LezersbrievenDonderdag 24 september

Gemakkelijk hoor, jongeren van egoïsme betichten

Redactie
Deze zomer vierden veel jongeren vakantie in eigen land. Hier bij een vestiging van Center Parcs. Beeld Foto Marcel van den Bergh
Deze zomer vierden veel jongeren vakantie in eigen land. Hier bij een vestiging van Center Parcs.Beeld Foto Marcel van den Bergh

Brief van de dag

Ik was jong en single, nu inmiddels 45 jaar geleden, toen een professor in de psychologie tijdens een gastcollege zei: ‘Als je jong bent en single, ben je in the back of your mind constant bezig met het krijgen van een relatie. Het vraagt soms zelfs tot 95 procent van je geestelijke energie.’

Tegen het licht van deze uitspraak is het niet vreemd dat de coronabesmettingen vooral onder de jeugd en jongvolwassenen snel toenemen. De menselijke wilskracht heeft nu eenmaal zijn beperkingen.

Hoeveel mensen nemen zich op 1 januari niet voor om te stoppen met roken of gezonder te eten om een maand later te ontdekken dat ze hun goede voornemens niet hebben kunnen volhouden? Ze falen ondanks dat het om hun meest kostbare bezit gaat: de eigen gezondheid.

Van jeugdigen en jongvolwassen wordt nu gevraagd om zich omwille van kwetsbare ouderen te houden aan de coronaregels. Dat vereist veel extra geestkracht.

Kortom, het is al te gemakkelijk én wellicht ook onterecht om jeugdigen en jongvolwassenen van laksheid en egoïsme te beschuldigen. Beter is het om zich in hun psyche te verdiepen. Alleen zo bestaat de kans wegen te vinden om het tij van de tweede coronagolf te keren.

Huub Buijssen, gezondheidspsycholoog, Tilburg

Klaar mee

In de column van Bert Wagendorp las ik de zin: ‘Het virus is nog niet klaar met ons, maar wij zijn wel klaar met het virus.’ Fijn dat Bert en zijn geliefde genoten hebben van Parijs, de opera en de Ronde van Frankrijk, maar die zin maakt me kwaad.

Ik hoor en lees steeds vaker dat mensen wel klaar zijn met het virus en zij gedragen zich daar ook naar. Een clubje BN’ers maakt er helemaal een potje van met #ikdoenietmeermee. Er raken helaas steeds meer mensen besmet en de druk op de ziekenhuizen neemt weer toe. Ook raken steeds meer verpleegkundigen besmet of ze moeten thuis wachten op de uitslag van de test. Het tekort aan personeel neemt dus ook toe.

Het lijkt of mensen het maar niet willen begrijpen. Het gaat niet alleen om het virus, het gaat er ook om dat we de reguliere zorg graag in stand willen houden. Er wachten mensen met veel pijn op een behandeling, er wachten mensen op een niertransplantatie of op een ivf-behandeling. Ook voor deze patiënten is het belangrijk dat we ons aan de regels houden. Acute zorg gaat echt wel door, maar het lijkt me niet fijn dat uw dierbare ergens in Duitsland terecht komt omdat we hier geen bed hebben. De minister zei dat we het de zorg niet aan moeten doen, maar doe het vooral uzelf en uw dierbaren niet aan.

Tecla Boonstra, verpleegkundige, Amsterdam

#Ikdoenietmeermee

Beste BN’ers, jullie zijn vooral bekend en weten hoe je bekend moet worden, of blijven. Op dat vlak zijn jullie nu wéér geslaagd, mijn complimenten. Nu maar lekker verder rappen, vloggen of praten over jullie bekendheid. En bemoei je alsjeblieft niet meer met onze volksgezondheid.

Gerard van der Linden, Lage Zwaluwe

#Ikdoenietmeermee (2)

De BN’ers die zich achter de actie #ikdoenietmeermee scharen wordt egoïsme verweten. Je zou dit kunnen omdraaien.

Sinds juni zijn volgens het RIVM per dag gemiddeld 2,6 mensen met corona overleden. Hoewel het aantal besmettingen stijgt, vertaalt zich dit niet evenredig in ziekenhuisopnamen en sterftecijfers. Hier zou je voorzichtig conclusies aan kunnen verbinden.

Zijn degenen die van mening zijn dat de coronamaatregelen gehandhaafd moeten blijven worden of zelfs strenger moeten worden, niet zelf de egoïsten? Deze mensen zijn kennelijk zo bang om besmet te raken dat anderen het recht wordt ontzegd om er een andere mening op na te houden. Andersdenkenden die menen dat het leven uit meer dingen bestaat dan bang zijn om ziek te worden, moeten met de woorden van Rutte ‘hun bek houden’. Dát is pas egoïsme.

Henri Beuker, Velp

Pia Dijkstra

Pia Dijkstra slaat de spijker op zijn kop met haar opmerking dat je niet verplicht bent om euthanasie te ondergaan of abortus te laten plegen. Mensen die om welke reden dan ook bezwaar hebben tegen abortus of euthanasie, staat het volledig vrij om geen euthanasie of abortus te plegen of te ondergaan. Dat mensen morele bezwaren hebben tegen abortus of euthanasie accepteer ik en respecteer ik, maar ik kan en wil niet accepteren dat een beperkte minderheid die dat vindt, anderen de keuzevrijheid ontneemt.

Albert Willem Knop, Horn

Juichen

‘Juichen hoort bij voetbal, zoals lachen bij Theo Maassen en huilen bij begrafenissen’, aldus burgemeester Depla van Breda in reactie op Ruttes opmerking dat juichende supporters gewoon hun bek moeten houden in het kader van de coronaregels (Ten eerste, 22 september). Depla zit namens alle burgemeesters van speel­steden in het betaald voetbal in de Regiegroep Voetbal en Veiligheid.

Het is een nogal verwarrende reactie van Depla. Als juichen door supporters onvermijdelijk is, moet hij als burgemeester van Breda een publieksverbod opleggen bij NAC. Hoezo kan de stadionspeaker het publiek niet tot rust manen, kunnen supporters niet worden gewaarschuwd?

Tamar Disselkoen-van Raalte, Den Haag

Juichen (2)

Laat supporters mondkapjes dragen in de clubkleuren, dan kunnen ze juichen met beschermde ‘bek’.

Hans van Leeuwen, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden