LezersbrievenDinsdag 22 januari

Gefeliciteerd met je 1!

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 22 januari.

Minister Carola Schouten wordt geknipt en gestyled door een kapper in het mbo. Beeld ANP

Brief van de dag

Er bestaat er een absurde situatie binnen het middelbaar beroeps onderwijs (mbo). Studenten ontvangen een diploma, nadat ze het examen hebben afgelegd. Ook een rekenexamen moet worden afgelegd. Tot zover niets bijzonders.

Maar als een student een 1 scoort op het rekenexamen, dan is dat voor de Tweede Kamer geen probleem. Monteurs, administrateurs, bakkers en verkopers hoeven niet te kunnen rekenen. Zelfs niet op het meest basale niveau. Het argument van D66 en CDA dat eerst goed onderwijs moet worden gegeven, is halfbakken. Immers, onderwijs bestaat uit goede instructie èn toetsing. Onderwijs waarbij de resultaten niet in beeld komen, is als het vetmesten van een varken zonder ooit het gewicht te onderzoeken.

Morgen debatteert de Tweede Kamer. Scholen beklagen zich, het bedrijfsleven maakt zich zorgen en luie studenten lachen zich krom. Nederland rekent op goed onderwijs en gemeten resultaten.

Ton van den Hout, Den Haag, docent rekenen mbo

Draaiend CDA

Wat een opportunistisch gedraai bij het CDA en wat zijn de destijds gemaakte regeerakkoorden nog waard. Ook ik ben erg blij voor deze groep kinderen en hun familie als ze in Nederland mogen blijven. Hun leven zal hier zeker beter zijn dan in het land van herkomst (van hun ouders).

Maar het CDA hoeft op mijn stem niet meer te rekenen. Wat blijkt: met de verkiezingen in het zicht is het geen probleem voor het CDA om het regeerakkoord naar eigen wens aan te passen om zoveel mogelijk kiezers te trekken.

Dit gedraai van het CDA zal evenwel ook in hun nadeel werken en een verlies van kiezers betekenen.

Loes Noordhoff-Baas, Voorschoten

René Cuperus vertolkt exact onze mening over de publieke omroep (O&D, 21 januari). Het zijn voornamelijk buitenlandse zenders die ons informeren, actueel en dieper ingaan, de tijd nemen, over lopende zaken. Ook hier wordt naar Duitsland, Engeland en België geschakeld om beter geïnformeerd te worden. Zelfs hun nieuwsdiensten zijn onmisbaar omdat ze vaak breder internationaal georiënteerd zijn.

Vooral het gemis aan informatie ver wat zich her en der in Europa of in provinciale contreien afspeelt, tekent de eigenschap van een ‘in zichzelf gekeerde aglobale Nederlander’. NPO 1, de radio, is al een stuk beter, voor de burger die geïnformeerd door het leven wil gaan, een uitstekende zender.

Informatievoorziening moet ook niet aan kijk/luister-cijferbeoordelingen onderhevig zijn, informatie en vrijheid van pers is een immers overheidstaak. Dan kunnen eindelijk ook de irritante schreeuwerige reclameblokken verdwijnen.

Hennie van Ernst, Arnhem

Winner takes it all

In de indrukwekkende interviews van Fokke Obbema over de zin van het leven verwijst Monique Maarsen naar de winnaarsmentaliteit in de samenleving met ‘survival of the fittest’ (V, 21 januari). Ze bedoelt daarmee ‘het recht van de sterkste’ en haar ziekte leek het haar onmogelijk te maken de sterkste te zijn.

Dat is echter niet de betekenis van dit begrip: ‘the fittest’ verwijst niet naar sterkste zoals vaak wordt gedacht. Het begrip heeft een evolutionaire betekenis en past bij natuurlijke selectie: de best aangepaste aan veranderende omstandigheden zal overleven. Niet kracht, maar beter luchtgedrag, betere camouflage of meer intelligentie maakt iemand ‘the fittest’. Van dat laatste is Monique Maarsen ook een inspirerend voorbeeld.

Rudy Schreijnders, Maarssen

Meisjes en Fortnite

In het magazine van 19 januari jl. staat een mooi herkenbaar artikel over Fortnite. Er staat wel in dat Fortnite voornamelijk door jongens gespeeld wordt, hetgeen niet klopt.

Ik hoor regelmatig mijn oudste dochter (14 jaar) roepen ‘Wendy, waar ben je?’. Wendy is haar iets oudere nicht (15 jaar) en mijn dochter is dan niet aan het verstoppertje spelen zoals vroeger, ze bedoelt waar haar nicht uithangt op het Fortnite-eiland.

Deze kreet hoor ik overigens voornamelijk uit de kamer van haar broer (eveneens 15 jaar). Broer en zus en nicht (vanuit haar eigen huis, verderop in de wijk) spelen dan gezamenlijk een potje Fortnite, op Playstation dan wel iPad.

De ontvangst op de kamer van mijn dochter is namelijk zo beroerd dat ze er niet fatsoenlijk kan gamen. Wellicht nog een aanvulling op het artikel; als je de hoeveelheid tijd die er gegamed wordt wilt indammen, zorg voor een slechte wifi op de kamers van je kinderen (en neem zelf een snelle vaste kabel verbinding).

Joost Schaareman, Hardenberg

Goal!

Het was 34 jaar geleden gelijkspel met de meeste doelpunten (Ajax-FC Twente 4-4). Maar op 23 januari 1983 eindigde Ajax-FC Groningen in 5-5 (o.a. Ron Jans 2 maal en Ronald Koeman). De wedstrijd werd naderhand in buurtcentra op groot scherm vertoond. Encyclopedische kennis? Ben je gek. Ik was erbij!

Jan Kleine Deters, Groningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden