Commentaar

Gemeenten beginnen te twijfelen over de verkoop van Eneco, dat is goed nieuws voor het milieu

De discussie over de verkoop van Eneco lijkt te kantelen. Dat is goed nieuws voor het milieu.

Pieter Klok
Windmolens van het windpark Luchterduinen, van Eneco Beeld anp
Windmolens van het windpark Luchterduinen, van EnecoBeeld anp

Aanvankelijk leek de verkoop van Eneco een gelopen race. Nadat het kabinet-Rutte II had besloten dat het bedrijf gesplitst moest worden in een netwerkbeheerder en een energiebedrijf, meldde gemeente na gemeente dat ze haar aandeel wilde verkopen. Nu lijkt een kentering gaande. Gemeenten beginnen te twijfelen.

De grote gangmakers achter de verkoop zijn de D66'ers Adriaan Visser, wethouder te Rotterdam (31,7 procent van de aandelen) en Tom de Bruijn, wethouder te Den Haag (16,6 procent). Het was ook een D66'er, Laurens Jan Brinkhorst, die in 2009 de verkoop van Nuon en Essent bewerkstelligde. Hij drukte als minister van Economische Zaken de splitsing van de energiebedrijven Nuon en Essent erdoor, waarna deze een gemakkelijke overnameprooi werden voor het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE.

Eneco weigerde als enige zich te laten opsplitsen en bleef eigendom van de gemeenten. Het bedrijf ontwikkelde zich niet toevallig tot de duurzaamste van de grote drie. Het heeft geen kolen- of kerncentrales, het bouwde wel een supermoderne gascentrale en het investeert veel in windparken, zonneparken en biogassystemen.

Je zou hopen dat D66 heeft geleerd van zijn eerdere verkeerde inschatting, maar de partij houdt krampachtig vast aan de dogma's van de jaren negentig: de overheid moet zo veel mogelijk ruimte geven aan de markt.

Het wordt tijd dat de partij zich van haar pragmatische en duurzame kant laat zien. Dan is er eigenlijk maar conclusie mogelijk. Om de energievoorziening te verduurzamen, moet Eneco de blik gericht houden op de lange termijn en dat lukt beter met aandeelhouders die niet alleen naar de winst kijken, maar ook naar de uitstoot van CO2 en de luchtvervuiling. Gemeenten dus.

En wat moeten de gemeenten met de opbrengst van de verkoop? Op de bank zetten tegen 0 procent rente? De provincie Gelderland, die miljarden overhield aan de verkoop van Nuon, kon slechts met grote moeite een nuttige besteding bedenken. Het is nooit gezond om ineens een sloot geld te krijgen, zeker niet voor overheidsinstanties. Veel verstandiger is het om te blijven profiteren van de jaarlijkse dividend-uitkering die de gemeenten nu ontvangen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden