Gerdi Verbeet is mijn persoonlijke sjamaan

Een paar weken geleden zei microbioloog Rosanne Hertzberger in Zomergasten dat het een vergissing is dat alles wat uit de natuur komt, of 'natuurlijk' is, ook automatisch gezond is. De natuur kan nogal wreed, onverbiddelijk, vernietigend en dodelijk zijn. De mens zelf is hier niet het minste voorbeeld van. Het zit in onze natuur onszelf en anderen te vernietigen en als het moet helpen we die hele verdomde natuur meteen wel even mee de vernieling in. Ooit kregen we nog de mogelijkheid om die gemeende en ongemeende fouten af te kopen met wat schietgebedjes. En dan kon het feest vanaf zondagochtend weer van vooraf aan beginnen.

Vandaag de dag houden we ons bij gebrek aan hogere goden vast aan mindere goden.

Een vriendin van mij is nogal gecharmeerd van een zelfbenoemde sjamaan die cursussen geeft op een berg in Frankrijk. De sjamaan gelooft niet in de psychologie, aan praten doet hij niet. Hij wil vooral 'voelen' en energie uitwisselen. Wat in de praktijk neerkomt op het hebben van seks met zo veel mogelijk mensen boven op een wifi-loze berg. Dat lijkt mij in principe een prima geloof, ik bedoel: voor hem persoonlijk. Maar hij heeft dus ook aanhangers, omdat mensen nou eenmaal graag willen geloven dat er een waarheid bestaat. Omdat we die waarheid zelden vinden in onszelf, moeten we het zoeken bij anderen. Of waar we het dan ook zoeken moeten. Recentelijk zijn er zorgen bij gekomen over de opmars van de zogenaamde tripthee ayahuasca (heel natuurlijk, dus supergezond zou je denken). De ayahuasca-ceremonies zijn zeer populair. Ik heb internet er eens op nagezocht en vond aanbiedingsteksten waarin heerlijke beloften worden gedaan.

Zo is het een geneesmiddel voor de ziel. Het geneest depressie, je vindt innerlijke rust én je krijgt bovendien antwoorden op belangrijke levensvragen. De ceremonies zijn alleen geschikt voor mensen die een stap vooruit willen zetten in hun leven; de uitverkorenen die verantwoordelijkheden durven te nemen voor zichzelf en hun toekomst. Die toekomst is voor jou al bepaald: de ayahuasca roept je namelijk persoonlijk aan als het je tijd is.

Wie wil dat niet? Dat een drug - eh, ik bedoel een kop thee - tot inzichten kan leiden, is op zich prachtig. Nu wil het probleem echter dat sjamanen volgens psychologen vaak niet goed weten hoe ze met een bad trip moeten omgaan. En dat kan leiden tot gevaren.

Voor wie de sjamanen niet meer vertrouwt, maar toch tot inzichten wil komen: eet een hasjbrownie. Ik deed dat laatst met een vriendin. We waren niet op zoek naar onszelf maar wilden daar juist aan ontsnappen. Degene die mij kwam zoeken in mijn hallucinaties was Gerdi Verbeet. Ze zat midden in mijn iris achter een klein bureautje en bemoeide zich met de gesprekken die ik voerde met mensen in het café. Als ze vond dat mijn gesprek afgelopen was, tikte ze met haar voorzittershamertje tegen de achterkant van mijn oog. En zo wist ik op zeer natuurlijke wijze wanneer ik door moest naar een volgend onderwerp. Waarvoor nog veel dank Gerdi; ik roep u bij deze uit tot mijn persoonlijke sjamaan.

Lees meer over ayahuasca

'Zit je dan, hallucinerend te pissen'
Volkskrant-redacteur Wendy van der Waal probeerde zelf onlangs ayahuasca uit bij een aanbieder in Nederland maar kwam niet direct tot grote inzichten. Wel kwam ze een soort innerlijke Frank Snoeks tegen.

Experts waarschuwen voor incompetente 'zelfbenoemde sjamanen' Deskundigen maken zich zorgen over het toenemende aantal aanbieders van ceremonies met ayahuasca. Volgens sommige experts zijn een aantal 'zelfbenoemde sjamanen' niet in staat om adequaat te handelen als deelnemers in een bad trip belanden.

Ayahuasca: de hallucinogene thee die trauma oplost - of oprakelt (+)
Tientallen bedrijfjes bieden ceremonies met ayahuasca, een - illegale - hallucinogene thee die zou helpen bij psychische klachten. Het middel kan die juist ook versterken, waarschuwen experts.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden