Geldvraagafloop spaardeposito

Geldvraag: Wat doe ik nu mijn spaardeposito afloopt?

Mijn spaardeposito van 50.000 euro loopt binnenkort af. Ik heb het geld over drie jaar nodig voor mijn pensioen en wil weinig risico lopen. Wat moet ik doen?

Wie nu bij een bank aanklopt, mag al blij zijn met 0,2 procent per jaar voor vijf jaar vast. Nauwelijks meer dan bij een gewone spaarrekening. Beeld Rein Janssen
Wie nu bij een bank aanklopt, mag al blij zijn met 0,2 procent per jaar voor vijf jaar vast. Nauwelijks meer dan bij een gewone spaarrekening.Beeld Rein Janssen

De laatste jaren konden mensen met langlopende deposito’s achteroverleunen. Zij kregen 2 tot 5 procent per jaar. Als zij nu bij hun bank aankloppen, mogen ze al blij zijn met 0,2 procent per jaar voor vijf jaar vast. Nauwelijks meer dan bij een gewone spaarrekening.

Wie het geld dit jaar niet nodig heeft, kan kiezen voor een deposito van 12 maanden bij een bank als NIBC, Leaseplanbank of Amsterdam Trade Bank. Dat levert 0,65 procent op. En dan hopen dat de spaarrente over een jaar hoger is dan nu. De rente is nu superlaag. Het kan volgend jaar beter gaan, maar dat hoeft niet.

Drie jaar vastzetten levert iets meer rente op. Bij Amsterdam Trade Bank is de rente dan 1 procent per jaar. Ook een optie is Big Bank met 1,36 procent voor drie jaar vast. Deze bank valt niet onder het Nederlandse garantiestelsel, maar onder dat van Estland. Estland is een euroland met een snel groeiende economie en een gezond stelsel van banken, volgens het Internationaal Monetair Fonds. Net als Nederland garandeert Estland banktegoeden tot 100.000 euro per rekeninghouder. Na een faillissement wordt het geld binnen zeven werkdagen aan de gedupeerden uitgekeerd. U hoeft geen contact op te nemen met Big Bank in Tallinn, maar kunt zich wenden tot De Nederlandsche Bank in Amsterdam. Die bemiddelt voor Europese depositogarantiestelsels.

Er zijn ook beleggingsfondsen en aandelen met een stabiele koersontwikkeling. ASN Novib Microkrediet Fonds en Triodos Fair Share Fund lenen allebei geld uit aan kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Het rendement ligt tussen 1 en 3 procent per jaar.

Ook stabiel zijn Triodos-certificaten, met een rendement rond 4 procent per jaar. Dit zijn niet-beursgenoteerde aandelen. Triodos is een idealistische en duurzame bank. Directeur Peter Blom verdiende in 2017 een salaris van drie ton, voor een bankdirecteur relatief weinig. Maar stel dat Triodos in een schandaal belandt en iedereen tegelijk van zijn certificaten af wil. Dan bestaat de kans dat u niet meer aan uw geld kunt komen.

Wie binnenkort met pensioen wil en het geld hard nodig heeft, moet niet veel risico nemen. Zet minimaal driekwart op een spaardeposito. Zoek met een klein deel van het spaargeld naar stabiele beleggingen die meer rendement opleveren. Spreidt uw inleg, zodat u nergens meer dan 10 procent in heeft zitten.

Persoonlijk houd ik van beleggen met wat meer risico. Ik heb alle begrip voor mensen die alleen willen sparen. Het is wel jammer als iemand uit gemakzucht genoegen neemt met 0,03 procent rente bij zijn bank. Schat hoeveel spaargeld u de komende tijd niet nodig heeft. Ga op zoek naar een spaardeposito die meer rente geeft dan uw spaarrekening. Leaseplanbank geeft al 0,45 rente voor 6 maanden vast. Iets doen met je geld is een vorm van hygiëne, net als tandenpoetsen. Begin er gewoon mee, dan ben je er de volgende keer op tijd bij als de depositorentes weer hoog staan.

Reinout van der Heijden is hoofdredacteur van de Geldgids

Ook een vraag aan Reinout? Geldvraag@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden