OpinieThuiswerken

Geleerd in coronatijd: werkplek is bijzaak

Na de vaak goede ervaringen met thuiswerken tijdens de lockdown, moet thuiswerken erna ook mogelijk blijven, betogen Bart van der Linden en Dennis Schrijvers. 

Een leeg kantoor dat is ingericht op de anderhalvemetersamenleving.Beeld Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Miljoenen Nederlanders namen sinds de corona-uitbraak onbedoeld deel aan een experiment annex praktijkcursus ‘thuiswerken voor beginners’. Een paar onderdelen: niet forenzen, zoomen in plaats van ‘zitten’, geen bila’s op de gang, slechtere stoelen, betere koffie. De kantoorroutine stond op zijn kop. Toch moest the show zo goed mogelijk go on.

En dat lukte. Niet vanaf dag één, niet bij iedereen even makkelijk, afhankelijk van taken, thuissituatie en aanleg. Maar de meesten hebben zich de digitale techniek en bijbehorende mores snel eigengemaakt.

En even belangrijk: we hebben ervaren hoe het ís om zo te werken, met de voor- en nadelen. Beeldschermvergaderen blijkt vermoeiender, maar met minder vergaderen kunnen we toe. We misten het forenzen – of als kiespijn. Enfin, ieder had z’n eigen ervaringen. Maar we wéten nu wat thuiswerken is. Niet onder ideale omstandigheden – corona bracht zorgen en drukte in huis – maar de indruk is er. En die is vaak verrassend positief.

Nu de pandemie toestaat dat we weer naar kantoor gaan, kúnnen we als routinediertjes terugsukkelen of ons voordeel doen met onze nieuwe ervaring. Dat voordeel is er ten eerste voor de organisatie en de werknemers. Veel mensen doen veel taken thuis efficiënter: even snel of sneller, zonder zinloos gereis. Dus, werkgevers: dwing ze niet op kantoor te komen. Wees flexibel, geef ze de keuze, vanuit vertrouwen. Leg medewerkers geen dagelijkse meldplicht op, kijk naar hun rendement. Veranker dit Nieuwe Werken nú, nu werknemers meer dan ooit ervoor zijn toegerust.

Twee: hoe minder forenzen, des te minder congestie en uitlaatgassen. Dus minder verloren file-uren en stilgelegde bouwprojecten. Zelfs een beetje thuiswerken heeft al een flink effect. Tussen 2000 en 2016 bespaarden forenzen met thuiswerken 3 procent op hun woon-werkverkeer; ook was er een lichte verschuiving van spits naar daluren. Dat kleine verschil beperkte het totale reistijdverlies op de Nederlandse hoofdwegen al met 18 procent. Rijkswaterstaat meldde onlangs dat de verkeersintensiteit nu op 90 procent van het oude niveau ligt. Deels doordat trein en bus beperkt beschikbaar zijn, deels ook doordat we in oud gedrag vervallen. De druk én de wens nemen toe om weer vaker op kantoor te zijn.

Het is een labiel evenwicht – het ideale moment voor een nudge, een duwtje de goede kant op. Dus, overheid: moedig dat Nieuwe Werken aan. Vindt het ook na de coronatijd normaal dat veel medewerkers taken thuis kunnen en willen doen. Stimuleer dat ook bij andere werkgevers. (Werkgever Facebook heeft die gedachte al omarmd.) Financiële instrumenten kunnen een handje helpen: beloon bijvoorbeeld een daling in gedeclareerde kilometers of subsidieer de aankoop van werkapparatuur voor thuis.

Bart van der Linden is eigenaar van Source2Innovate en PhD kandidaat/research fellow te Nyenrode Business Universiteit. Dennis Schrijvers  is eigenaar van startup Fubit en data science en BI expert. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden