Opinie

'God had de 'hondenbezitter' nimmer in zijn schepping dienen te incorporeren'

Twee miljoen tweehonderdduizend honden telt Nederland. Laten we de feiten onder ogen zien: dat is een plaag. Vraag het maar aan joggers, schrijft Ton de Kok, publicist en jogger. 'Alleen de blindegeleide- en de rampenhond dragen wij een warm hart toe.'

OPINIE - Ton de Kok
'Wat wij nou zeuren, zegt u? Honden zijn toch zulke lieve trouwe beestjes? Kom op! Trouw misschien nog wel, maar lief? Forget it, in ieder geval niet voor de argeloze jogger.' Beeld anp
'Wat wij nou zeuren, zegt u? Honden zijn toch zulke lieve trouwe beestjes? Kom op! Trouw misschien nog wel, maar lief? Forget it, in ieder geval niet voor de argeloze jogger.'Beeld anp

Op verzoek van prinses Sophia van Hannover heeft de filosoof Leibnitz drie eeuwen geleden de wereld uitgelegd dat God met onze wereld 'de best mogelijk wereld' schiep. Alle ellende die daarin voorkomt, dienen we dus in eerbied en vroomheid te aanvaarden.

Onder die ellende valt wat ons betreft ook de hondenbezitter. Het aanvaarden van die hondenbezitter valt ons de laatste jaren steeds moeilijker. Een Algoede God had het verschijnsel 'hondenbezitter' natuurlijk nimmer in zijn schepping dienen te incorporeren. Maar een Almachtige God moet in staat zijn dit 'verschijnsel' alsnog uit deze wereld te deleten.

Niet lief voor argeloze jogger
Wat wij nou zeuren, zegt u? Honden zijn toch zulke lieve trouwe beestjes? Kom op! Trouw misschien nog wel, maar lief? Forget it, in ieder geval niet voor de argeloze jogger. Al drie decennia plegen wij op zondagmorgen met een groep mannen een uurtje te joggen in bos en op hei. Onbewust proberen wij daardoor de dood voor te blijven. Maar met het toenemen van de economische crisis en de welvaart zagen we het aantal honden drastisch toenemen.

En díe blijven we af en toe niet voor.

Er zijn er nu 2,2 miljoen in ons land, een krankzinnig aantal. Veel te veel van die beesten lopen op die hei los rond. Als er schapen in de buurt zijn, staat er een bordje: honden moeten worden aangelijnd. Als er alleen joggers rondlopen, mogen de honden tegen je op springen, je omver lopen, je gezicht likken of vrij naar kuit of kont happen.

Camiel Eurlings jogt. Beeld anp
Camiel Eurlings jogt.Beeld anp

Gat-ver-de-gat-ver, smerige beesten!

En moet je het commentaar horen als je lichtelijk opgesard vraagt of ze dat beest niet bij zich kunnen houden. Och meneer, hij bijt niet hoor, het is maar speelsheid. Of: 'vriend je mot niet zo zeiken, mot je maar niet hard hollen. Als je stil blijft staan, gebeurt er niks'. Joggers staan nooit stil, maar dat begrijpt die man niet.

Onze ergernis beperkt zich niet tot het gebeuren op de hei. Zodra je je begeeft op straat, steeg of stoep, in de stad dus, kom je ook nog steeds om van de honden. Goed die zijn allen aangelijnd, maar wat denkt u dat 2,2 miljoen honden aan kilo's 'output' produceren? Miljoenen kilo's stront valt dagelijks op vaderlandse bodem. En wat kost het voer niet om tot die kilo's te komen? Is er crisis of geen crisis? Als die bergen hondenvoer anders aangewend zouden worden, zou de honger in de wereld een stuk worden teruggedrongen.

Dames en heren met die zakjes
En dan, oh smerigheid, zie je de dames en heren met die zakjes in de weer. Hun hond is even, hup, in de achteruit gegaan en daar ligt er weer een. Alleen Midas Dekkers vindt zoiets heerlijk.

'Wat ons af en toe ook naar de strot grijpt, maar dat is van een andere orde, is de gelijkenis tussen hond en baas.' Beeld anp
'Wat ons af en toe ook naar de strot grijpt, maar dat is van een andere orde, is de gelijkenis tussen hond en baas.'Beeld anp

En dan dat zakje, dat flinterdunne zakje, die greep in die weekheid? Mijn God! Weliswaar is dat zakje een hele vooruitgang, maar lang niet alles verdwijnt van straat of stoep. De h-bezitter zou verplicht moeten worden tot een effectieve poepschraper. Er blijft altijd nog smerigheid aan de stoeptegels zitten en dus aan onze schoenen.

Wat ons af en toe ook naar de strot grijpt, maar dat is van een andere orde, is de gelijkenis tussen hond en baas. U zult dat herkennen. Vorige week zaten we na het joggen aan de koffie met appeltaart en daar kwam een h-bezitter het terras op. De bezitter was twee meter lang en zijn hond wel anderhalve meter hoog. Dat kalf liep tussen de tafeltjes door en je zag zijn rug erbovenuit deinen. Een merkwaardig gezicht om die 'deining' zo vijf tafeltjes te zien passeren. Toen baas en hond na het laatste tafeltje een draai maakten, keken wij hen recht in het 'gelaat'.

Onze heftige discussie viel subiet plat... Mijn God, zuchtte een van mijn vriendjes, gelukkig net niet verstaanbaar voor de baas, moet je zien, ze lijken wel een eeneiige tweeling. De hondenkop en de mensenkop hadden ogenschijnlijk dezelfde genetische basis.

Voer voor psychologen
Tsjonge, riep een ander, wat zal hij daar dagelijks inkieperen? En wat zal het thuis bij die man stinken, de huizen van alle hondenbezitters stinken immers altijd, riep hij met een vertrokken gezicht. Toen kwam natuurlijk de vraag: waarom wil zo'n man zo'n dier in huis. Geen kinderen? Eenzaamheid? De huisarts heeft hem uit therapeutische overwegingen een hond aangeraden? We kwamen er niet uit. Voer voor psychologen. Nou heeft híj nog maar één hond, ging iemand verder, maar in het begin van de loop kwam ik vandaag een 'mevrouwtje' tegen met wel zes van die beesten...

'En dan, oh smerigheid, zie je de dames en heren met die zakjes in de weer. Hun hond is even, hup, in de achteruit gegaan en daar ligt er weer een.' Beeld anp
'En dan, oh smerigheid, zie je de dames en heren met die zakjes in de weer. Hun hond is even, hup, in de achteruit gegaan en daar ligt er weer een.'Beeld anp

Enfin, waarde lezer, we realiseren ons dat vele hondenbezitters niet blij zullen zijn met dit stukje. Als een van de redacteuren van deze pagina een hond heeft, jammer lezers, dan komt ons stukje u niet onder ogen.

Kom op, smile, het zit natuurlijk vol hyperbolen, maar, maar, met een kern van waarheid. We vinden 2,2 miljoen honden een plaag voor ons land en wat ons betreft mag de hondenbelasting met 200 procent omhoog.

Alleen de blindegeleide- en de rampenhond dragen wij een warm hart toe.

Ton de Kok is publicist en jogger.

Visueel gehandicapten voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer over het openbaar vervoer. Beeld anp
Visueel gehandicapten voorafgaand aan een overleg in de Tweede Kamer over het openbaar vervoer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden