Commentaar Smartphonegebruik

Gezondheidsrisico’s of niet, de verlokking van de smartphone blijft groot

Het besef van gezondheidsrisico’s volstaat niet om smartphonegebruik te matigen.

Een jongen speelt een spel op zijn smartphone. Beeld AP

Intensief gebruik van smartphones en tablets is schadelijk voor de ­gezondheid. De jeugdige gebruikers zelf zijn zich daarvan terdege bewust, stelde bureau I&O Research vast. En dat is mooi. Want daarmee is in elk geval voldaan aan een ­belangrijke voorwaarde voor ­matiging van het schermgebruik.

Voor gedragsverandering is echter beduidend meer nodig dan het besef dat de eigen gewoonten negatieve gezondheidseffecten hebben. Getuige alleen al het grote aantal rokers dat zich niet heeft laten ontmoedigen door vermaningen en macabere foto’s op de ­verpakking van hun genotsartikel.

Zelfs de deelnemers aan een telefoonvrij zomerkamp, waarvan vrijdag een reportage in deze krant ­verscheen, gaan er op voorhand van uit dat zij na thuiskomst in oude gewoonten zullen vervallen. Met z’n ­allen gedurende een afzienbare periode offline zijn, lukt nog wel. Maar daarna zal hun sociale leven als ­vanouds door smartphones worden gereguleerd. Voor eenlingen is het niet eenvoudig daarmee te breken. Ongeacht de gezondheidsrisico’s die intensief smartphonegebruik met zich meebrengt.

Het is hoe dan ook moeilijk de verlokking te negeren die uitgaat van consumptiegoederen, ook als die ­verlokking vals is. Elk product dat het leven veraangenaamt, vindt uiteindelijk zijn weg naar de consument – zo leert de ervaring van eeuwen. Zeker als aan zo’n product status kan worden ontleend. Vooruitgang, heette dat tot voor kort. En daarbij werden geen ­kanttekeningen geplaatst.

Inmiddels is duidelijk dat al die fijne genotsartikelen een schadepost vormen voor het ecosysteem en voor de consument. Het is niet langer vanzelfsprekend dat producten en voorzieningen die beschikbaar en betaalbaar zijn ook worden afgenomen. Bij een steeds grotere groep consumenten maakt de gretigheid van weleer plaats voor wat – bij gebrek aan een ­beter woord – schaamte wordt genoemd: schaamte voor gedrag waarvan de schadelijkheid wordt onderkend. De consument legt zichzelf toenemend beperkingen op.

Het is niet waarschijnlijk dat die kentering in het consumptie-ethos op korte termijn gevolgen heeft voor het smartphonegebruik. Daarvan zal waarschijnlijk pas sprake zijn als het hip is een smartphone niet, of alleen in uitzonderlijke gevallen, te gebruiken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden