Opinie

Generatie Z koestert juist de multiculturele samenleving

De tijd van een nieuwe generatie lijkt aangebroken te zijn. Generaties X en Y verdwijnen langzamerhand van het toneel; nu is het de beurt aan Generatie Z om het politieke stokje over te nemen.

Lijsttrekkers Jesse Klaver (GroenLinks), Emile Roemer (SP) en Sylvana Simons (Artikel1) in gesprek met leerlingen van ROC TOP NDSM voor het BNN-VARA programma De Stembus met presentator Tim Hofman. Beeld anp

Het gaat om jongeren tussen de 16 en 25 jaar, een generatie die paradoxaal genoeg altijd online is, maar zich niet bewust zou zijn van wat er verder in de wereld speelt. Voor een deel van hen is het de eerste keer dat zij 15 maart mogen stemmen, maar de vraag zou zijn of zij dat ook gaan doen.

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken begon met het oog op de verkiezingen een Snapchat-campagne, getiteld 'Elke Stem Telt', en zet ook Facebook in om jongeren aan het stemmen te zetten. Want jongeren zouden volgens peilingen niet gemotiveerd zijn om te gaan stemmen.

Plicht

Geen tijd om 'even' langs de stembus te gaan? Geen interesse in, of verstand van politiek? Geen zin om hun stem te baseren op oneliners van schreeuwende of twitterende politici?

Onzin, in mijn omgeving gaan we allemaal stemmen. Alleen, we willen niet dat daar een sociale verplichting op losgelaten wordt, dat het onze 'plicht' is, dat we gebruik moeten maken van ons 'recht'.

Persoonlijke idealen hebben we zeker. Deze delen we met vrienden, omdat we willen praten over onderwerpen die ons aan het hart gaan. Want ook al schijnt onze maatschappij nagenoeg volmaakt, er blijven kwesties die moeten worden opgelost.

Multiculturele samenleving

Eén wil ik er noemen, omdat wij, die generatie Z, daar volgens mij zo anders over denken dan veel kiezers, en veel politici. Dat is de multiculturele samenleving. Die wordt door geen ander zo gewaardeerd als door onze generatie.

Want internationaal is ons sleutelwoord, het is de trend waar alle jongeren aan mee willen doen. Ik zie het bij mijn studiegenoten van de opleiding International Business aan de Rijksuniversiteit Groningen. Vraag hen waarom ze juist voor deze studie hebben gekozen, en je krijgt antwoorden als: de wereld is groter dan alleen Nederland. We willen vérder kijken.

In de politiek is dit niet anders. Het gaat over de EU, het gaat over de NAVO, het gaat over vluchtelingen en asielzoekers, het gaat over grenzen (sluiten).

Er wordt beweerd dat de jeugd hier onverschillig over zou zijn. Integendeel! Juist deze onderwerpen gaan ons wel degelijk aan het hart. Wij zijn opgegroeid in die multiculturele samenleving, en in onze ogen komt de échte Nederlander in alle vormen, kleuren, soorten en maten. Dit internationale aspect in onze maatschappij moeten we zien als iets om te koesteren.

Natuurlijk brengt het volledig openstellen van de grenzen een groot risico met zich mee. Maar draai het eens om, straks mogen wij buitenlandse grenzen niet meer over. Wat kan er dan nog onze honger naar het internationale stillen?

Daarom is het belangrijk dat we onze stem laten horen; het is onze kans om te reageren op de twitterende politici en hun gedachten over internationale kwesties.

Op 15 maart zullen we dan ook heus wel 'even' langs de stembus gaan. Zo definiëren wij immers onze nieuwe generatie die alles wat internationaal is gegrond idealiseert en met die gedachte, hopelijk, uit haar online bubbel treedt.

Kaethe van der Vlugt, 18 jaar, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden