LEZERSBRIEVENDinsdag 2 maart

Geen Nederlander met migratieachtergrond die zich herkende in de witte en exclusieve wereld van het RTL Verkiezingsdebat

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 2 maart.

Redactie
 Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) voorafgaand aan het RTL Verkiezingsdebat. Beeld ANP
Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Lilian Marijnissen (SP) en Jesse Klaver (GroenLinks) voorafgaand aan het RTL Verkiezingsdebat.Beeld ANP

Brief van de dag: RTL Verkiezingsdebat

Het RTL Verkiezingsdebat van zondag toonde, evenals de nabeschouwing, weer de rauwe werkelijkheid van het gebrek aan kracht dat wij als samenleving hebben om echt inclusief te worden. We keken naar enkel witte lijsttrekkers en witte presentatoren. In de nabeschouwing enkel witte mensen aan de tafel. Kleurdiversiteit is enkel te zien als de eigen witte moraal opgepoetst kan worden of er kijkcijfers rondom een hype mee kunnen worden gescoord.

Maar alle mooie ambities en goedgebekte mensen van kleur zijn, na het uit de mode raken van de hype rondom de trieste dood van George Floyd, bij het grofvuil gezet. We zijn weer terug bij af totdat ‘wit’ Nederland door een nieuwe treurige gebeurtenis weer tijdelijk ‘gedwongen’ wordt om symbolisch de kleur aan tafel te laten aanschuiven.

Anno 2021 vraag ik mij af of er iets is als een diversiteitsbeleid bij de programmamakers in Nederland. Geen Nederlander met een migratieachtergrond die zich herkende in de witte en exclusieve wereld van de tv-studio’s en de politici daar aanwezig. Waarom maken we in Nederland steeds dezelfde fouten in de politiek?

Imro Doelwijt, Utrecht

Dialoog en dialectiek

Het zijn de weken van de verkiezingsdebatten. Wikipedia leert mij: ‘Een debat is een discussievorm waarbij het de bedoeling is een stelling te verdedigen of juist te bestrijden.’ Dit middel zetten wij als maatschappij in om (indirect) belangrijke politieke afwegingen te maken. Wat is politiek? Weer Wikipedia: ‘Politiek is de wijze waarop in een samenleving de belangentegenstellingen van groepen en individuen tot hun recht komen.’ Het komt op mij over dat de nadruk op verschillen ligt. Als geïnteresseerd burger weet ik dat uiteindelijk, na alle ‘harde’ debatten, een compromis zal volgen.

Ik zou daarom veel eerder een dialoog tussen vertegenwoordigers van (politieke) ideeën willen zien. Debatten draaien om ego’s, dialogen om de inhoud. En als ik echt mag dromen van nieuwe politiek droom ik van dialectiek in het politieke discours.

Laatste keer Wikipedia: ‘Dialectiek is een redeneervorm die door middel van het gebruik van tegenstellingen naar waarheid probeert te zoeken.’ De tegenstellingen en het bijbehorende haantjesgedrag zijn grijsgedraaid.

Tijd voor nieuwe geluiden. Tijd voor dialoog en dialectiek.

Egge van der Poel, Rotterdam

Complotdenken

De helft van de Forum-stemmers denkt dat de coronapandemie een complot is, zo bleek uit een onderzoek van Ipsos, en 11 procent van de Nederlanders gelooft dat het virus bewust is ontwikkeld. Dat lijken verbijsterende cijfers, maar het is in feite een herkenbare reactie op een pandemie.

Toen tijdens de Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta (431-404 v.Chr.) een pestepidemie uitbrak in Athene, meenden de Atheners dat hun vijanden gif in de waterreservoirs hadden gedaan. Tijdens de Zwarte Dood, de grote pestepidemie van de 14de eeuw, werden de Joden ervan verdacht de bronnen te hebben vergiftigd, hetgeen leidde tot grootscheepse Jodenvervolgingen. Tijdens de Spaanse Griep van 1918 waren er hardnekkige geruchten dat Duitse onderzeeërs de ziekte zouden hebben verspreid.

Het is ironisch dat de aanhangers van een partij wier leider zich laat voorstaan op zijn historische kennis, zo gemakkelijk de fouten uit het verleden herhalen.

Marlies Jansen, Oegstgeest

Ingewikkelde wezens

Naast het keurige stukje van Wilma de Rek staan vier brieven die de invalshoek van Janice Deul niet ondersteunen. Wat is het proces van discriminatie naar inclusie ingewikkeld. Ik herinner me een klein aantal jaren geleden: het onderwerp van de Boekenweek was ‘De moeder de vrouw’. Jan Siebelink schreef het Boekenweekgeschenk en Murat Isik het Boekenweekessay. Herinnert iedereen zich nog de commotie? Mensen zijn – inderdaad – ingewikkelde wezens.

Ans Stephan, Delft

Tegenslag

De jongeren hebben het moeilijk in deze coronatijd. Je leest en hoort het overal. Geen examenfeesten, geen introductieweken, eindeloze zoomlessen, bijbaantje kwijt en (relatief) weinig sociale contacten. Ik zie de gevolgen ook bij mijn zoons van 18, 20 en 22. We praten er veel over. Conclusie: voor het eerst van hun leven hebben ze te maken met echte tegenslag. Het woord kenden ze wel, maar de betekenis nog niet. Nu wel. We zijn het er ook wel over eens dat ze met deze tegenslagen nog steeds tot de meest bevoorrechte jongeren op aarde behoren. Het kan nog veel erger. Dat geeft de burger wat moed.

Verder ook veel positieve bijvangst van een jaar met tegenslagen. Ze zijn alle drie met vlag en wimpel geslaagd voor de cursus ‘Omgaan met tegenslagen’ en ‘Hoe maak je het beste van de omstandigheden’. In de laatste categorie zaten ook bijvakken als ‘Hoe leer je jezelf piano spelen met YouTube’, ‘Elke dag een voedzame maaltijd koken’ en ‘Met oud-Hollandse spelletjes de avond door’. Ik ben trots op mijn mannen. Wat een blijmoedigheid en veerkracht!

Hans Willemse, Amerongen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden