Gelden voor sportfederaties andere wetten?

De internationale schaatsunie verbiedt het schaatsers om mee te doen aan wedstrijden die niet binnen de organisatie en de kalender van de ISU vallen. Een aantal van 's werelds beste schaatsers gaat een klacht indienen bij de Europese Commissie en schrijven een open brief aan Eurocommissaris Vestager.

Ireen Wüst in actie op de 3000 meter tijdens het NK Afstanden begin november. Beeld anp
Ireen Wüst in actie op de 3000 meter tijdens het NK Afstanden begin november.Beeld anp

Wij schrijven u, mevrouw Margrethe Vestager, naar aanleiding van een manifest onrecht dat ons wordt aangedaan. De tijd dat sporten alleen een vrijetijdsbesteding was, is allang voorbij. Het is inmiddels een professionele bedrijfstak met zijn eigen wetten en regels.

Wetten en regels die soms verheven lijken boven die van ons als 'normale' burger. Alle schaatsers, officials, coaches en begeleiders vallen onder de ISU (International Skating Union). Deze ISU verbiedt het ons als werknemers in onze eigen bedrijfstak deel te nemen aan wedstrijden buiten de eigen organisatie en kalender om. Gehoorzaam je niet, dan volgt levenslange uitsluiting!

undefined

De verregaande gevolgen van dit verbod werden duidelijk nadat een onafhankelijke organisator, Icederby, het initiatief nam om zelf een aantal wedstrijden te organiseren. Deze wedstrijden vinden plaats buiten het reguliere wedstrijdseizoen, vormen een lucratieve bijverdienste voor alle sporters en officials die deelnemen, en worden in een totaal ander wedstrijdformat gereden dan waar de ISU normaal gesproken 'patent' op heeft.

Kortom, geen enkele reden dit initiatief zo grondig te ontmoedigen door een levenslange schorsing op te leggen aan iedereen die er aan zou deelnemen. Wij dienden in juni een klacht in bij de Europese Commissie om deze fundamentele schending van ons recht op arbeid aan te kaarten.

undefined

De handelwijze van de ISU grijpt direct in in Europese mededingingsregels en conflicteert hiermee. Deze regels zijn er om eerlijke concurrentie te garanderen en de rechten van Europese burgers, werknemers en atleten te beschermen. Of gelden er voor sportfederaties andere wetten? Of misschien wel helemaal geen wetten? Waar ligt hier de grens? Dit vragen wij ons af.

De ISU dicht zich een monopolie op wedstrijdorganisatie toe en blokkeert zo ieder nieuw initiatief. Niet meer van deze tijd. Zolang niemand hier ingrijpt of een noodkreet laat horen zal deze situatie niet veranderen. Daarom vragen wij u als eurocommissaris voor mededinging deze zaak te onderzoeken en een oordeel te vellen.

Sven Kramer, 4x Olympisch Goud 6x WK allround 2007-2014
Ireen Wüst, 4x Olympisch Goud 5x WK allround 2006-2014
Michel Mulder, Olympisch Kampioen 2014, 2x Wereldkampioen sprint, WK inline skating
Stefan Groothuis, Olympisch kampioen 1000m 2014, WK-sprint 2012
Ard Schenk 3x Olympisch goud 3x EK allround 3x WK allround
Jorien ter Mors Olympisch goud 2014
Rintje Ritsma 6x EK allround 4x WK allround
Joey Cheek (Verenigde Staten van Amerika) Olympisch kampioen/WK-sprint
Håvard Bøkko (Noorwegen) Wereldkampioen 1500m 2011
Bart Swings (België) Worldcup winner, 12x Wereldkampioen Inline skating 2009-2014
Sjinkie Knegt Europees kampioen shorttrack 2012
Freek van der Wart Europees kampioen shorttrack 2013
Daan Breeuwsma wereldkampioen shorttrack relay 2014
Nicola Rodigari (Italië) 5x Europees kampioen shorttrack 2004-2010
Haralds Silovs (Letland) Europees Kampioen shorttrack 2008
Thibault Fauconnet (Frankrijk) Europees Kampioen shorttrack 2012

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden