ColumnBert Wagendorp

Geen sport in tijden van corona: ik vrees een winterdip tot eind mei

Met alle variaties op Márquez’ Liefde in tijden van cholera zit het wel goed in tijden van corona. Voetbal in tijden van corona is een drama: geen competitie, geen Europees voetbal en nu is het EK ook nog verplaatst naar 2021. Wielrennen in tijden van corona: het seizoen begint op 27 juni met de Ronde van Frankrijk – al moet Macrons guerre in tijden van corona daarvoor wel snel succes boeken. Alleen schaken in tijden van corona gaat gewoon door. Schakers schaken niet in stadions en er staan ook geen hordes mensen langs de speeltafels, dus u gaat de komende weken in de Volkskrant in sportarme tijden van corona veel lezen over het kandidatentoernooi in Jekaterinenburg. Onze grootmeester Giri is getest en verkeert in blakende gezondheid.

De luchtvaart wankelt, maar sport – ook een heel grote industrie – kijkt eveneens een faillissement in het gezicht. Nu er geen sport meer is op tv, valt pas goed op hoeveel sport er doorgaans op tv is. Zelf ben ik flink in de war van alle afgelaste wielerkoersen. Voor mij begint na de ellendige winter het leven pas weer zin te krijgen als de Ronde van Vlaanderen van start gaat. Nu dat antidepressivum wordt afgelast, ben ik bang dat de winterdip doorsuddert tot diep in mei – zeker als de Giro ook wordt geschrapt, wat gezien de toestand in Italië wel zo ongeveer vaststaat.

Hoe lang houdt de zender Eurosport het vol zonder eurosport? Ze zenden daar nu in arren moede herhalingen uit, maar dat is niet vol te houden. Zelfbegoocheling is de basis van het sportamusement, maar de herhaling is alleen voor de ongeneeslijke sportjunk een alternatief – zoiets als hergebruikte heroïne.

Het kabinet kondigde dinsdagavond ingrijpende financiële maatregelen aan, waaronder steun voor zzp’ers. Premier Rutte hield maandag een mooie toespraak, dit was de boter bij de vis. Alleen Eric Wiebes was tegen. Volgens hem kiest iedereen zijn eigen ellende en moeten we dat respecteren. Een uitkering voor zzp-sportverslaggevers en voetbalanalisten lijkt me redelijk.

Op deze manier komt het basisinkomen voor iedereen snel dichterbij. Het is alleen de vraag hoe het straks, als het coronavirus is overwonnen maar de schatkist leeg, in tijden van post-corona zal gaan met de dure energietransitie. Dat het virus de CO2-uitstoot flink naar beneden drukt, wordt straks een argument van Baudet om op te houden met windmolens en zonnecellen.

De brillenprins, ook sneu: heeft hij eindelijk de Formule I naar zijn circuit gehaald en is Zandvoort na eerdere afgelastingen zelfs de openingsrace van de grootste show op aarde, gaat het feest waarschijnlijk niet door. Circuitdirecteur Lammers zou het wel begrijpen, zei hij.

Het begrip dat veel mensen aan de dag leggen voor maatregelen die hen hard raken is hartverwarmend. Het is erg, corona, maar we hamsteren ook respect. Het publieke applaus van dinsdagavond was nog geen Nessun dorma, maar het klonk oprecht. Zelfs bondscoach Koeman zeurde niet over het doorschuiven van het EK.

Maar jammer blijft het. Sport is een aangename vlucht uit de werkelijkheid en juist nu de liefhebber daaraan meer behoefte heeft dan ooit, is er geen sport. In Amerika is zelfs het begin van het honkbalseizoen uitgesteld: een ongekend besluit, zoiets als het uitstellen van de Elfstedentocht na dertig dagen vorst: eindelijk begint de ernst van de situatie tot de Amerikanen door te dringen.

Geen sport en ook geen theater en bioscoop. Het zijn amusementsloze tijden in tijden van corona.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden