LezersbrievenDonderdag 10 oktober

Genialiteit van The Beatles ten opzichte van tijdgenoten wordt wel erg overdreven

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 10 oktober.

The Beatles bij de Ed Sullivan Show.Beeld AP

Brief van de dag

Na het zoveelste gebed op het Beatles-altaar bij de DWDD Abbey Road Special, de rits van heruitgaven van de band en de bijbelstudie-achtige reproducties van tributeband The Analogues, heeft de heiligenverering van de Fab Four nog meer dan normaal een hosannastemming bereikt. Nu waren The Beatles erg goed en uitzonderlijk invloedrijk, maar hun ‘genialiteit’ ten opzichte van tijdgenoten wordt wel erg overdreven.

Hun zogenaamd revolutionaire studiotechniek en orkestratie liepen steevast achter bij die van de onder andere The Beach Boys, tekstueel hadden ze niet half zo veel te zeggen als The Kinks, de geroemde complexiteit was een lachertje vergeleken met bijvoorbeeld Zappa’s Mothers en hun rock-’n-roll-repertoire ziet wat bleekjes naast dat van The Rolling Stones.

Wat The Beatles goed hebben gedaan, is het toepassen van de innovaties van anderen op ­breder toegankelijke muziek, en dat deden ze heel knap: veel van hun nummers zijn met recht klassiekers.

The Beatles waren misschien een van de beste bands aller tijden, maar doen alsof ze de popmuziek hebben uitgevonden is geschiedvervalsing en negeert ten onrechte veel van hun interessante tijdgenoten.

Gijs van EngelenLeiden

Onbevoegde docenten

De VVD wil onbevoegde docenten voor de klas zetten om het lerarentekort aan te pakken (Ten eerste, 9 oktober). ‘Liever een leraar zonder diploma voor de klas, dan helemaal geen leraar voor de klas’, aldus VVD-Kamerlid Wiersma. Hij belooft de onbevoegden bovendien, in een bui van ware gulheid, een stoomcursus van maar liefst ‘een paar weken’.

Deze proefballon toont weer aan dat de politiek het schrijnende lerarentekort en de problemen in het onderwijs niet serieus neemt. De Algemene Onderwijsbond schreef eerder over de stelselmatige onderschatting van het lerarentekort. Tegelijkertijd is de uitstroom van nieuwe (bevoegde) docenten gigantisch. De vraag hoelang onbevoegden het volhouden, lijkt retorisch.

Nederland zou te klein zijn als we personeelstekorten bij politie of ambulancedienst aanpakken met een stoomcursus van ‘een paar weken’. Liever iemand in het blauw, dan niemand in het blauw? Ook voor het ­onderwijs geldt dat dit soort oplossingen de huidige problemen alleen maar bestendigen. Het onderwijs is gebaat bij structurele oplossingen, niet bij lapmiddelen.

Gijs van den Brekel, docent economie, Tilburg

Verpleegkundigen

Is het nou eindelijk eens afgelopen om het over verplegers te hebben in plaats van verpleegkundigen?

Joke van de Velde, Zierikzee

Barmhartigheid

De brief van H. den Beer Poortugaal (Geachte redactie, 9 oktober) slaat de spijker behoorlijk op de kop. Bedrijven tonen te vaak weinig echte betrokkenheid bij het welzijn van hun werknemers. Het liefst gaven ze alleen maar tijdelijke contracten. En bij voorkeur geen enkele bemoeienis met hen die het bedrijf verlaten, vooral als dat gedwongen is. De goeien niet te na gesproken – en die zijn er – is het ‘dag, meneer, dag ­mevrouw’, sociaal plan of niet. En de menselijkheid heeft het nakijken. Geld versus de mens. Het individu mag niet gekoesterd worden. Al zeker niet als die aan lager wal raakt. Eigen schuld, dikke bult.

Eki Steenhuisen, Eelde

Millennials

Ik dacht dat de satirische rubriek De Millennialwatcher was gestopt, maar in de krant van 9 oktober stond kennelijk toch nog een laatste aflevering, want anders dan satirisch kan ik het artikel Millennial, zie je werk eens als baan  niet opvatten. Het staat zo vol ongefundeerde en luie aannames over generatie Y, dat het bijna lachwekkend is.

Er is nu zelfs een handboek voor leidinggevenden waarin staat hoe zij het beste met deze generatie kunnen omgaan, geschreven door psycholoog Thijs Launspach. Hij geeft ook nog wat tips in de vorm van open deuren: ‘houd een vinger aan de pols’, ‘vraag waar ze tegenaan lopen’ en ‘durf kwetsbaar te zijn’. Niet wegrennen en niet recht in de ogen kijken staat er nog net niet bij.

Adviseur Marcel van Wiggen voorspelt ook nog een enorme mismatch tussen generatie X en Z, alsof er babylonische spraakverwarring zal intreden als deze generaties moeten samenwerken. Laten we stoppen met het zo stellig toekennen van stereotypes aan generaties. Daar is niemand bij gebaat. Behalve dan handboekverkopers en adviesbureaus.

Maarten Schreurs, Utrecht

Millennials (2)

Vermoeiend vind ik het, al die vaak negatieve aandacht voor millennials. Hoe zou het zijn als we deze geweldige groep mensen als spiegel gaan gebruiken en onszelf de vraag stellen: wat kunnen we van ze leren?

Mariette Reineke, Amsterdam

E 10

Voor mij geen E5 en helemaal geen E10 benzine. Na twee dure reparaties aan mijn grasmaaier en bosmaaier ben ik op advies van de reparateur overgeschakeld op alkylaatbenzine. Dit is een synthetische benzine. Vooral mensen die zorg voor de ­natuur en de mens hebben, zouden het moeten omarmen.

Benzine aangedreven tuinmachines stoten door hun eenvoudige constructies tientallen procenten meer het kankerverwekkende benzeen uit dan een auto. Los van andere vuiligheid zoals aromaten en zwavel. Alkylaatbenzine is 99 procent schoner. Wel een stuk duurder, maar goed voor je apparaten, gezondheid en het milieu.

Henk Korthof, Boksum

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden