Glas rood qua calorieën niet vergelijkbaar met donut

 

Beeld thinkstock

Jarl van der Ploeg schrijft dat een glas rode wijn qua calorie-inname vergelijkbaar is met een donut. Even zoeken op internet leert ons dat een donut 270 tot 550 Kcal bevat, afhankelijk van het soort donut. De calorische waarde van een donut is dus ruwweg vergelijkbaar met die van 3 tot 6 glazen wijn. Dat laatste is een hele fles, en niet een enkel glas! En de calorische waarde van wijn is weliswaar iets hoger dan die van bier, maar een glas bier daarentegen is doorgaans 250 ml en een glas wijn 100 ml. Zodat je van bier toch nog dikker wordt. De wijnboeren hoeven zich dus nog geen zorgen te maken.

Afgezien van het plakken van al die extra etiketten dan.

Maarten Scheepmaker,
Mas Carboneil,
Baillestavy, Frankrijk

Wij gemeenten zeggen nee

Het kabinet is eruit. Uitgeprocedeerde asielzoekers mogen alleen nog worden opgevangen in de vijf grootste gemeenten en in Ter Apel als laatste tussenstop voor terugkeer naar het land van herkomst. De discussie over bed, bad en brood maakt duidelijk dat de Haagse politiek hier ver verwijderd is van de praktijk in onze gemeenten.

Vluchtelingenorganisaties en gemeenten vinden het voorstel zo niet werkbaar. Terugkeer kan beter en effectiever worden bevorderd. Bovendien biedt het geen oplossing voor uitgeprocedeerden die terug moeten, maar dat niet kunnen of om andere redenen nog niet hebben gedaan. Diverse wethouders hebben dan ook aangegeven door te gaan met de opvang.

Zij hebben niet de illusie dat uitgeprocedeerden de trein zullen pakken naar een van de steden waar, voor korte tijd, wel opvang geboden mag worden. Uiteindelijk belanden velen daarvan weer op straat.

In gemeenten gaat het niet over de vraag of uitgeprocedeerden terug moeten. Dat is helder. Het gaat erover hoe je dat voor elkaar krijgt en wat je kunt of moet doen zolang ze hier nog zijn.

Het kabinet wil korte extra opvang gericht op terugkeer en daarna is het afgelopen. Geen bed, geen bad en geen brood. Illegalen zoeken het maar uit en gemeenten die mensen niet 's nachts op straat laten overnachten worden bedreigd met een boete.

Maar het kabinet kan er nu wel uit zijn, de problemen blijven gewoon bestaan. Gemeenten willen dat mensen niet onder een brug hoeven slapen. Zij willen de mogelijkheid behouden om een basale opvang voor uitgeprocedeerden te bieden.

Ook als hij of zij niet in Nederland mag blijven.

Jos Wienen, voorzitter van de commissie asiel van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, Den Haag

Kijk, typisch VVD

Minister Kamp noemt het omdraaien van de bewijslast bij de bepaling van de schade aan huizen van groningers 'symboolpolitiek' (Ten eerste, 29 april). Dit lijkt me typisch een VVD-mentaliteit: minister zijn voor bedrijven, niet voor burgers.

Sicco de Jong, Zuidlaren

Grieken doen heus iets goeds

Ik kan Janke van Veen Gaastra geruststellen. Ze schrijft: ' Zou het niet verstandig en menselijker zijn al het geld dat nu verdwijnt in de bodemloze Griekse put te gebruiken voor opvang/relocatie van al die (boot)vluchtelingen?'(O&D, 29april). Behalve dat het geld dat Griekenland ontvangt voor het overgrote deel wordt betaald aan IMF en EU (en dus niet direct voor het Griekse volk is), worden in Griekenland zeer veel bootvluchtelingen opgevangen, vooral uit Syrië. Sinds de bouw van een groot hek, compleet met prikkeldraad, aan de grens van Griekenland en Turkije in het noorden, komen die vluchtelingen via Turkije over zee naar Griekenland. Dagelijks komen er op de eilanden boten met vluchtelingen aan, die daar worden opgevangen. Daar wordt echter geen aandacht aan besteed. Helaas moeten er waarschijnlijk veel doden vallen voordat dat nieuws is.

Sity Wallis de Vries, Alphen aan den Rijn

Griekse reddingswerker met twee van de 700 migranten van een schip dat motorpech kreeg. Beeld epa

Nuffig? Dacht het niet

Treffende analyse van de imagoproblemen bij Volkswagen (Ten eerste, 28 april). Maar de Golf het etiket 'nuffig' geven, daar klopt geen hout van. De Golf is een ijzersterk model, iets wat zelfs uitgemond is in het begrip 'Golf-klasse' voor het C-segment. De Golf wint elke vergelijking met concurrenten van Ford, Opel en Renault op overall-kwaliteit.

Net als een BMW is de Golf geliefd bij Marokkaanse criminelen, bankrovers, snelle jongens en autotuners. Niks auto voor 'keurige aardrijkskundeleraren', dat was de Opel Kadett, die door de Golf weggeconcurreerd is. De luxe van een dashboardklokje is verleden tijd, tegenwoordig heeft de Golf dezelfde digitale speeltjes in huis als Audi, bijvoorbeeld zelfparkeren; best handig voor bankrovers en keurige aardrijkskundeleraren.

Martin Kroon, Citroënrijder, Leiden

Vallen op de verkeerde man

Sheila Sitalsing vertelt op pagina twee op 29 april dat ze helemaal weg is van de Griekse minister van Financiën. Iets verder, op pagina V16, betuigt Aaf Brandt Corstius haar liefde voor presidentskandidaat Jeb Bush. Is het dan toch waar dat een zeker type vrouw op verkeerde mannen valt?

Jan Tolsma, Genève

Pak zelf een emmer

Een gezin met vader, moeder, twee tienerdochters met paardrijhobby, drie huisdieren. Waarom wordt daarvoor schoonmaakhulp uit een pgb betaald (V, 29 april)? Dat een van de twee kinderen autistisch is lijkt me absoluut geen argument. Kan het gezin zelf niet schoonmaken?

Susan de Man, Huissen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden