Gods zaad over Gods akker

Het echte probleem achter de wereldwijde voedsel- en klimaatcrisis is niet de koe, maar de almaar voortwoekerende overbevolking.

Wie dacht dat smoezenkoning Dirk Scheringa het schuldafschuiven tot kunst had verheven, ziet voorbij aan de bigotte waanzin die de voedsel- en de klimaatdiscussie beheerst.

Ten tijde van het eerste rapport van de Club van Rome, een kleine veertig jaar geleden, kende men de drijvende kracht achter alle leefmilieuproblemen heel goed: er waren veel te veel mensen – toen drie miljard – die nog meer te veel nieuwe mensen maakten.Op den duur moest dat op een eindige aarde wel fout gaan.


Het Volkskrant-commentaar noemt het rapport op 29 oktober nog altijd actueel, maar tegenwoordig wordt er vooral nogal schamper gedaan over die oude wake-up call en de hele golf van publicaties eromheen. Ten onrechte, want de waarheid van toen staat nog steeds als een huis, alle Louise Fresco’s ten spijt die beloven dat met de moderne techniek de aarde wel twaalf miljard mensen kan voeden.

Nog afgezien van de vraag hoe prettig het nog toeven is in zo’n heksenketel vol mensenvlees, zal ook dat immers niet genoeg zijn. Het is alleen een waarheid die bij niemand welkom is.


Ook niet bij de minister van Milieu, Jacqueline Cramer. Liever roept zij CO2 uit tot grensoverschrijdende boosdoener (Forum, 26 oktober). Liever sluit zij zich aan bij de laatste milieumode, die kort samengevat voorschrijft dat de klimaat- en voedselcrisis daarnaast vooral veroorzaakt wordt door rundvlees.


’t Is de schuld van de koe.


Je moet er maar opkomen een diersoort wier enige misdrijf is, dat ze haar bestaansgeschiedenis lang lijdzaam de belangen van de mens heeft gediend, zo te demoniseren. Maar toch is dat helemaal bon ton.


Kip

Koeien kosten onevenredig veel landbouwgrond, en ze boeren en schijten maar broeikasgassen. Dus weg met die beesten, vindt Cramer. Als we met ons allen maar kip gaan eten en ‘duurzame diplomatie’ bedrijven – wat dat ook mag betekenen – lossen we zowel de voedselcrisis als de klimaatcrisis ‘voor een prikkie’ op.
Dat is niet alleen op zijn best onverantwoord lichtzinnig, maar ook onrechtvaardig jegens de koe. Die krijgt stank voor dank, een stank die het dier dan ook nog verweten wordt.


Ondertussen groeit de wereldbevolking in angstwekkend tempo door. Geen mens gelooft dat de aanzwellende miljarden in bijvoorbeeld China en India omwille van Jacqueline Cramer zomaar zullen afzien van het biefstukje dat eindelijk aan de einder gloort. Net zoals al die mensen overal ter wereld auto’s willen, Ikea-meubeltjes, airco en alle andere energievretende speeltjes waar wij rijke westerlingen ook geen genoeg van krijgen. Wie zal het ze kwalijk nemen?


Kinderwens

Desondanks doet men er alles aan om de productie van mensenvlees verder op te jagen. Het begint er al mee dat we in Nederland mateloze hoeveelheden geld en deskundigheid besteden aan het met veel technisch geweld bevredigen van zelfs de onmogelijkste kinderwens.


Maar ook wil menig bestuurder de vergrijzing in Europa met allerhande fokpremies het hoofd bieden En onlangs bestond minister Rouvoet het zelfs om in China de enige verstandige maatregel die nog uit het Mao-tijdperk dateert, de één-kindpolitiek, te verketteren. De heilige vrijheid om zelf je kindertal te bepalen, kwam in gevaar, waarschuwde hij. Merkwaardigerwijs gunnen Rouvoet en de zijnen niemand diezelfde vrijheid als het gaat om de keuze om een kind door morning-afterpil, overtijdbehandeling of abortus niet te krijgen.


Vruchtbare akker

De paus wil gods zaad nog altijd helemaal ongebreideld over elke vruchtbare akker laten lopen. Geen Rouvoet die hem serieus tegenspreekt, maar ook geen Cramer.
Ook alle hulpverleners, ontwikkelingssamenwerkers en goededoelers doen dat niet. Als iets geen grenzen kent, is het wel hun vrome gekwezel over geredde levens en verlaging van kindersterfte. Over de ellendige levens die veel van die geredde zielen tegemoet gaan, zwijgt men liever als het graf.


Zonder gelijktijdige indamming van de bevolkingsgroei kweekt betere gezondheidszorg zelf de extra bevolkingsdruk die elke winst aan kwaliteit van leven tenietdoet.


Welvaart

Dat zou Cramer aan de orde moeten stellen. Ze zou moeten eisen dat bestrijding van kindersterfte altijd gepaard gaat met gedegen voorlichting over geboortebeperking en met effectief ondersteunend beleid. En, belangrijker nog, ze zou moeten werken aan datgene wat de geboortecijfers het beste en snelste doet dalen: welvaart en zekerheid.


Dat betekent bijvoorbeeld eindelijk eens echt de markten openstellen voor de derde wereld, en keihard werken aan een gegarandeerde basispensioenvoorziening voor iedereen. Aan een simpele maar geloofwaardige, wereldwijde AOW.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden