ColumnSheila Sitalsing

Geen vorm van discriminatie laat het ministerie onvermeld, maar wat heeft het ertegen gedaan?

null Beeld

Eerlijk is eerlijk: we hadden weer eens veel te vroeg geklaagd.

Emmers vol angstzweet plus een kranige motie van de Tweede Kamer die stelt dat het beeld van Pim Fortuyn bekladden niet mag, schreef ik zaterdag op deze plek over de inspanningen die men zich op het Binnenhof getroost om iets tegen racisme te doen dat verder gaat dan bezweren dat ‘íedereen natuurlijk hartstikke tégen is’.

Twee dagen later landde – BAM – het weerwoord van de minister van Binnenlandse Zaken, tevens verantwoordelijk voor het anti-discriminatiebeleid van de regering, op mijn bureau: 25 kantjes, getiteld ‘Kabinetsaanpak discriminatie’. Ze zette alle inspanningen op een rijtje en stuurde die maandag naar de Tweede Kamer: hier, kijk, lees, bewonder wat we al doen.

En het moet gezegd: het is een imposant document. Geen vorm van discriminatie blijft onvermeld: tegen vrouwen, homo’s, gehandicapten, moslims, joden, bruine mensen en mensen met achternamen waarin consequent de klemtoon verkeerd wordt gelegd.

Het woord ‘campagne’ staat er twaalf keer in. De woorden bewust, bewustwording, bewustzijn, bewustwordingsactie et cetera achttien keer. Het kabinet, kortom, bewustmaakt zich te pletter. Er zijn folders, geinige filmpjes, apps, websites. Over alles wat van het kabinet niet mag: zwangerschapsdiscriminatie, schelden op Turken of joden, #metoo-praktijken, woonruimte te huur zetten en als iemand met een complexe achternaam belt ‘hij is nét weg’ zeggen. Als je alle bewustwordingsacties overziet, is het een wonder dat dit soort dingen nog gebeurt.

Er zijn ook pilots (16 vermeldingen), kleinere projecten waar het ministerie voorzichtig iets probeert op nieuw terrein. Zoals bij de ‘aanpak kwetsende content op het Internet’. Iedereen die al wat langer op ‘het Internet’ vertoeft, weet dat de drek er al een decennium kolkt, en dat aangifte doen een moeizame en energieslurpende toestand is, maar het ministerie verwacht eind 2020 de ‘pilot handelingsperspectief’ af te ronden.

Er zijn diverse ‘verkenningen’, naar een diversiteitscoach in het beroepsonderwijs bijvoorbeeld, voor stagediscriminatie. En er is een onderzoek (‘in acht pilots’!) naar ‘wat werkt om de arbeidsmarktpositie van mensen met een migratieachtergrond te verbeteren’. De eindresultaten komen in 2021.

Alsof er niet in de afgelopen dertig jaar al een diep spoor van rapporten en ‘pilots’ naar ‘wat werkt om de arbeidspositie van mensen met een migratieachtergrond te verbeteren’ is getrokken. Alsof niet al generaties ministers stapels A4’tjes hebben volgestort met bezweringsformules, voor op de stapel gestolde onwil & machteloosheid met een nietje erdoor.

Daarna las ik op Nu.nl een prima interview dat Nu-verslaggever Avinash Bhikhie had met de minister over haar voortgangsrapportage. ‘De demonstranten vragen niet om een voortgangsbrief’, zei de interviewer. Ze willen weten wat het kabinet de afgelopen drie lange jaren dat het aan de macht was heeft gedaan. ‘Wat kunt u concreet laten zien? Zijn er boetes uitgedeeld aan werkgevers? Zijn verhuurders veroordeeld?’

Zoals wel vaker was de vraag van hogere kwaliteit dan het antwoord. ‘We blijven meten’, heb ik ervan onthouden. En: ‘Als blijkt dat gediscrimineerd wordt sluit ik niet uit dat we overgaan tot naming en shaming of aangiftes.’

Zo, daar zullen verhuurders van schrikken.

De 25 kantjes eindigen met een citaat van Nelson Mandela. Want pakkende citaten googelen op ‘het Internet’, dat kunnen ze heel goed op het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden