LezersbrievenVrijdag 31 januari

Geen relativering meer bij kinderstrafzaken

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 31 januari.

Justitiële jeugdinrichting Rentray in Lelystad.Beeld ANP

Brief van de dag

Als advocaat heb ik vele kinderstrafzaken mogen doen. Daarbij heb ik de ontwikkeling bij de politie gezien: voorheen vriendelijk en gericht op het kind en flexibel naar later als een kind werd aangehouden een ijzige blik en toepassing van het protocol: ‘aanhouding’. Geen relativering, geen betrokkenheid, ouders konden de verbalisanten niet bereiken voor informatie.

Natuurlijk horen kinderen niet in een politiecel thuis. En natuurlijk hebben ouders recht op informatie dat zij van de politie na aanhouding niet meer krijgen. Ouders reageren ook verschillend; de een zegt ‘laat hem maar een tijdje brommen’ en de ander vindt het een schande dat zijn kind wordt vastgezet ‘voor een akkefietje’. Daar tussenin moest je als raadsman vigileren.

Bij mij stond het kind voorop: ik gaf het kind zoveel mogelijk steun en vooral zelfvertrouwen. Dus de ene keer moest ik de ouders er van weten te weerhouden rigide op te treden en de andere moest ik de ouders bijbrengen dat het zogenoemde criminele gedrag wel een reprimande van de kinderrechter verdiende.

Een boeiende tijd: die komt niet meer terug nu de politie geen relativering meer kent en te werk gaat onder het motto ‘protocol gaat boven alles’.

Piet Essinkvoormalig advocaat, Ooij

Solidariteit

De leraren staken weer. Na drie jaar vindt 87 procent van de Nederlanders de doelen nog steeds gerechtvaardigd. Maar 53 procent vindt het ook goed dat er twee dagen gestaakt wordt. Daar zit het probleem bij onderwijs, verpleging en ziektezorg. De betaler is de overheid, de gebruikers zijn de ‘gewone Nederlanders’, Jan-met-de-pet. De overheid voelt niet direct de nadelen en speelt het spel over de rug van de gebruiker die geen kant op kan.

Maar tegelijk is er een andere kant: als betaler moet de overheid het geld ervoor hebben. Dat kan door herverdeling van wat in de belastingkist zit. Of door die nog sneller te vullen door de belastingen te verhogen. Bijna iedereen vindt dat salarissen omhoog moeten, maar hoe sterk is die solidariteit als daardoor de belastingdruk toeneemt?

Theo de Klerk, docent natuurkunde, Bussum

Leefschaamte

Intensieve studies hoe we steeds ouder kunnen worden en tegelijkertijd vooral deprimerend nieuws over hoe dat er in de praktijk uit gaat zien. Ik ben pas 73 jaar, gezond en vitaal, maar heb een groeiende angst om oud en afhankelijk te worden van anderen. Mijn idee: haal wat geld weg uit al die levensverlengende onderzoeken en investeer in liefdevolle mogelijkheden om het leven menselijk en waardig te mogen beëindigen als we daar zelf aan toe zijn. Het lijkt me heerlijk als ik straks bijvoorbeeld 85 jaar ben en (te) hulpbehoevend van anderen, geen leefschaamte heb ontwikkeld en hoef te denken ‘sorry, dat ik er nog ben’. Maar gewoon dankbaar terug kan kijken op een leven met een menswaardig einde.

Elly van den Eertwegh, Utrecht

Autonoom

Alle riedels over voltooid leven komen weer langs. Daarin mis ik één geluid: als je dan volkomen bij je verstand en autonoom besluit dat je leven voltooid is en dat je dood wilt, waarom dan eisen dat de overheid dat faciliteert?

Neem zelf de verantwoordelijkheid voor die doodswens en stop gewoon met eten en drinken. Niemand kan je dwingen te eten en te drinken, er hoeven geen wetten voor gemaakt te worden en, ook fijn, je laat je achterblijvers niet met de rommel zitten.

Trea van Vliet, Biggekerke

Vrouw

Ik ben in de war. Wat is nu een vrouw? Is een vrouw een vrouw als ze dat is (twee x-chromosomen met bijbehorende geslachtskenmerken), of is een vrouw een vrouw als ze zich zo voelt?

Frank Hermens, Beek

Defensie

Het Europees Parlement zou zich onsterfelijk populair kunnen maken als ze zou besluiten een Europese farmaceutische industrie op te richten op non- profit basis. De financiering hiervan zou, mede gezien het huidige corona-probleem , deels onder het ‘defensiebudget’ kunnen vallen.

Mark Boereboom, Druten

Tunnelvisie

Opnieuw is Nederland in de ban van een pil. Ditmaal is de inzet ‘Baas in eigen Brein’. Is xtc schadelijk of verslavend? Ja, een beetje. Iets meer dan drop, veel minder dan alcohol. Toch is dat bijna-onnozele snoepje hopeloos verdwaald geraakt in de Opiumwet en wordt nu even fel als futiel bejaagd. Het tragische falen van de overheid wordt dapper geprojecteerd op de blije slikkers, die worden geframed als medeplichtigen aan de criminele ellende en milieuschade van de illegale productie en handel. Intussen blijft Justitie onvermoeibaar miljoenen in de klucht pompen. Er lijkt een correlatie te bestaan tussen tunnelvisie en montuurgrootte.

Jan Tazelaar jr., Leiden

Verbinding

Een prikkelende column van Asha ten Broeke over het recht om dik te zijn. Ze vindt het schokkend dat mensen met overgewicht worden gedwongen een maagballon in te slikken. Of overgehaald om zware operaties te ondergaan. Eerst was ik het daarmee eens. Tot ik de TED-talk van sociaal wetenschapper Brené Brown over de kracht van kwetsbaarheid opnieuw bekeek. Zij ziet een relatie tussen moeite hebben om in verbinding met anderen te staan en overeten. Mensen eten volgens haar te veel om een leegte te vullen. Als we deze onderliggende oorzaak aanpakken, dan hoeven we het misschien niet meer te hebben over het recht om dik te zijn.

Bertha Brouwer, Leidschendam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden