Opinie

Gezocht: jonge, alleenstaande vrouw, gevlucht uit Syrië

Van mijn ouders heb ik een veelbelovend voorbeeld gekregen. Jaren geleden begeleidden zij een jonge Afghaanse vluchtelinge tijdens haar echtscheiding en inburgering in Nederland. Nu wil ik goed volgen.

Anouke Jansen
Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bezoekt een ontvangstcentrum voor vrouwen en kinderen in Calais, 31 augustus. Beeld epa
Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve bezoekt een ontvangstcentrum voor vrouwen en kinderen in Calais, 31 augustus.Beeld epa

Ik ben Anouke (28 jaar) en ik woon in het paradijs. Ik heb een fantastisch leuke baan, lieve vrienden en familie altijd in mijn buurt, ontelbare hobby's en interesses, en nog veel meer van dat soort gelukkige dingen. Verder ben ik single. Tinder? Dat doet me niet zoveel. En als ik op vakantie ga, dan leen ik mijn woonruimte uit aan vrienden die ook eens in mijn paradijs willen vertoeven.

'Dat kan duurzamer', dacht ik. En zo werd ik onlangs aan het denken gezet toen ik een nieuwsvideo zag over hoe vluchtelingen al Facebookend door Europa trekken. In speciale Facebookgroepen geven vluchtelingen die al zijn aangekomen tips aan degenen die nog onderweg zijn. Zoals naar welk land je het best kan gaan als je nog minderjarig bent (antwoord: Nederland, want daar krijg je na 1,5 maand een verblijfsvergunning) en een beschrijving hoe je het best door de Kanaaltunnel komt (inclusief treinschema; om te ontwijken dus!).

Mijn idee: mijn woonruimte aanbod voor een vluchtende jonge vrouw in zo'n Facebookgroep zetten.

undefined

Sarah

Eerste obstakel: ik spreek geen Arabisch en vluchtelingen spreken op hun beurt mijn westerse talen niet. Dus zocht ik eerst hulp via een Facebook-pagina van een islamitische studentenvereniging in Nederland. Oké, die bikini selfie was misschien niet zo handig (oeps!), maar bleek achteraf toch een goede filter.

Al snel kwam ik in contact met Sarah, een onlangs afgestuurde studente Internationaal en Europees Recht met Syrische familieleden die ook naar Nederland zijn gevlucht. Stellig wees Sarah me even op alle haken en ogen aan mijn plan: 'Een jonge vrouw? Die ga je niet vinden in zo'n Facebookgroep. Vrouwen en kinderen vluchten enkel in gezinsverband. Verder is bijna iedere vluchteling op weg naar familie die reeds in Europa zit en dus helemaal niet op zoek naar jou. De grootste groep eenlingen betreft jonge jongens die de legerplicht ontvluchten...' ... en die zoek ik dus niet.

Ik voelde me al bijna een mislukkeling, toen Sarah nog een goede afsluitende tip met me deelde. Ze vertelde me dat je het best tot hulp kunt zijn door een vluchteling uit een asielzoekerscentrum huisvesting te bieden. Dit omdat deze mensen de officiële procedure volgen en daardoor in de long run de grootste kans op asiel en toekomst hier hebben.

undefined

Refugees Welcome

En dat verklaarde voor mij dan ook weer het online platform Refugees Welcome, dat ik eerder op mijn zoektocht tegenkwam. Duits, natuurlijk... die hebben dat allang strak georganiseerd. In tegenstelling: mocht je in Nederland willen Airbnb'en aan asielzoekers, dan moet je het voorlopig nog even doen met een aanmeldformuliertje van Steunpunt Vluchtelingen. Ik heb het Google Form met vijf vragen reeds ingevuld.

Van mijn ouders heb ik een veelbelovend voorbeeld gekregen. Jaren geleden begeleidden zij een jonge Afghaanse vluchtelinge tijdens haar echtscheiding en inburgering in Nederland. Naast haar opleiding en haar gezin met vier puberende kinderen, heeft deze vrouw gelukkig soms ook nog wat vrije tijd om leuke dingen met mijn moeder te doen. Ze zijn nog steeds beste vriendinnen.

Nu wil ik goed volgen. Ik zoek dus een huisgenote: een jonge en alleenstaande vrouw, gevlucht uit Syrië. Iemand die momenteel woonachtig is in een asielzoekerscentrum in Nederland en haar toekomst in dit land wil opbouwen. Dat je daadkrachtig bent, daar hoeft denk ik geen twijfel over te bestaan. Dat we samen tot de juiste afspraken zullen komen, ook niet. Ik wacht de afwikkeling van mijn aanmeldformuliertje door Steunpunt Vluchtelingen nog even af. Maar mocht je dit eerder lezen, weet me dan te vinden. Ik regel een Car2Go en haal je op.

Anouke Jansen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden