Commentaar

Geldermalsen negeerde eerder geleerde lessen

Geldermalsen negeerde de lessen die elders uit de toestroom van asielzoekers zijn getrokken.

Rellen braken uit bij het gemeentehuis van Geldermalsen, waar een vergadering was over de de komst van een asielzoekerscentrum. Beeld anp

Al een half jaar ziet Nederland zich voor de taak gesteld grote aantallen asielzoekers te huisvesten. Hoewel de betrokken gemeenten daarbij weerwerk van burgers ondervinden en hoewel de geboden faciliteiten soms verre van optimaal zijn, is de missie per saldo redelijk geslaagd. Het schrikbeeld van asielzoekers die buiten moeten overnachten, heeft zich niet voorgedaan. Grimmig verzet tegen de vestiging van een azc - zoals in Purmerend, Oranje en deze week in Geldermalsen - is tot dusverre niet de regel geweest.

Dat is mede toe te schrijven aan het behoedzaam optreden van gemeenten die hun bijdrage willen leveren aan de opvang van vluchtelingen. Zij boden, snel wijs geworden door de eerste protesten, de gelegenheid voor inspraak en kwamen soms - zoals in Purmerend - terug van hun plannen als de weerstand te groot bleek te zijn. Maar ze droegen vooral bij aan de acceptatie van noodopvang door zijn capaciteit enigszins te begrenzen.

Het gemeentebestuur van Geldermalsen heeft die behoedzaamheid onvoldoende betracht. Het heeft de ruim tienduizend inwoners vorige week vrijdag overvallen met een plan voor de vestiging van een azc voor 1.500 mensen. Burgemeester Miranda de Vries versterkte de indruk de burgers voor het blok te willen zetten door het voorstel al na vijf dagen ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor te leggen.

Haar verzekering dat ze uit menslievendheid had gehandeld, werd ondergraven door de suggestie dat ze met de vestiging van een groot azc voor de duur van tien jaar een afschrijving van 12,5 miljoen euro op een slecht renderend bedrijventerrein wilde voorkomen. De Vries heeft - mogelijk met eerbare motieven - de burgers bevestigd in de gangbare opvatting dat niet naar hen wordt geluisterd. Haar belofte 'dat fors wordt ingezet op goede informatievoorziening' maakt tegen die achtergrond een potsierlijke indruk.

Daarmee valt het geweld waaraan betogers zich woensdagavond te buiten zijn gegaan uiteraard niet te legitimeren. Wie bezwaren tegen een azc kracht bijzet met vuurwerkbommen, lawinepijlen en betonblokken kan zich niet op communicatief geblunder van de gemeente beroepen. Van de gemeente kan hooguit worden gevraagd dat ze gewelddadige betogers geen onnodig voorwendsel verschaft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden