CommentaarLedenreferendum

Goed dat de vakbond voor het pensioenakkoord heeft gestemd, maar het is slechts de eerste horde

Opluchting bij Han Busker bij de uitslag van het referendum.Beeld Raymond Rutting / De Volkskrant

De vakbond bedong een ongemakkelijk veto over het deze maand gesloten akkoord van werknemers, werkgevers en kabinet dat het pensioen aan moet passen aan de huidige tijd. Een massaal ‘nee’ van de leden van FNV en CNV was het einde geweest van dat na jaren van moeizame onderhandelingen bereikte pensioenakkoord.

Bijna tweederde van de 1 miljoen FNV-leden vond het niet de moeite waard een stem uit te brengen bij het zogenoemde ledenreferendum van hun vakbond. Die is niettemin verheugd over de ‘historisch hoge’ opkomst van 37 procent. CNV scoorde nog lager: 15 procent. Al met al bepaalden 320 duizend ja-stemmende FNV- en CNV-leden het pensioen van miljoenen Nederlanders nu en later.

Dat onderhandelaars zulke risico’s nemen met hun ­akkoord, tekent de polder anno nu. Positief is dat de uitslagen van de ledenraadplegingen, met ruim driekwart van de stemmen vóór het pensioenakkoord, weinig ruimte ­laten voor twijfel, al is nimmer te achterhalen wat een vakbondslid nu precies bedoelt met een ‘ja’ of ‘nee’ tegen een akkoord dat zo veel elementen bevat. Elementen zoals de tijdelijke bevriezing van de AOW-leeftijd die de vakbond aan het akkoord heeft toegevoegd.

Aangenomen moet worden dat de vakbond daar nu vóór is, net als de regeling voor zware beroepen en het afschaffen van de doorsneepremie. Het zijn enkele van de zaken die nu moeten worden uitgewerkt. De instemming die uit de ledenreferenda van FNV en CNV is gekomen, is dan ook slechts een eerste horde geweest naar een pensioenstelsel dat past bij de huidige arbeidsmarkt en demografie.

Veelzeggend is het verlangen van FNV-voorman Han Busker dat hij bij die uitwerking zo veel mogelijk rekening wil houden met de minderheid van 23 procent van zijn leden die tegen het pensioenakkoord heeft gestemd. Het vervolg daarvan belooft een lange mars te worden, want de drie deelnemers aan die ‘uitwerkingsonderhandelingen’, werknemers- en werkgeversorganisaties en kabinet, moeten daar unaniem uitkomen. Aldus houdt ook de vakbond een veto over het pensioenakkoord, terwijl haast geboden is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden