Commentaar Klimaatoverleg

Gezichtsverlies dreigt voor ‘groenste kabinet aller tijden’

Premier Mark Rutte Beeld ANP

Het klimaatoverleg in de polder heeft nog heel even de tijd. Daarna is het kabinet toch echt zelf aan zet.

Het klimaatbeleid was het thema waarop het regeerakkoord vorig jaar de meeste vragen opriep. Rutte III toonde zich in woorden en doelstellingen weliswaar zeer ambitieus, maar het plan van aanpak werd nauwelijks concreet. Aan de onderhandelingstafel lagen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie te ver uiteen om tot iets tastbaars te komen. Om dat te verhullen greep het kabinet terug op de oud-Hollandse traditie van het polderen: zet alle belangenvertegenwoordigers een paar maanden aan tafel en er ontstaat vast iets moois. Op sociaal-economisch terrein is Nederland er decennialang ver mee gekomen.

Het eerste resultaat in juli viel nogal tegen. Opnieuw was er geen gebrek aan mooie woorden, maar wel aan grootse daden. Als we de klimaattafels moeten geloven, kan Nederland in 2050 emissieloos zijn zonder rekeningrijden, zonder serieuze inkrimping van de intensieve veeteelt, zonder grootscheepse CO2-opslag en zonder ingrijpende transformatie van de werkwijze van de grote industriële bedrijven. Het Planbureau voor de Leefomgeving komt binnenkort met de doorrekening van de voorstellen, maar niemand verwacht dat de nu bedachte plannen volstaan. Het principe dat de vervuiler betaalt, dringt nog steeds onvoldoende door.

Dat is voor klimaatdeskundigen inmiddels reden om alarm te slaan. Stop met polderen was donderdag hun boodschap aan de politiek, want de grote bedrijven hebben te veel belangen op het spel staan om betekenisvolle stappen te kunnen zetten. Een enkeling spreekt van regelrechte sabotage. Die beschuldiging zal in de Tweede Kamer weerklank krijgen als er komend najaar geen vaart wordt gemaakt.

Het kabinet heeft het klimaatoverleg tot december de tijd gegeven. Dan moet duidelijk zijn of er nog iets van komt op deze manier. Voor het kabinet, dat zichzelf tot het groenste aller tijden benoemde, is het heel simpel: voldoet het klimaatoffensief eind dit jaar wel of niet aan de ambities op de lange en middellange termijn? Als dat dan nog steeds niet zo is, dreigt voor Rutte III onherstelbaar gezichtsverlies en zal het de ongemakkelijke beslissingen toch echt zelf moeten durven nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.