Lezersbrievendinsdag 5 november

Geloofwaardigheid haal je niet uit een baard

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 5 november.

Redactie
Koning Willem-Alexander viert de 75-jarige bevrijding in Breda. Beeld ANP
Koning Willem-Alexander viert de 75-jarige bevrijding in Breda.Beeld ANP

Brief van de dag

Bij Studio Voetbal zat zondagavond weer een frisse, energieke vijftiger in plaats van een morsige oude man. Arno Vermeulen (chef voetbal bij de NOS) had zijn in enkele weken stug niet scheren opgebouwde baard er weer afgehaald. Dat scheelt een jaar of twintig in zijn uitstraling.

Wat bezielt die mannen van in de vijftig toch om een baard te laten staan? Laatst kwam financieel journalist Jeroen Smit ook op televisie met een grijze baard die hem had veranderd van vlotte, goed geconserveerde arrivé in gevorderde bejaarde. En ook onze koning Willem-Alexander kon de verleiding niet weerstaan ‘mee te doen’.

Van twintigers en dertigers kan ik me nog voorstellen dat ze vanwege de trendgevoeligheid die bij hun leeftijd past een baard laten staan. Ik zie het bij mijn zoons en veel van hun vrienden. Het schijnt in te zijn; het staat stoer en je wordt (hoor ik) serieuzer genomen. Maar als je tegen de 60 loopt, haal je je geloofwaardigheid toch niet meer uit een baard? Bovendien, weet ik uit eigen ervaring: op die leeftijd is je er juist veel aan gelegen er jonger uit te zien in plaats van nog tien, twintig jaar ouder dan je helaas al bent.

Harry van Dam, Utrecht

Mannen op leeftijd

Al een aantal zaterdagen op rij is het hoofdinterview in het Volkskrant Magazine gereserveerd voor mannelijke BN’ers op leeftijd (Paul Verhoeven, Jan des Bouvrie, Ivo Opstelten, Gerard Cox). Het is boeiend dat zij zo onverholen blijk geven van hun visie op de wereld, en dat is uiteraard het doel. Maar na een aantal weken ben ik ook wel klaar met hun ego’s, soms het gemopper, maar altijd de vervreemding van de wereld − althans die waarin ik leef.

Met een maand van dergelijke magazines ga je bijna denken dat dit is hoe mannen van die leeftijd naar het leven en de wereld kijken. Ik mag toch hopen van niet. Kortom: kunnen we weer eens een paar jonge, frisse en positievere koppen zien in het magazine?

Karin Weel, 50plus, vrouw, Groningen

Staken

Boeren staken, de bouw staakt, het onderwijs staakt, mensen in de zorg staken: is dit onderhand een signaal dat er na zoveel jaren aan kabinetten Rutte de bodem is bereikt op alle gronden waarvan je verwacht dat een overheid zorg draagt voor een goed sociaal functionerende maatschappij? Stel dat al deze sectoren tegelijkertijd zouden staken, gezamenlijk en met elkaar. Niet voor eigen gewin, maar als signaal dat de overheid haar taak laat liggen ten koste van de maatschappij in al haar zorgtaken.

Waarom staken de bankiers op de Zuidas niet, of makelaars, of de ceo’s van internationale bedrijven, of directeuren van woningcorporaties? Zij hebben toch ook allemaal kinderen en ouders.

Tineke van der Meijden, Almere

Post

Ionica Smeets vraagt zich in haar column van afgelopen zaterdag af of er een punt komt, waarop het voordeliger is om een brief als pakketje te versturen. Ik vraag me regelmatig af hoe het mogelijk is dat een bedrijf wegkomt met een tariefsverhoging van bijna 100 procent in negen jaar, tegenover een verdergaande verslechtering van de service (maandag geen postbezorging, post die vaak na 18 uur in de bus valt, minder brievenbussen) en er niet van op aan kunnen dat je post op tijd bezorgd wordt.

Het voordeel van pakketpost is dat je met een track&trace-code nog kunt gaan bellen met PostNL, al schiet je daar meestal ook niks mee op. Bij gewone post moet je maar afwachten. Het is een vicieuze cirkel waar je niet echt uit kunt stappen. Met het onaantrekkelijke beeld van alleen maar uitgeprinte digitale kerstkaarten aan de muur voor ogen, hou ik vol en blijf kaartjes sturen.

Aafke van Nierop, Haarlem

Kerntaken

Laat de leraar het werk doen waarvoor die is opgeleid, en laat hem of haar vooral geen buitenschoolse activiteiten organiseren. Leraren zijn geen ceremoniemeesters.

Beter is het om deze uren aan onderwijstaken te besteden. Ouders kunnen ook wel zelf iets voor hun kinderen bedenken.

Britt Holslag-Johansson, Amstelveen

Vergadertechniek

Door docenten een goede cursus vergadertechniek te geven, kan de werkdruk beduidend worden verlaagd. Onderwijzers klagen hier zelf al vele jaren over. In verhouding tot het aantal gewerkte uren is het lerarensalaris zo gek nog niet. In het speciaal onderwijs is het salaris wel te laag. De honderden miljoenen die door het Rijk aan het onderwijs zijn uitgekeerd, zijn niet bij de docenten terechtgekomen.

Jaap ter Kuile, Amstelveen

Zandvoort

Volgens de directie van het circuit in Zandvoort zijn de bouw van tijdelijke tribunes nodig, juist om dieren te beschermen. De tranen lopen me over de wangen. Het circuit en de Formule 1 komen de natuur precies op het goede moment te hulp. Als dank stel ik voor de grootste milieumars ooit juist in Zandvoort te houden, op zaterdag 2 mei 2020, met aanvoerroutes via de NS-stations van Overveen en Zandvoort.

Klaas Halbesma, Haren (Groningen)

Zandvoort (2)

Er is nogal wat ophef over de Formule 1 in Zandvoort. Het lijkt mij verstandig om je realiseren waar het om gaat. Twintig auto’s rijden eens per jaar zeven uur lang rondjes. Dat is 0,08 procent van het jaar. Waar hebben we het over?

Helmut Beckhuis, Zoetermeer

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden