Geluk en misère: maak er een quiz over en je hebt de perfecte bezigheidstherapie voor BN'ers

Aan het riante aanbod bezigheidstherapie voor de bekenden onder de Nederlanders voegde KRO-NCRV eind 2016 een wedstrijd diagnosticeren toe: Dokters vs internet. Drie huisartsen nemen het op tegen drie BN'ers zonder al te veel kennis van medische zaken. De leken hebben een internetverbinding tot hun beschikking, de dokters moeten het doen met parate kennis.

De eerste patiënt die donderdagavond in het nieuwe seizoen ten tonele verscheen, was meteen het heftigste geval. Wat zou deze volwassen vrouw met een knuffelaap onder de arm mankeren?

Een intiem 'Wie is het?'-achtig vragenrondje moest het dokterspanel en Wie is de Mol?-trio op weg helpen na een bewust vage klachtenomschrijving. Is het een darmziekte? Is het psychisch? Loop je bij een psycholoog? Gebruik je medicatie? Is het chronisch? Heb je depressieve klachten? Heeft het te maken met iets wat in je jeugd is gebeurd? Speelt angst daarbij een rol? Misbruik? Is het PTSS? Of Münchhausen by proxy? Nee! Een dissociatieve identiteitsstoornis! Nul punten!

Doorgaans scoren de deskundigen het best, maar aan het einde van deze aflevering was het 5-4 voor het internet. 'Jeetje, wat kunnen wij goed googlen zeg', zei Bella Hay. Nou, eh, hoera.

Televisie is dol op dit soort informatieamusement, gegoten in de zoveelste test of wedstrijd waarbij meestal niks te winnen valt. In de RTL Gezondheidstest (mede mogelijk gemaakt door een zorgverzekeraar) ging het eerder op de avond over geluk, met Arie Boomsma, Marieke Elsinga en Fred van Leer in het testpanel. De zaal en bankzitters werden uitgedaagd om dezelfde vragen te beantwoorden. Presentator Ruben Nicolai: 'Straks weet jij thuis ook hoe gelukkig je bent!' En dat u het weet: lachen is gezond.

Arie Boomsma kwam uit de bus als de gelukkigste BN'er, met 94 uit 100 punten. Applaus! Nicolais medepresentator Wendy van Dijk bleek nóg gelukkiger, met 98 punten. Zij was naar eigen zeggen dan ook zo'n beetje op geluk gepromoveerd, de afgelopen jaren. 'Ik bén ook echt gelukkig', benadrukte ze nog maar eens. Ongelukkige verliezers thuis werden door de dienstdoende deskundige, voedingshoogleraar Jaap Seidell van de Vrije Universiteit, doorverwezen naar de huisarts.

Ze kunnen sinds deze week ook terecht op de 'Zwelgplek' van de VPRO, een onlineplatform dat dienstdoet als interactieve poel van ellende 'voor mensen in mineur'. Artikelen, columns, muziek, podcasts, documentaires en video's zijn er gerangschikt in de categorieën melancholie, huilen, ik haat alles, allenig, kutsituaties en ik kan niks. NRC-columnist Marcel van Roosmalen filmde met Jan Dirk van der Burg bijvoorbeeld de meest troosteloze plekken uit zijn jeugd in Velp, 9 minuten om vrolijk van te worden.

Op de Zwelgplek kun je anoniem je rotgevoel over de schutting smijten. Je krijgt er andermans misère voor terug. Gedeelde smart, halve smart. Tel uit die winst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden