Opinie

'Geert, dit keer kom je wel voor ons op? Toch?'

Nu Geert Wilders enkele weken in alle stilte met Rutte en Verhagen onderhandelt, raken Henk en Ingrid langzaam onrustig, merkt Joris Buis. De laatste keer dat Wilders aan de onderhandelingstafel zat, bij de kabinetsformatie, bleek de verhoging van de AOW-leeftijd voor hem plotseling geen breekpunt meer. Maar deze keer houdt hij stand voor Henk en Ingrid. Toch?

Rutte, Verhagen (m) en Wilders in het Catshuis. Beeld epa
Rutte, Verhagen (m) en Wilders in het Catshuis.Beeld epa

Beste Geert,
Henk hier, Ingrid is er ook, ze zit naast me. We zijn bang, Geert, voor de crisis. Is dit het einde van Nederland? Is het nu echt gedaan met onze welvaartsstaat? Waarom zeg je niks? Hoe moeten we jouw radiostilte duiden? Wat bespreken jullie daar? Ben je boos? Op ons?

Het is toch niet onze schuld, van Ingrid en mij? Wij zijn braaf door blijven werken, hebben ook op zondag gewinkeld. Of hebben we toch iets fout gedaan? We hebben ons hoofd er over gebroken, maar kunnen niks bedenken. Je hebt immers zelf gezegd dat wij de crisis niet veroorzaakt hebben. Je zou de rekening niet bij ons neerleggen. Dat heb je beloofd.

De verzorgingsstaat is ons zo dierbaar, Geert. We hebben veel moeite gedaan in het opbouwen en instandhouden van die verzorgingsstaat. Eerst onze grootouders en nu Ingrid, ik en miljoenen andere Nederlanders. Dat weet jij als geen ander, want het zijn jouw eigen woorden. Dat is nu toch niet ten einde? We weten dat je je gewicht in de strijd gooit voor onze vrienden Roy en Marijon, die hebben laatst een mooi groot huis gekocht. Dankzij jouw inzet voor overheidssteun, hoeven ze daar maar 500,- euro per maand voor te betalen en hebben ze meer dan waar ze van konden dromen.

Maar wij kunnen geen huis kopen, Geert. We hebben allebei een tijdelijke arbeidscontract en daar hoef je bij een bank niet mee aan te komen. Onze werkgevers durven het door de economische crisis niet meer aan, een levenslange verbintenis. En ik zie het ook niet meer gebeuren Geert, een vaste arbeidsovereenkomst. Sterker nog, we zien het bij niemand in onze omgeving nog gebeuren.

Je zal wel niet naar Marks verhaal over het ontslagrecht luisteren, en dat is jammer, maar we zien ook de keerzijde van een versoepeling. Daarom zullen wij afhankelijk blijven van onze sociale huurwoning en de huursubsidie. Verdedig je die nu met evenveel vuur als de hypotheekrenteaftrek? Verhuizen kunnen we niet, Geert, de huurmarkt zit volledig op slot en je weet wat een woning in de vrije sector kost.

Daarom had je bovendien beloofd om de woningmarkt te herorganiseren. Je hebt het zelf gezegd: 'De woningcorporaties moeten terug naar hun eigenlijke taak: sociale woningbouw.' Nee Geert, jij sleept die hete kastanjes voor ons uit het vuur, dat weten we zeker.

Maar dan nog, wat nu als onze werkgevers ineens besluiten om onze contracten niet te verlengen? Dan worden we nog wel opgevangen, toch Geert? Of kunnen we dan zelfs onze sociale huurwoning niet meer betalen? Dat is toch het summum van de verzorgingsstaat Geert, het feit dat we er voor elkaar zijn. Dat we een vangnet hebben gebouwd waardoor je niet op straat komt te staan als je je baan kwijt raakt.
'Aan de WW wordt niet getoornd', hebben we nog met je meegescandeerd. Geen water bij de wijn doen hoor, Geert.

Jij kiest voor snijden in het vet van de overheid. Is dat wat je bepreekt met Maxime en Mark daar? Zijn jullie een liposuctie voor het overheidsapparaat aan het bespreken? Je wilt een 'stringent beloningsbeleid voor de (semi)publieke sector, staatsondernemingen en financiële instellingen met staatssteun'. Voor hen zou de Balkenendenorm als maximumsalaris gaan gelden. Bovendien zou je een einde maken aan de bonuscultuur. Betekent dit dat we de 3,5 miljoen euro van Erik Staal terugkrijgen? Pak je dan gelijk de financiële sector aan? Want zijn het niet precies dit soort perverse prikkels die deze crisis veroorzaakt hebben, Geert?

En dan die JSF, Geert, die hebben Ingrid en ik echt niet nodig. De daadwerkelijke oorlog wordt bij ons voor de deur gevoerd, niet aan de andere kant van de wereld. Hoe kun je straattuig nu met een straaljager bestrijden? Laat staan met 85 stuks. In plaats van die aankoop kun je ook de helft van het budgettaire gat vullen. Daar komen jullie wel uit toch Geert, dat is een no-brainer.

We vinden het griezelig Geert, die stilte. Je houdt je toch wel aan je beloftes? Een breekpunt is dit keer wel een echt een breekpunt, toch Geert? Ingrid en ik hebben het destijds gesnapt: wij werken een jaar langer door, zodat jij nu op die machtige positie in het Catshuis zit. Dit keer kom je wel voor ons op? Toch?
Laat wat van je horen Geert.

Henk & Ingrid

Joris Buis is junior docent bij de opleidingen aardwetenschappen, future planet studies en bèta-gamma bij het Intstituut voor Interdisciplinaire studies (IIS) van de Universiteit van Amsterdam en is lid van Nieuwe Leiders.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden