VerslaggeverscolumnMargriet oostveen

Gezellig marxistisch wandelen, terwijl de jonge kameraden uit de SP worden gezet

. Beeld .
.Beeld .

De zaterdagmiddag dat de SP breekt met haar jongerenafdeling Rood, omdat die volgens de oudere SP-leden wordt bevolkt door ‘geradicaliseerde zolderkamercommunisten’, ga ik gezellig marxistisch wandelen met Kameraadschappij de Stroom, de socialistische sport- en natuurvereniging die volgens nerveuze SP’ers ook al dekmantel voor communistische samenzweringen zou zijn. Driekwart van de Stroom-leden is behalve SP-lid ook lid van Rood.

En het is precies waar je dan op hoopt: er is een rode vlag, er zijn baarden en er is kameraadschappelijke zang:

De weg is lang, en kent ook eenzaamheid.
Maar mensen voer de strijd niet al-leen.
In deze tijd die nog geen vrede kent.
En geen gelijkheid voor ie-der-een.

Een liedje van Bots, de Eindhovense band die in de jaren zeventig ‘antifascisme met levensvreugde’ propageerde.

Naar de activiteiten van de Kameraadschappij komen nu ook jonge leden van GroenLinks en van Bij1. ‘Allemaal jongeren die zeggen dat ze zich socialist voelen, maar niet meer goed weten wat het nog concreet inhoudt’, zegt Gwildor Sok. Gwildor (29) is in het dagelijks leven data-ingenieur bij Coolblue (‘Je kunt je niet volledig onttrekken aan de kapitalistische samenleving. Je mag ergens werken’).

De wandelclub van Kameraadschappij de Stroom. Beeld
De wandelclub van Kameraadschappij de Stroom.

De Kameraadschappij bestaat uit de Stroom voor de sport en de Vlam voor cultuuruitjes. Op de website zijn de onder ‘lid worden’ de ideologische beginselen van de club te lezen. Ze noemen zichzelf onomwonden marxistisch socialistisch, maar geen woord over gewapende strijd, zoals bij het Communistisch Platform, de organisatie waar bestuursleden van Rood door de SP mee zijn geassocieerd. Wel staat er dat ‘de realisatie van de socialistische gemeenschap nooit het werk kan zijn van een minderheid’. Daarom zullen ze ‘altijd streven naar het bouwen van een brede beweging die democratisch geleid wordt door haar leden’. Niet echt alarmerend.

De Kameraadschappij heeft 85 leden en vandaag wandelen er vijftien mee van Lunteren naar Ede, elkaar de oren van het hoofd kletsend, het is het eerste uitje na een jaar ophokken. Uitgelaten en toch serieus praten ze over een overheid ‘die weer zorgt voor haar burgers’ en systematische verandering: ‘Niet langer: waarom verdwijnt de bus in mijn wijk en wat kan ik ertegen doen. Wel: waarom verdwijnen er überhaupt buslijnen.’ Sommigen noemen zich ‘eco-marxist’ omdat ze het kapitalisme als de dood voor het klimaat beschouwen.

Onderweg is er een pauze bij de muur van Mussert, even de oude fascist uitlachen, want inmiddels staat diens megalomane NSB-vergaderplaats op een knusse camping. ‘Ironie waar wij erg van houden!’, zegt de vrolijke Veronique van Dijk (19), die de wandeling heeft uitgezet. Veronique (‘Vero the Hero’) uit Geldrop is eerstejaars technische natuurkunde, vakkenvuller bij Albert Heijn en vandaag de enige vrouw van het gezelschap. Ze zag stickers van de Stroom in Eindhoven en is toen op de bonnefooi gaan kijken. ‘Ik had meteen beeld van iets lulligs bij de woorden ‘socialistische wandelclub’, dat leek me supergrappig’. Maar na haar eerste wandeling was ze erg onder de indruk, ‘iedereen was zo vriendelijk en sociaal’. Ook deze middag delen ze ietwat nadrukkelijk alles met elkaar: blarenpleisters, zonnebrand, anti-tekenmiddel. Steeds staat er weer iemand goeiig met een zak snoep voor je neus.

Er zijn informatica-techneuten bij, kunststudenten, een lakspuiter, die nu ‘matties’ is met Vero the Hero. Wat hen bindt, zegt Jos Lagerburg, sportmarketeer uit Kampen, is dat ze vinden dat de SP het af laat weten. ‘De idealen moeten het doel zijn, niet de Kamerzetels. En er moet meer ruimte zijn voor kritiek. SP-boomers doen alsof wij de partij willen slopen, maar dat wíllen we helemaal niet’.

Af en toe klinkt de oersaaie SP-partijraad op de achtergrond, via de smartphone van iemand die illegaal linkje heeft, want de partijraad is niet toegankelijk voor gewone leden (‘Iets waar wij dus ook tegen zijn’). Niet dat we echt luisteren. De uitkomst wordt verwacht en berustend ontvangen. Bij de SP-afdelingen van Rotterdam en Utrecht zijn ze gelukkig nog wél welkom. En volgende maand gaat de Stroom gezellig marxistisch kickboksen, ‘en weer lekker samen ranten over het kapitalisme’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden