DE WEEK VAN DE HOOFDREDACTEURpieter klok

Gelukkig zijn er steeds meer mensen bereid ook online voor kwaliteit te betalen

null Beeld

Toen ik 21 jaar geleden vol ambitie bij deze krant begon te werken, waarschuwde de toenmalige hoofdredacteur me dat ik op de Titanic had plaatsgenomen. Het schip van de krant was zinkende, internet was onze ijsberg. Inmiddels kunnen we concluderen dat hij gelukkig geen gelijk heeft gekregen. De krant – of preciezer: de journalistiek die de krant biedt – is ook in tijden van internet onmisbaar gebleken.

Het totale aantal lezers neemt nog steeds toe en gelukkig zijn ook steeds meer mensen bereid om voor journalistiek te betalen, zodat wij onze redactie op volle sterkte kunnen houden en zelfs kunnen uitbreiden. Uit onderzoek van het Reuters Institute dat deze week verscheen, blijkt dat 38 procent van de Nederlanders tussen de 18 en 24 jaar het afgelopen jaar een betaalde online-nieuwsdienst heeft geraadpleegd. Een jaar eerder was dat nog 22 procent.

Maral Noshad Sharifi, de nieuwe Volkskrant-correspondent in de Verenigde Staten. Beeld Pauline Niks
Maral Noshad Sharifi, de nieuwe Volkskrant-correspondent in de Verenigde Staten.Beeld Pauline Niks

De betalingsbereidheid is het hoogst onder 25-minners én 55-plussers. De generaties daartussen gaan er in meerderheid nog steeds van uit dat online alles gratis is. Logisch, want tot enkele jaren geleden was ook alles gratis. Bij de Volkskrant is er pas sinds 2014 de mogelijkheid om voor online-journalistiek te betalen. Het is verheugend om te zien dat een steeds groter deel van de samenleving begint te zien dat kwaliteit geld kost.

Meer goed nieuws deze week: Maral Noshad Sharifi debuteerde in onze krant met een mooi stuk over het katholicisme van Joe Biden. Ze wordt deze zomer de nieuwe correspondent in de Verenigde Staten. Zij en haar partner Thomas Rueb volgen het correspondentenpaar Michael Persson en Anne van Driel op. Maral vluchtte ooit met haar moeder uit Iran naar Nederland, studeerde in New York en werkte de afgelopen jaren als Afrika-redacteur voor NRC.

De afgelopen week kon u het laatste stuk van Anne uit de VS lezen, een interview met filmmaker Corinne van der Borch. Formeel heette ze de ‘cultureel correspondent’, maar in wezen was ze onze tweede correspondent, zeker het laatste jaar, waarin ze ook de verkiezingen en de nasleep versloeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden