ColumnAleid Truijens

God heeft op school niets te zoeken

Er zijn scholen in Nederland waar kinderen leren dat het christendom uitgeroeid moet worden, en dat mensen die niet in God geloven zullen branden in de hel. Dat er maar één waar geloof is, het hunne. Er zijn scholen die hun leerlingen inprenten dat de Nederlandse rechtspraak ongelijk heeft, dat kerk en staat één zijn en dat de democratie een systeem is dat niet deugt.

Er zijn scholen die een lange neus maken naar de Nederlandse wet, maar kruipen voor het gezag van een buitenlandse dictator. Er zijn scholen waar je leert dat de Holocaust best meeviel en dat er een joods complot bestaat. Op andere scholen wordt verteld dat homoseksualiteit een ziekte is, dat de man het hoofd van de vrouw is, dat je vrouwen geen hand mag geven of dat vrouwen niet mogen stemmen. Op wéér andere scholen maken ze je wijs dat je, behalve een gewoon lichaam een ‘astraal lichaam’ hebt en dat je pas mag lezen als je tandjes gewisseld zijn.

Sommige ouders sturen hun kinderen graag naar scholen waar hún waarheid regeert. Die ouders worden in Nederland vorstelijk bediend. Al die scholen waar ze gevaarlijke onzin of lariekoek vertellen aan leerlingen, worden gefinancierd door de overheid, die daarmee stilzwijgend goedkeurt dat argeloze kinderen worden doordesemd met ideologieën of geloofsovertuigingen, ook als die tegen de grondwet in gaan. Dat is verschrikkelijk. Kinderen hebben niets te kiezen. De overheid zou hen moeten beschermen.

Het tegendeel gebeurt, dankzij onze veelgeroemde vrijheid van onderwijs, vastgelegd in artikel 23 van de grondwet. Vrijheid van onderwijs, dat klinkt mooi, toch? Maar ze betekent niet vrijheid voor ouders om een school te kiezen: bijzondere scholen mogen leerlingen die van het verkeerde geloof zijn, of het schoolgeld niet kunnen betalen, weigeren. Er is vrijheid voor besturen om scholen te stichten en daar kinderen te leren wat de stichters goeddunkt, met een zak geld van de overheid.

Het gedonder rond het Cornelius Haga Lyceum, waar volgens inlichtingendiensten de salafistische geloofsleer wordt gepredikt, laat weer eens zien hoezeer artikel 23 is ontspoord. Nieuw is dit niet, al een jaar of vijftien komen er regelmatig scholen in opspraak wegens indoctrinatie, discriminatie of haatzaaien. Elke keer weer blijkt het moeilijk om zulke scholen te sluiten. Op het Cornelius Haga werd een inspecteur bedreigd; dat incident had aangegrepen kunnen worden om de financiering van de school te stoppen, terwijl het onderzoek loopt, maar dat heeft minister Slob niet gedaan.

Artikel 23 stamt uit 1917, toen de scheiding van kerk en staat geaccepteerd was en vrijwel alle Nederlanders een geloof aanhingen. Nu kan ieder schoolbestuur dat wordt bekritiseerd om de lesinhoud, wapperen met artikel 23: bemoei je er niet mee, ons bestuur is de baas. Zo kruipt iedereen gezellig bij zijn eigen groepje, wordt de integratie tegengehouden en de segregatie bevorderd.

Die wet moet veranderen. Dit is het moment. Lodewijk Asscher doet een poging; hij zal voorstellen de grondwet zo te wijzigen dat scholen ‘acceptatieplicht’ hebben en dat zij mensenrechten en de democratische rechten moeten respecteren.

Van mij mag het verder gaan. God heeft op school niets te zoeken, ideologen en sektariërs evenmin. Maak alle scholen openbaar, net als in Frankrijk. Geloven staat vrij, opvoeden naar eigen inzicht ook. Op school zit je om te leren nadenken over de wereld. Om te zien dat mensen verschillend denken, om kennis te maken met religies en ideologieën, om te begrijpen waarom mensen elkaar fel bestrijden. Zodat je, als je volwassen bent, je eigen keuzen maakt. Dat is pas vrijheid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden