VerslaggeverscolumnIn Son

Geloof, humanisme, data: ontmoet de ‘Appman’ die al zijn meetbare data omarmt

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant

Een dataïst bereidt zich voor op samensmelten van mens en computer.

Margriet Oostveen

Appman is niet het type om zo voor de vakantie aan uitpluggen te denken. Toen appman het kalmer aan moest doen, plugde hij juist ín.

Er zijn al veel mensen die dingen aan zichzelf meten, bekend als ‘self quantification’, zoals voetstappen of calorieverbruik. Appman gaat verder. Hij omarmt ál zijn meetbare data, en ook die over het gedrag van zijn vrouw.

Appman heet Peter van Eijndhoven. Hij blijkt in Son te wonen, het dorp waar ik opgroeide. Ik ben te laat, omdat ik mijn navigatie uit dacht te kunnen zetten.

Appman met Muse: registreert of je denkt. Beeld Margriet Oostveen
Appman met Muse: registreert of je denkt.Beeld Margriet Oostveen

Ik kende dit dorp ooit als mijn broekzak, maar verdwaal nu hopeloos in een woonwijk die er eerder niet was. Er staan opeens buitenmaatse villa’s in de weg, complete McMansions. Als het nabijgelegen Eindhoven zich als ‘Silicon Valley van Nederland’ presenteert, kan dit een Brabants Palo Alto worden.

Appman heeft een goed lopende ‘coachingbusiness’, daar heeft hij ‘een manager opgezet’ en zelf is hij al drie jaar ‘een beetje aan het spelen’ met data.

Geloof, humanisme, data, zegt appman. We gaan alles slim maken, ‘dat is de revolutie die eraan komt’ en die wil hij dus ‘z.s.m.’ en ‘grondig’ onderzoeken.

Ja, als de religie van deze eeuw het ‘dataïsme’ is, een term bedacht door New York Times-columnist David Brooks, dan is appman een apostel.

Terwijl ik mezelf graag presenteer als militant slow adopter (iemand moet het doen), gelooft Peter van Eijndhoven, zoals veel dataïsten, in onvermijdelijke ‘singulariteit’: het moment in de toekomst dat mensen en computers samensmelten. Hij vraagt: ‘Hoe ben je hier gekomen, met de navigatie?’ Nou ja, soort van dus. ‘Mooi voorbeeld’, zegt appman: ‘Zodra data betere beslissingen kunnen nemen dan jij, dan ga je er toch op leunen.’ En kan ik zelf de weg niet meer vinden in mijn eigen dorp. Tja.

De singulariteitstheorie is in de wetenschap omstreden, maar vindt in Silicon Valley natuurlijk enthousiast gehoor. Daar is er een complete (niet erkende) ‘universiteit’ voor opgericht met geld van onder meer Google en technologiegigant Cisco: Singularity University. Nederland was het eerste land dat een eigen afdeling kreeg, in Eindhoven.

Nanotechnologie, biotechnologie, deep learning, artificiële intelligentie: ‘Dat groeit allemaal exponentieel. En dat gaat dan ideeënseks hebben met elkaar.’

Pardon? Ideeënseks ja, of hoe technologie zich kan voortplanten: ‘Stel dat Tesla en Uber op een dag met elkaar samengaan. Wat krijg je dán?’

O god, bedenk ik later. Dan krijg je een heleboel zelfsturende elektrische onderbetaalde taxi’s − die zich op eigen kracht vermenigvuldigen!

Maar goed, van die dingen. Bij wijze van vlucht vooruit bekijkt en test Peter van Eijndhoven al drie jaar alle technologie die je op en rond je lijf kunt dragen. Apps en ‘wearables’, draagbare dataverzamelaars. Zijn data gaan voor onderzoek naar het Quantified Self Institute aan de Hanzehogeschool Groningen, waar ze testen of al die wearables ook werken. En hij neemt zijn data mee naar zijn huisarts. ‘Die vindt dat fascinerend.’ Voor appman telt privacy minder dan de vraag: ‘Word ik hier gelukkiger van?’ (Daar lijkt hij nog niet helemaal uit).

Appman Peter van Eijndhoven. Beeld Margriet Oostveen
Appman Peter van Eijndhoven.Beeld Margriet Oostveen

Een ‘haarmineralenanalyse’ in combinatie met een ‘72-uurs heart rate variability meting’ vertelde appman dat hij zijn lijf had uitgeput door te hard te werken. Hij reduceerde zijn werkweken flink en ging meer bewegen: ‘Van 3.000 naar gemiddeld 9.319 stappen.’ De plakker voor op de borst ‘Lief Patch’ meet stress via ‘variaties in hartritme’. ‘Emfit’ trackt slaap, ademhaling, hartslag. ‘Spire’ volgt ook ademhaling en geeft notificaties op zijn Apple watch als hij gestresst is.

Appman heeft doosjes van ‘UBiome’ (ook Singularity University), om zijn darmflora te meten. De wearable van ‘UpRight’, die spanning op zijn rugspieren meet en piept als hij rechtop moet zitten. Hoofdband ‘Muse’ registreert of zijn hersenen denken of freewheelen. De ‘Thync’ plak je op je voorhoofd en die stuurt dan kleine schokjes naar het zenuwstelsel, voor scherp denken (‘Maar dat vind ik te ver gaan’).

Een doos vol wearables. Beeld Margriet Oostveen
Een doos vol wearables.Beeld Margriet Oostveen

Te veel om hier te noemen.

‘TrackNshare’ gebruikt appman voor het tracken van ‘subjectieve data’, zoals gemoedstoestand en ‘geluksniveau’ en hier volgt hij onder meer de liefdevolle momenten met zijn vrouw door ze te ‘raten’, met met hartjes. Samen bekijken en bespreken ze die data ook. Zij vindt dat in orde, zegt hij.

En wat doet appman in zijn vakantie? Dan gaat hij met zijn gezin naar Zweden, een huis in de natuur, misschien met een kano, dat is alles. Echt alles? Nou, de meditatie daar wordt wel ‘door Muse voorzien van feedback.’

Met of zonder snoertjes: vrolijke ontspanning allemaal. Tot in augustus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden