Opiniegeweld tegen vrouwen

Geweld tegen vrouwen vergt een Nationaal Coördinator

Nederland zet terecht fors in op terrorisme­bestrijding. Maar datzelfde is nodig voor geweld tegen vrouwen, betoogt Marije Cornelissen.

Vrouwen voor het gemeentehuis van Utrecht en De Winkel van Sinkel, die zijn uitgelicht in het oranje tijdens het startsignaal voor de campagne tegen vrouwengeweld. Beeld ANP
Vrouwen voor het gemeentehuis van Utrecht en De Winkel van Sinkel, die zijn uitgelicht in het oranje tijdens het startsignaal voor de campagne tegen vrouwengeweld.Beeld ANP

In Nederland bestaat een ­Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding, die samenwerkt met collega’s over de hele wereld om ons te beschermen tegen terrorisme. Er wordt terecht flink geïnvesteerd in het bestrijden van terrorisme. Niet alleen omdat aanslagen veel slachtoffers maken, ook omdat angst voor terrorisme de samenleving aantast.

Het is echter vreemd dat niet minstens evenveel geld en menskracht wordt geïnvesteerd in het bestrijden van geweld tegen vrouwen. In 2017 vielen wereldwijd 18.814 dodelijke slachtoffers door terroristische aanslagen, inclusief in landen als Afghanistan, Irak en Syrië. Afschuwelijk. Maar in datzelfde jaar werden 50 duizend vrouwen vermoord door hun (ex-)partner of een ­familielid. In Nederland is de verhouding nog schever. Tussen 2000 en 2017 vielen in totaal tien Nederlandse doden als gevolg van terrorisme. In diezelfde ­periode werden 760 vrouwen in Nederland vermoord door hun (ex-)partner of een familielid.

Vijf aangiften per dag

Uiteraard is het probleem in Nederland wijdverbreider dan de gemiddeld veertig vrouwen per jaar die worden vermoord door gendergerelateerd geweld. Onderzoek leert dat 45 procent van de vrouwen en meisjes te maken heeft gehad met fysiek, seksueel of psychisch geweld. Per dag worden vijf aangiften van verkrachting gedaan bij de politie; het gros wordt nooit gemeld. En daar waar onderzoek is gedaan, blijkt dat ­minstens 80 procent van de vrouwen straatintimidatie meemaakt.

De ontwrichting van de samenleving door geweld tegen vrouwen is vele malen groter dan door terrorisme. Slechts 10 procent van de Nederlanders past zijn of haar gedrag aan uit angst voor terrorisme door niet naar bepaalde openbare plekken te gaan. Intussen vermijdt ruim 50 procent van de vrouwen bepaalde plekken in de avonduren en gaat 10 procent ’s avonds überhaupt de deur niet uit, uit angst voor seksueel geweld.

Niet genoemd

Er is dus wel een Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding maar niets vergelijkbaars voor de bestrijding van geweld tegen vrouwen. ‘Contraterrorisme’ is een apart hoofdstuk in de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie, geweld tegen vrouwen wordt niet eens genoemd. Wereldwijd worden miljarden meer besteed aan het bestrijden van terrorisme dan aan het bestrijden van geweld tegen vrouwen. Terroristische aanslagen krijgen uitgebreid aandacht, geweld tegen vrouwen blijft onder de radar.

Deze week begon de internationale campagne ‘Orange the World’ in ruim honderd landen die duurt tot 10 december. Nederland doet dit jaar mee: in meer dan 130 gemeenten en 7 provincies worden ruim tweehonderd gebouwen en objecten oranje uitgelicht om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Laat dat het begin zijn voor meer inspanningen: internationaal, nationaal en lokaal.

Marije Cornelissen is directeur UN Women Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden