ColumnHuisarts Rinske van de Goor

Gelukkig voel ik me steeds minder coronakluns

null Beeld
Rinske van de Goor

Een patiënt belt: hij heeft blauwe tenen en of dat dat corona kan zijn? Hij is verder niet ziek, maar toch. Even een collega gevraagd, maar nee, blauwe tenen bij corona heeft zij ook nog nooit van gehoord. Toch ook maar de symptomen op de RIVM-site gecheckt: geen blauwe tenen. Dus ik bel de patiënt: Nee hoor, ik weet niet precies wat het dan wel is, maar in elk geval geen corona. Twee dagen later staat het in de krant: blauwe tenen bij corona. Zo ging het ook met diarree – eerst was dat geen symptoom van corona, maar later bleek toch van wel.

Veel mensen denken dat het er in de zorg altijd superprofessioneel aan toe gaat. Daar doen we natuurlijk ook ons best voor. Niet alleen om het er superprofessioneel aan toe te laten gaan, maar ook om mensen te laten denken dat dat zo is. Daar hebben we allerlei technieken voor. Zo leren we eindeloos door. Het houdt de meesten van ons dokters tot halverwege de dertig van de straat. Zo’n lange opleiding moet toch wel hele goeie dokters opleveren? Daarnaast bezigen we zoveel mogelijk Latijn. Een rhinitis anterior klinkt een stuk professioneler dan een loopneus. In ziekenhuizen doen ze ook nog een truc met lange wapperende witte jassen, en dan daarmee door lange gangen lopen – dat doen wij in de huisartsenpraktijk dan weer niet. Dat is bij ons afgeschaft in de jaren zeventig, toen de huisarts een linkse jongen was die vooral samen met zijn patiënt een sigaretje wilde roken. Heel jammer, vind ik, want ik vind zo’n witte jas wel praktisch tegen de kledingpaniek voor mijn kast elke ochtend. Daarnaast geloof ik wel in een witte-jassen-placebo-effect. Dat u mij beter gelooft als ik een witte jas draag.

Afijn, we doen dus ons best om superprofessioneel te zijn, maar met covid is dat een beetje lastig. Meestal lukt het ons medici namelijk om te zorgen dat we op z’n minst een paar weken eerder van de nieuwste medische weetjes op de hoogte zijn dan u, maar bij covid holde het hele land achter de feiten aan, al dan niet met wapperende witte jas. We sloven ons uit om toch wat op u voor te lopen. Er zijn covid-webinars, covid-medische-appgroepen en covid-nieuwsbrieven. Bijna dagelijks veranderden inzichten over besmettelijkheid, symptomen en de beste beschermingsmaatregelen. We hebben zoveel verschillende combinaties van beschermende pakken, mondkapjes en spatbrillen geprobeerd, dat we er een modeshow mee zouden kunnen vullen.

Gelukkig voel ik me steeds minder coronakluns. Het ziektebeeld dat bij covid hoort wordt steeds helderder. Soms is de diagnose al op basis van het verhaal van de patiënt te stellen. En nu de covid-zorg keurig gescheiden is, kunnen we gelukkig weer meer ‘gewone’ patiënten gaan zien. Dus ik hoop dat u wel weer gaat komen. Met of zonder blauwe tenen.

Rinske van de Goor is huisarts in Utrecht. Ze schrijft beurtelings met Joost Zaat de artsencolumn op de wetenschapspagina van de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden