Gevaar van xtc-gebruik wordt zwaar onderschat

Verslavingszorg

Drie doden op 350.000 deelnemers aan 's werelds grootste dance event in Amsterdam is te veel.

Sensation White Edition dancefeest Beeld Foto Bas Beentjes/Hollandse Hoogte

Er is deze dagen terecht veel aandacht voor doden door xtc-gebruik tijdens 's werelds grootste dance event in Amsterdam. Is drie doden op enkele honderdduizenden dansers (te) veel?

Als intensivisten van een intensive care-afdeling in de binnenstad van Amsterdam worden we bijna wekelijks geconfronteerd met patiënten die door 'party drugs' in een levensbedreigende situatie terecht komen. Het aanbod piekt tijdens feesten. Op de spoedeisende hulp worden meer intoxicaties met drugs gezien maar voor de intensive care komen alleen patiënten in aanmerking in geval van bedreigde vitale functies zoals extreme koorts of een verstoring van ademhaling of bloedsomloop.

Met name de extreme koorts leidt tot falen van organen en soms zelfs tot overlijden. Er is nu terecht aandacht voor de dodelijke slachtoffers maar een veelvoud hiervan heeft gelukkig na een intensieve behandeling met kunstmatige beademing, infusietherapie en krachtige medicatie uiteindelijk levend het ziekenhuis verlaten.

Het aanbod in ziekenhuizen van drugsslachtoffers is in de 15 jaar dat wij ons vak uitoefenen dramatisch veranderd. Waren het eind vorige eeuw vooral patiënten uit een zwak sociaal milieu met heroïneverslaving, nu zien wij vaak goed opgeleide mensen die goed in het leven staan en die tijdens deze dance-evenementen even stoom willen afblazen en willen genieten om daarna het gewone leven weer op te pakken.

De klassieke xtc-gebruiker staat niet stil bij mogelijke ernstige gevolgen van de inname, de meesten wanen zich veilig bij inname van maximaal één tablet. Dit horen wij in de gesprekken die wij na herstel met hen voeren.

Maar het beslag dat deze groep patiënten legt op de gezondheidszorgfaciliteiten is aanzienlijk. Dit blijkt uit de ambulancecijfers met een stijgend aantal ritten voor drugsgebruik en uit onze eigen ervaring.

De maatschappelijke druk om dit probleem op te lossen is echter beperkt. Die druk was destijds groot bij de heroïneverslaving gezien de bijkomende criminaliteit en overlast. Een zeer goed ingerichte verslavingszorg heeft hierin de afgelopen decennia enorme successen geboekt. Als ziekenhuisdokters zien we hoeveel winst dit voor de patiënten zelf heeft opgeleverd.

Voor de huidige problematiek is echter een andere aanpak nodig. De xtc-gebruikers geven geen maatschappelijke onrust door criminaliteit. Wij zijn van mening dat er toch alle reden is voor maatschappelijke onrust. Drie doden op 350.000 deelnemers aan 's werelds grootste dance event in Amsterdam vinden wij persoonlijk te veel.

Wij zien onmetelijk persoonlijk leed van patiënten zelf en de nabestaanden. Het verdriet van ouders en partners die naast het bed staan van hun stervende zoon of dochter is onbeschrijflijk en voor velen die het overkomt niet te verwerken. Dat verdriet raakt ons als behandelteam op de intensive care ook diep na soms dagen en nachten lange strijd om leven en dood.

Men kijkt naar de verslavingszorg om dit probleem op te lossen. Maar de problematiek is sterk verschillend van wat men daar gewend is te doen. De doelgroep is anders en niet op conventionele manier te herkennen en te bereiken.

Er is daarnaast een onderschatting van de gevaren bij de gebruikers zelf. Het testen van pillen is niet zinvol gezien de dosis-onafhankelijke effecten, zoals minister Schippers terecht stelt. Wij roepen journalisten, organisatoren van deze evenementen, beleidsmakers, werkgevers, verslavings- en zorginstanties op om het probleem niet langer te bagatelliseren en een doelstelling te formuleren.

Een breed scala aan maatregelen volgens een gezamenlijk opgestelde 'roadmap' moet persoonlijk én maatschappelijk leed op termijn voorkomen. Het zal niet gemakkelijk zijn, maar met elkaar moet het mogelijk zijn.

ANJA BALZEREIT EN PETER VAN DER VOORT, INTENSIVISTEN ONZE LIEVE VROUWE GASTHUIS AMSTERDAM


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.