is houtskool van het merk Echt. Zij halen hout uit FSC-gecertificeerde, Europese bossen. Door een moderner productieproces is er veel minder hout voor de houtskool nodig en ontstaan er nauwelijks schadelijke gassen.

Gasbarbecues werken op propaan of butaan. Fossiele brandstoffen die schoon, volledig en geurloos branden. Maar volgens Milieu Centraal stoot barbecueën op gas zelfs meer CO2 uit dan op houtskool. Elektrisch barbecueën geeft minder CO2-uitstoot dan gas of houtskool, maar alléén als je groene stroom gebruikt. Check je energieleverancier, groene prietpraat floreert in energieland.

Voordat u nu denkt: de barbecuelol is er wel af, heb ik goed nieuws. Want waar gaan we in de toekomst juist méér van krijgen? Juist, zonnewarmte. En laten er nu ook zonnebarbecues bestaan. Die hebben geen houtskool, gas of elektriciteit nodig: ze concentreren zonnestraling tot hitte. In een zonnebarbecue of -oven kun je vlees, vis en brood, groente, bonen en aardappels, taart en rijst roosteren, bakken, stoven of stomen. Zonnebarbecues produceren geen rook, schadelijke stoffen of CO2. Ze werken zelfs bij bewolkt weer of in de winterzon en ze kosten minder dan een Groen Ei.

Klinkt goed? Vond ik ook. Ik heb mezelf dus maar getrakteerd op een zonnebarbecue van het merk Go Sun. Ik laat nog horen hoe het bevalt. Wie weet word ik stiekem nog een barbecue-fan…

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden