OpinieBrieven

Gemiste kans, open briefschrijvers!

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 26 juli.

Redactie
Gesluierde vrouwen in Utrecht. Beeld ANP
Gesluierde vrouwen in Utrecht.Beeld ANP

Brief van de dag: open brief

Wat een gemiste kans, Geert Mak, Claudia de Breij, Hans Laroes, Anja Meulenbelt en andere briefschrijvers (O&D, 24 juli). Geen spoortje van zelfreflexie. Door onbeperkt weg te kijken van de negatieve aspecten van de multiculturele samenleving levert u nu al jarenlang een negatieve bijdrage aan het debat.

U hebt makkelijk praten vanuit uw elitaire positie in onze maatschappij, waarbij u bijna per definitie slechts in aanraking komt met de geslaagde, wel geïntegreerde en seculiere nieuwkomers.

Maar steeds ging en gaat u voorbij aan die grote groepen oorspronkelijke Nederlanders die samen moeten leven met de grote groep nieuwkomers die niet of beperkt geïntegreerd is. Deze laat zich sterk leiden door zijn geloof – de islam – en de enge interpretatie daarvan, die op gespannen voet staat met onze vrijheid van denken en onze waarden.

Wat een krachtige brief zou het zijn geweest als hij zo was begonnen: ‘In het verleden hebben wij te veel weggekeken van de negatieve aspecten van de multiculturele samenleving, terwijl grote groepen in onze samenleving die juist wel ervoeren en nog steeds ervaren. In feite hebben wij daardoor bijgedragen aan de politisering van de discussie. Paul Scheffer schreef al in 2000 zijn essay Het multiculturele drama, waarin hij concludeerde dat de multiculturele samenleving pas een kans van slagen zou hebben vanuit de erkenning dat zowel de nieuwkomers als de oorspronkelijke Nederlanders (cultureel) verlies lijden. Het feit dat wij daar in het verleden te weinig oog voor hebben gehad en het debat te veel vanuit een elitaire positie hebben benaderd, neemt niet weg dat wij ons thans ernstig zorgen maken over recente uitlatingen van politici.’

Waarna de tekst van uw brief had kunnen volgen.

Bert Aukema, Giethoorn

Hillary’s buurtbarbecue

Heleen Mees schrijft dat Hillary Clinton de verkiezingen verloor door Russische inmenging, en niet door haar weigering om handen te schudden op buurtbarbecues (O&D, 25 juli). Hoeveel stemmen de Russen van Hillary exact hebben afgesnoept, zal wel nooit duidelijk worden. Wat wel vaststaat is dat een swing state als Wisconsin gemakkelijk behouden had kunnen blijven voor de Democraten als Hillary er campagne had gevoerd. Nu zette ze er geen voet aan de grond. Wisconsin stemde immers altijd op de Democratische kandidaat. Ze had wel wat beters te doen. Een week voor de verkiezingen vloog ze van New York naar Seattle voor een fundraising dinner (hoewel haar kas al ruim gevuld was). Ze zag Wisconsin beneden liggen, maar passeerde zonder tussenstop.

Trump won met een miniem verschil van 22.748 stemmen en sleepte alle tien kiesmannen in de wacht. Daar heeft Hillary de verkiezingen verloren. Meer door haar eigen schuld dan door die van Poetin.

Frans Kok, Delft

Rotterdamse metro

Verhelderend hoe wereldsteden vergeleken worden in de kosten die worden gemaakt bij de bouw van een metrolijn. Casablanca scoort het laagst, maar dat is een tramlijn.

Rotterdam kent vijf metrolijnen. Van noord naar zuid en van oost naar west. Rotterdam kun je, net als Amsterdam, ook wel een wereldstad noemen. Toch jammer dat Rotterdam niet meegenomen is in de vergelijking. De Volkskrant lijkt meer te hellen naar Amsterdam dan naar ­Rotterdam. Of zouden de uitkomsten tussen deze twee plaatsen te veel van elkaar verschillen?

Peter de Greef, Bussum

Zelf kip slachten?

Ik las het immense verslag over het ‘samen met de kinderen’ opfokken en slachten van een kip (V, 23 juli). Dit moeten we dus echt niet willen! Het slachten van dieren dient uitsluitend door deskundigen te gebeuren, en zeker niet in het bijzijn van kinderen. Een van de twee uit het verslag vindt het allemaal prima en wil ook bij de slacht zelf zijn. Ja, logisch! Het merendeel van de kinderen vertoont ­sociaal gewenst gedrag naar de ­ouders toe en is op jonge leeftijd nog helemaal niet in staat zich tegen rare strapatsen van hen te verzetten. Dat kind vindt het nu nog leuk, maar krijgt daar later wellicht toch last van. Kortom, niet doen.

Léon Blickman, Voorschoten

Morele arrogantie

Met tevredenheid en geruststelling stel ik vast dat de open brief van de Bekende Nederlanders (O&D, 24 juli) niet alleen bij mij irritatie oproept. De column van Max Pam (O&D, 25 juli) en de Sigmund van Peter de Wit (V, 25 juli) geven mijn gevoel perfect weer. Wanneer zouden die Bekende Nederlanders doorkrijgen dat zij met hun tomeloze morele arrogantie (zo komt het op mij over, het zal niet hun intentie zijn) en het steeds trekken van de racistische en xenofobe kaart een constructieve inhoudelijke dialoog over bijvoorbeeld migratie juist frustreren en de verdeeldheid (voor zover al reëel en niet fictief) alleen maar aanwakkeren?

Ron Gerritsen, Purmerend

Levensgenieter

In Berlijn las ik een citaat van ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt (1769-1859) dat prachtig van toepassing is op de artikelen voor de levensgenieter in V Zomer Magazine van 21 juli: ‘Welvaart is dat je met geld dat je niet hebt, dingen koopt die je niet nodig hebt, om indruk te maken op mensen die je niet mag.’

Cees Leenheer, Gouda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden