ingezonden brieven

Goed bezig Efteling, nu lakei-in-jurk nog

De lezersbrieven van vandaag.

Redactie
Monsieur Cannibale in de Efteling. Beeld Marcel van den Bergh
Monsieur Cannibale in de Efteling.Beeld Marcel van den Bergh

In de Efteling moet Monsieur Cannibale, een zwarte tronie met kroesharen, dikke lippen en een lepel door zijn neus, na 33 jaar het veld ruimen. Eerder paste het pretpark al stereotype afbeeldingen van Afrikaanse en Aziatische poppen aan. Kinderen van kleur kunnen straks de Efteling bezoeken zonder het gevoel te krijgen dat ze zelf de bezienswaardigheid zijn. Maar dat geldt nog niet voor alle kinderen.

Neem nu mijn kind. Vorig jaar was ik met mijn 7-jarige zoon en zijn vriendinnetje in de Efteling. Prachtig vonden ze het daar. Er werd hard gegild in de Piranha en luid geklapt bij de paardenshow. Toen togen wij naar Symbolica, een attractie die ik nog niet kende. Symbolica vertelt het verhaal van een koning met een paleis vol verrassingen: zalen vol taarten, vlinders, een walvis achter glas. Zo aimabel als de koning is, zo’n vervelende zeur is zijn lakei. Die krijgt dan ook zijn verdiende loon. In een zijkamertje wordt hij betrapt achter een deur, in een jurk. Lachen toch?

Misschien zou ik erom hebben gelachen als mijn zoon geen genderkind was geweest: een kind dat zich identificeert met een ander geslacht dan het geboortegeslacht. In mijn geval een zoon die zich uit als dochter. Tijdens zijn bezoek aan de Efteling droeg hij, net als de lakei, een jurk. De boodschap die hij die dag voorgeschoteld kreeg, als 7-jarige: je bent bespottelijk.

De draak steken met een man in een jurk is niet onschuldig. Het leert jaarlijks vijf miljoen kinderen en volwassenen, transgender en cisgender, dat het bespotten van iemand met een afwijkende genderidentiteit oké is en draagt op die manier bij aan de discriminatie van transgendermensen zoals mijn zoon. Kom op, Efteling, toon moreel leiderschap. Maak af waar je aan begonnen bent en gooi alle ‘vrolijke karikaturen’ de deur uit, ook de lakei in een jurk.

Jackie June ter Heide, Weesp

Noraly

Bij het lezen van ‘Onze gids’met Joost Prinsen (Magazine, 26/6), schoot ons te binnen dat hij niet de enige is die gecharmeerd is van Noraly Beyer. Toen ze nog het NOS Journaal presenteerde, wijdde onze onvolprezen tekstdichter en liedjeszanger Joop Visser een lied aan haar met als refrein: ‘Noraly, Noraly, elke dag een keer of drie, elke keer als ik je zie, verder kijken hoef ik nie. Er is voor mij geen andere. Ik zou niet weten wie. Noraly, Noraly’. Het is nummer 12 op zijn cd Voor de zieken en zeevarenden.

Hinke en Pier Bergsma, Hurdegaryp

Het oog van de meester

Eindelijk iemand die iets verstandigs zegt over litereratuuronderwijs in plaats van de, zoals Jeroen Dera (O&D, 24/6) zegt, immer terugkerende discussie ‘wat moeten we tieners op school laten lezen?’

Als lerares Engels op de havo probeerde ik een aanbod te creëren aan boeken over van alles en nog wat om maar boeken aan de man de brengen voor het deel Literatuur dat verplicht moest worden afgesloten. Mijn grote inspiratiebron was het onderzoek van Theo Witte, Het oog van de meester uit 2008. Dat opende mijn ogen over hoe leerlingen in het voortgezet onderwijs lezen beleefden.

Dan kwam het mondeling. Een van mijn vragen kon zijn: ‘Is er een gemeenschappelijk thema te ontdekken in de boeken die je hebt gelezen?’, zelf soms in de volste overtuiging dat dat er niet was. Een leerling kon me dan verrassen met een antwoord waarop hij beweerde dat het er wel was, onderbouwd met voorbeelden uit de boeken. Verbaasd als ik was over het antwoord dacht ik: zo had ik het nog niet bekeken, hoera, de boeken zijn gelezen, begrepen en er wordt over nagedacht, en glimlachend kon ik een voldoende noteren.

Jeannette de Brouwer, Deventer

Rutte’s verontwaardiging

Grote stoere woorden van onze premier Mark Rutte richting Hongarije en Orbán over de anti-homowetgeving en richting Poetin – ‘als hij op de EU-top komt dan blijf ik weg’. Nooit eerder zagen we hem zo activistisch. Is het misschien dezelfde truc die mensen als Poetin en Orbán ook regelmatig gebruiken: veel boze woorden over het buitenland om de aandacht af te leiden van de eigen binnenlandse problematiek. En als de formatie maar voldoende vertraagt, dan is na de zomer ook iedereen wel vergeten dat ze hem niet meer wilden voor Rutte IV. De trukendoos wordt maximaal benut!

Jan Lantink, Nijmegen

Bakoe

De media berichten dat Hongarije de lhbti-rechten inperkt, maar ondertussen gaan wij Europeanen de kwartfinale van EK2020 in Bakoe spelen. Als je ‘lhbti Azerbeidzjan’ googelt, verschijnt bovenaan het bericht ‘Razzia’s tegen homoseksuelen en transgenders in Azerbeidzjan’. Wat is precies de reden van de dubbele standaarden die wij hanteren?

E. Numan, Drachten

Vonnegut en Paulus

Ionica Smeets sluit haar lezenswaardige column (Boeken & Wetenschap, 26/6) af met een citaat van de humanist Vonnegut: ‘Je moet aardig zijn’. Als atheïst wil ze natuurlijk liever niet de Bijbel citeren, maar daarin schrijft Paulus, al bijna 2000 jaar voor Vonnegut, exact hetzelfde: ‘Laat iedereen u kennen als vriendelijke mensen’ (Filippenzen 4:5).

Anton van Kan, Culemborg

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden