Lezersbrieven

Gevaarlijk heerschap, die Erdogan

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 3 december.

Vrouw legt bloemen neer bij de portretten van de omgekomen Russische soldaten Beeld epa
Vrouw legt bloemen neer bij de portretten van de omgekomen Russische soldatenBeeld epa

Brief van de week

Waarom haalt Erdogan deze streek uit?

Een vliegtuig uit de lucht schieten is niet zo dapper als je weet dat er een groot (NAVO-)leger achter je staat. Erdogan kan over een gigantisch (NAVO-)leger beschikken, een huiveringwekkend idee. Men stond zonder dralen als één man achter hem.

Werd Turkije aangevallen? Al sinds lange tijd vliegen Russische vliegtuigen boven NAVO-landen. Een waarschuwing volstond. En nu, in een zeer explosieve wereld, schiet men een vliegtuig uit de lucht. Vindt Erdogan de toenadering tussen het Westen en Rusland vervelend en haalt hij daarom deze streek uit? Een gevaarlijk heerschap, waar of niet?

Paul Schluter, Amsterdam

Ov-smartphone

Wen aan de ov-smartphone kopt de Volkskrant (Ten eerste, 1 december). En de discussie lijkt alleen nog maar te gaan over de geschiktheid van de huidige smartphones voor het inchecken. Maar wat moeten de duizenden 70-plussers die alleen beschikken over een prepaid mobieltje om bij familiebezoek bereikbaar te kunnen zijn en die niet piekeren over de aanschaf van een smartphone, waarvan de prijs vele malen hoger is dan die van bijvoorbeeld een voordeeluren-abonnement.

Dit is weer een voorbeeld van totale onachtzaamheid ten aanzien van groepen in de maatschappij die door een nieuw initiatief alleen maar worden benadeeld.

H.J. Rang, Almelo

Flowerpower

Lot Blom uit Utrecht verandert de geschiedenis een beetje (Geachte redactie, 2 december). Een groot deel van de leden van de flowerpowergeneratie was wel degelijk 'elitair'. Het waren voornamelijk studenten uit de welgestelde lagen van de bevolking en het overgrote deel van die groep is juist wat we vandaag de dag 'linkse elite' noemen. Moslimjongeren worden door Blom over een kam geschoren en gebombardeerd tot mensen die geweld verheerlijken. Deze vorm van stigmatiseren past niet bij het beeld dat zij schetst van de vredelievende flowerpower/protestgeneratie.

Eveline van Dijck, Nijmegen

Hersteldenken

Ik was blij verrast door de stevige stellingname van psychiater Höppener over de tekortschietende zorg en aandacht voor mensen met een ernstige psychiatrische aandoening (O&D, 27 november). Door veranderingen in het zorgstelsel dreigt een deel van deze mensen op straat te belanden. Alleen door hen onder de wet langdurige zorg (Wlz) te laten vallen, kan dit deels worden voorkomen.

De Tweede Kamer heeft zo'n twee jaar geleden de motie aangenomen dat ook psychiatrische patiënten onder de Wlz mogen vallen. De toepassing van een selectiecriterium, wie wel en wie niet, stuit echter op zulke grote problemen dat er alsmaar geen beslissing wordt genomen.

Wel zeggen steeds meer deskundigen, onder wie maar weinig mensen met ervaring in de psychiatrie, dat psychiatrische patiënten maar beter niet onder de Wlz kunnen vallen. Je weet nooit zeker of ze niet kunnen herstellen, is hun redenering.

Dit hersteldenken is de laatste jaren erg in opkomst in de psychiatrie. Höppener daarentegen is ervan overtuigd dat een deel van de groep ernstige patiënten nooit zal herstellen. Hij roept zijn beroepsgroep op zich meer voor deze zwakste groep in te zetten.

Psychiaters die denken zoals Höppener zijn er helaas niet zo veel, ze laten althans weinig van zich horen en lopen nogal eens achter aanhangers van het hersteldenken aan.

Hein Koger, Spaarndam, sinds 20 jaar vrijwillig ondersteuner van een dolend en verward mens

undefined

Rob van Gijzel

Rob van Gijzel stopt met het burgemeesterschap van Eindhoven (Ten eerste, 2 december). Hij weet nog niet wat hij gaat doen. Tip: word lijsttrekker van de PvdA, laat de ideologische veren van de partij weer groeien, win de verkiezingen en word de eerstvolgende minister-president.
Zo iemand hebben we nodig in dit land.

Bert Sanders, Den Haag

Rob van Gijzel Beeld anp
Rob van GijzelBeeld anp

Ziek

In de laatste maand van het jaar word je ziek van de reclames van zorgverzekeraars. Kan dit geld niet beter besteed worden? Korting op de premie bijvoorbeeld!

Karin Schreurs, Zutphen

Vrijwilliger

Kon ik maar lezen: 'Voor iedere eenzame oudere een vrijwilliger paraat.'

Maar dat is niet 'hot'. Heeft men geen zin in, klinkt niet spannend. Het klinkt veel interessanter wanneer je zegt: 'Ik ben vrijwilliger voor een asielzoeker.' Jammer!

mevrouw A. Witteveen, Spijkenisse

10 miljard

Kleinkind, kapitalisme, rotzooi, kwetsbaren, het lot, ontwikkelingslanden, toekomst, plastic zakken, leven en dood, verantwoordelijkheid (Ten eerste, 1 december): alles wordt geduid in Parijs, want de wereld is in gevaar. Geen woord over misschien wel het grootste probleem: de overbevolking. In 2050 zal de wereldbevolking, naar huidige schattingen, 10 miljard mensen bedragen. Wir werden das schaffen. Ben bang van niet.

J. de Rooij, Ravenstein

Max Pam

Als navolger van Somberman kost het mij moeite toe te geven dat ik de column van Max Pam (O&D, 2 december) met plezier heb gelezen. Pam slaat de spijker op de kop als hij schrijft: 'Het is pure noodzaak om de generaties na ons op te zadelen met een paar forse problemen. Daar worden ze groot, sterk en vindingrijk van.' Hij gaat nog een stap verder dan Groucho Marx, die eens zei: 'Waarom zou ik mij druk maken over toekomstige generaties? Wat hebben zij ooit voor mij gedaan?'

Hans Ziedses des Plantes, Berkel en Rodenrijs

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden