Geld zat voor lekkend aura

Zorgverzekaars geven niet om zorg, maar om geld.

René Dijkgraaf

Het woordje ‘advertentie’ ontbrak bij het interview met Zorgverzekeraars Nederland in het economiekatern van 5 februari, dat oogde als een promotiefolder van deze organisatie. Directeur Hasekamp mocht de zegeningen van marktwerking in de gezondheidszorg uitgebreid uit de doeken doen, en vertelde bewogen over zijn zorgplicht en over selectie op kwaliteit.

Hij liet echter enkele essentiële kwesties nadrukkelijk buiten beeld: hoeveel van ons zorgbudget gaat bijvoorbeeld naar ZN zelf? Hun winst was vorig jaar 1,5 miljard, terwijl de ziekenhuizen intussen met 350 miljoen gekort dreigen te worden, evenals de specialisten. Deze winst gaat naar bureaucraten in spiegeltorens, terwijl de kortingen op het zorgbudget bij overbelaste verpleegkundigen en artsen, dus uiteindelijk bij zieke mensen terechtkomen. Ter herinnering: het totale zorgbudget bedraagt in Nederland 60 miljard, daarvan gaat ongeveer 2 miljard naar de 18 duizend specialisten en 2miljard naar de 11 duizend huisartsen. De bovengenoemde winst van de verzekeraars steekt hier nogal schril bij af: ze genezen zelf niemand, maar eten mee voor 1,5 miljard.

Schijnheilig
Een tweede punt waarmee Hasekamp ten onrechte wegkwam, is de ‘selectie op kwaliteit’. Hierbij kent de schijnheiligheid van ZN geen grenzen meer: onder het mom van kwaliteit worden absurde eisen aan ziekenhuizen en zorgprofessionals gesteld, die alles van doen hebben met geld en zelfpromotie, en weinig met kwaliteit. Een paar voorbeelden: voor algemeen erkende en wereldwijd elke minuut voorgeschreven medicijnen moet ik enkele keren per dag zeven items op een machtigingsformulier invullen en naar een verzekeraar sturen. Sommige dure ziekenhuisbehandelingen worden in de (tien keer goedkopere) thuissituatie niet vergoed, terwijl de huisarts ze prima kan uitvoeren. Een ziekenhuis kan volgens de ene verzekeraar voor bepaalde behandelingen tot de landelijke top behoren, terwijl er volgens een andere verzekeraar niets van deugt.

Aura
Een ander zorgvuldig buiten beeld gehouden onderwerp is de ruimhartige vergoeding van alternatieve behandelwijzen: als uw aura lekt kunt u het laten plakken door een kruidenvrouwtje, maakt niet uit wat het kost, uw verzekeraar betaalt! Dat doet hij ook voor peperdure total body scans in Duitsland, die in Nederland niet voor niets verboden zijn, want ze leiden bijna altijd tot extra kosten voor nutteloos vervolgonderzoek.

Als verzekeraars oprecht waren, zouden ze voorlichtingscampagnes sponsoren om de nutteloosheid van alternatieve behandelingen en de gevaren van blinde screening duidelijk te maken. Ze zouden nooit voor deze behandelingen moeten betalen. Elk wetenschappelijk bewijs voor de werking ervan ontbreekt. Maar mensen geloven heilig in wonderdoeners en ZN wil de klanten (omzet!) niet tegen de haren in strijken. Selectie op kwaliteit door verzekeraars? Een gotspe.

René Dijkgraaf is cardioloog

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden