BrievenDit schrijven onze lezers

Geen wonder dat de Kerkbezoeker weg blijft

De lezersbrieven van woensdag 16 september.

Vanwege corona wordt in Barneveld een dienst gehouden in de openlucht. Beeld ANP
Vanwege corona wordt in Barneveld een dienst gehouden in de openlucht.Beeld ANP

Brief van de dag

Kerkbezoek is nu een enge zaak. De Nederlandse RK-Kerkprovincie gaat ervan uit dat men besmet kan raken. Dus worden allerlei maatregelen getroffen. Je moet je tevoren aanmelden. Als je bij de kerk aankomt, wordt aan je gevraagd of je gezond bent. Bij binnenkomst word je registratie gecontroleerd. Heb je je niet aangemeld, dan moet je jezelf alsnog registreren. Dan word je naar een plaats geleid. Mensen zitten ten minste anderhalve meter van elkaar af. Bij de vredesgroet worden geen handen geschud. Wapper je dan een beetje met je handen?

Ik leg mijn rechterhand op mijn hart en buig naar de mensen om mij heen. Er mag niet worden meegezongen. Je enthousiasme kun je niet kwijt. Voor het communiceren weer je handen reinigen en steeds afstand houden. Na afloop van de viering volgens schema de kerk verlaten en weer afstand houden. Buiten niet met elkaar blijven praten. Geen collecte in de kerk, maar bij het weggaan snel je bijdrage in het mandje werpen. Na afloop geen feest van ontmoeting.

Woord- en communievieringen zijn voorlopig nog verboden. Mensen missen het te communie gaan heel erg. Is het dan een wonder dat veel vooral oudere kwetsbare mensen nog weg blijven en de schaarse plaatsen aan anderen overlaten? Voor kerkgangers en voor hen niet alleen is corona nog lang niet voorbij.

John Jorna, Odijk

Besnijdenis

Ik lees de bijdrage van Joost Zaat altijd met belangstelling, maar op 14 september stelt hij dat er geen verschil is tussen meisjes- en jongensbesnijdenis. Daar heb ik toch een kanttekening bij.

De bedoeling van meisjes- en jongensbesnijdenis verschilt al, voor jongens wordt er vanuit hygiënisch oogpunt besneden, bij meisjes om seksuele lusten weg te nemen. Maar ook de uitvoering is niet hetzelfde. De anatomie van meisjes en jongens is in grote lijnen hetzelfde. Eikel en clitoris zijn vergelijkbaar in vorm en functie. Ook de clitoris heeft een kleine voorhuid. Was het maar zo dat er bij meisjesbesnijdenis alleen gesneden werd in dat voorhuidje. Dan zou er op het gebied van plassen, bevallen en seksueel plezier niet zo schokkend veel aan de hand zijn.

In de ernstigste vorm van meisjesbesnijdenis wordt de clitoris weggesneden, waarbij de rest van de vagina verminkt en vaak bijna dichtgenaaid wordt. Dit met desastreuze gevolgen. Ik heb nog nooit gehoord van jongensbesnijdenis waarbij de eikel werd weggenomen en de piemel dichtgenaaid. Hoewel ik zijn standpunt over het zelfbeschikkingsrecht van jongens inzake besnijdenis onderschrijf, denk ik dat er hier niet één op één een vergelijking te maken is.

Carola Hordijk, Hendrik-Ido-Ambacht

CDA

Vol ongeloof las ik wat het CDA als nieuwe maatschappelijke ordening voor ogen staat: ‘Niet het kabinet, maar boeren en natuurorganisaties moeten samen een oplossing bedenken voor het stikstofprobleem.’ ‘Desertie’ was mijn eerste en na drie keer lezen ook mijn definitieve kwalificatie: het CDA hoeft zo geen regeringsverantwoordelijkheid meer te nemen voor maatregelen die een deel van zijn achterban zou benadelen. En die achterban weet dan wel raad met die toegeschoven verantwoordelijkheid.

De dilemma’s waar het CDA voor staat zijn groot, maar verantwoordelijkheid ontlopen wanneer juist een rechte rug vereist is, is cynisch en laf.

Johan van Woudenberg, Helmond

Akwasi

Waarom twittert een fractielid van het CDA, Chris van Dam, over een oud-collega officier van justitie en brengt hij haar in diskrediet in de zaak-Akwasi? Helemaal als het zo op de persoon gericht is. Dit getuigd niet van respect. Zij besliste samen met de parketleiding tot een voorwaardelijk sepot met een bepaalde proeftijd in een gevoelige zaak. Dit gebeurt zo blijkt regelmatig. Ik dacht dat politici zich terughoudend zouden opstellen in verband met de onafhankelijkheid van de rechtspraak en het kwetsbaar evenwicht. Ik denk dat een oud-officier van justitie dit moet weten. Dit heet gepaste afstand.

Jacoba Kern, Zutphen

Akwasi (2)

Ik wil best aannemen dat Akwasi spijt heeft van zijn uitspraak dat hij Zwarte Piet persoonlijk op zijn gezicht zou trappen als hij hem tegenkomt. Maar veroordeel hem dan tot het volgen van een cursus om zijn emoties te leren beheersen bij het spreken in het openbaar. Zomaar wegkomen met zo’n dreigende uitspraak kan echt niet.

Kees de Jong, Utrecht

Gerri Eickhof

In de Volkskrant van 1 augustus sprak ik in het kader van het racismedebat over ‘de racistische hoogleraar Piet Emmer… die vindt dat de slavernij wel meeviel.’ Hij heeft onder meer gesteld dat van alle partijen die belang hadden bij de slavernij het de Europeanen waren die het instituut hebben afgeschaft en dat de slaven zelf van oorsprong geen fundamenteel vrijheidsverlangen hadden, maar dit hebben geleerd van de blanken. In mijn ogen impliceert dit blanke morele superioriteit. Verder poneert hij dat slaven bij de overtocht net zoveel beenruimte hadden als vliegtuigpassagiers en dat hun nazaten nu gezonder en welvarender zijn dan wanneer hun voorouders in Afrika waren gebleven. Hij verkleint hiermee de ernst van de slavernij.

Intussen heb ik vernomen dat mijn woordkeuze de professor erg heeft aangegrepen en dat betreur ik. Bij nader inzien was het verstandiger geweest te spreken van ‘de hoogleraar Piet Emmer die uitspraken doet die naar mijn persoonlijke mening racistische implicaties hebben en ook lijken te suggereren dat de slavernij wel meeviel.’ Bij deze alsnog, want ik hecht aan zorgvuldigheid en nuance.

Gerri Eickhof, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden