Geen straf

In de kabinetsconstellatie waarover het woord morgen aan de CDA-fractie is, gaat Geert Wilders fungeren als een soort vicepremier, of in elk geval als een schaduw daarvan. Minister-president Mark Rutte, vicepremier Maxime Verhagen en de gedogende parlementariër Wilders die in feite het kabinet dirigeert – zo trad afgelopen donderdag deze drie-eenheid naar buiten bij de presentatie van het regeer- en gedoogakkoord.

de Volkskrant

De kans bestaat dat een van de drie politieke leiders van het land tijdens de aanstaande regeerperiode een jaar de cel in gaat. Dat is de maximumstraf die Wilders kan krijgen in het proces dat vandaag voor de rechtbank in Amsterdam wordt voortgezet. Zeven zittingsdagen lang staat de PVV-leider terecht voor haat zaaien, groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Woorden die in het Haagse landsbestuur de toon zetten, worden de komende weken door Amsterdamse rechters juridisch getoetst. Op 2 november weten we of de opinies die Wilders debiteert en die hem, zoals hij zelf zegt, ‘in het centrum van de invloed’ hebben gebracht, strafbaar zijn.

De nieuwste ontwikkelingen aan het Binnenhof tonen eens te meer aan hoe onwenselijk het is dat rechters interveniëren in het politieke discours. Mocht het tot een veroordeling komen, dan zal Wilders ongetwijfeld wijzen op de kleine 1,5 miljoen Nederlanders die op hem hebben gestemd tijdens de laatste verkiezingen. En hij zal een punt hebben door te zeggen dat dit onmogelijk allemaal haatzaaiers kunnen zijn.

Het maatschappelijke debat is gebaat bij politici die zonder meel in de mond spreken. Alleen dan kan de burger standpunten – ook onfatsoenlijke – wegen en een keuze maken als hij in het stemhokje zijn democratische recht uitoefent. De rechter moet dit domein slechts in uiterste noodzaak betreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden