Opinie

Goed dat Trump spreekt met Al Gore

Goed dat Al Gore afgelopen maandag Donald Trump heeft ontmoet. Goed dat Ivanka Trump Gore heeft uitgenodigd langs te komen om over klimaatverandering te praten en goed dat de aanstaande president Trump de ontmoeting van groot belang vond.

Al Gore verlaat the Trump Tower.Beeld afp

Maar één vergadering maakt nog geen milieubeleid. Het komt erop aan wie Trump benoemt op zijn sleutelposten inzake milieu en energie en welke kant hij hen opstuurt. Hetzij doorgaan met de rol van de VS als aanjager van de aanpak van klimaatverandering en het invoeren van schone energie, hetzij die rol te laten schieten en te proberen de kolenindustrie nieuw leven in te blazen en van kust tot kust te gaan boren naar fossiele brandstoffen.

Men hoopt erop dat Ivanka haar vader duidelijk maakt dat niets beter is om zijn critici te dwingen hun oordeel over hem bij te stellen dan de benoeming van een paar serieuze wetenschappers op sleutelposities op milieugebied.

En ik vermoed dat Trump zelf tijdens de campagne heeft ontdekt dat - buiten de regio's met kolenmijnen - een ruime meerderheid van de Amerikanen niet alleen begrijpt dat door mensen veroorzaakte klimaatverandering echt bestaat, maar ook dat de productie van schone energie een nieuwe wereldmarkt zal worden - gegeven het feit dat de inwoners van Peking en New Delhi geen adem kunnen halen.

Het zou dan ook idioot zijn als Amerika zijn leidende rol op dit terrein zou opgeven door terug te vallen op het verbranden van smerige brokken kolen op het moment dat wind- en zonne-energie zonder subsidie goedkoper gaan worden dan fossiele brandstoffen.

Misschien is het een fantasie. Maar het is de moeite waard om de evolutie van de laatste Republikeinse regering in herinnering te roepen. De Texaanse olieboer George W. Bush begon met de wereld te choqueren door aan te kondigen dat de VS zich zouden terugtrekken uit het klimaatverdrag van Kyoto. Hij eindigde met het omarmen van 'wind en zon'.

Bush stelde experts op het gebied van milieuwetgeving aan en gaf hun de opdracht schone energie te bevorderen door wetgeving in samenwerking met beide partijen in het Congres. Bush betreurde dat Amerika 'verslaafd was aan olie' en sloot zijn bewind af met een conferentie met grote vervuilers, die de weg baande voor het klimaatakkoord van Parijs.

Ik weet niet of Trump zich realiseert dat het verdacht maken van klimaatwetenschap en het vrij baan geven aan kolen en olie een breuk zou betekenen met de laatste twee Republikeinse regeringen. Het was George H.W. Bush die in 1989 voorstelde om een systeem van handel in emissierechten in te voeren om de uitstoot van zwaveldioxide te halveren.

Zolang Trump openstaat voor lessen over het milieu moeten we de besten door de deuren van de Trump Tower duwen om hem bij te praten. Maar als hij de deur dichtslaat, moeten we de barricaden op.

Thomas Friedman is columnist van The New York Times.

© NYT

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden