Geen herdenking met Duitsers

De Duitse ambassadeur wil op 4 mei graag bij de Dodenherdenking zijn. Waar is het respect voor de rouwenden?

In mei dit jaar is het 65 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd van de Duitse bezetter. Voor de Duitse ambassadeur Thomas Läufer is dit aanleiding voor te stellen aanwezig te zijn bij de Nationale Dodenherdenking. Ik raak in vertwijfeling – een teken van onverwerkte rouw. Allerlei gedachten spelen door mijn hoofd.

Weigeren
Mogen wij vertegenwoordigers van het nieuwe Duitsland weigeren mee te doen aan onze nationale herdenkingen? Dicteert het Verenigd Europa geen vergevingsgezindheid, die de vijand van gisteren transformeert in de bondgenoot (dus vriend) van heden? Leert de Tora ons niet: ‘Kinderen zullen niet vanwege hun vaders sterven, ieder zal om zijn eigen zonden berecht worden?’

Vijftien jaar geleden vond bijna 52 procent van de Nederlanders, dat Duitsers konden worden betrokken bij de viering van de Bevrijdingsdag terwijl 54 procent vond, dat er geen Duitsers aanwezig mogen zijn op de Dodenherdenking op 4 mei.

Wat valt er eigenlijk gezamenlijk te gedenken en te vieren op 4 en 5 mei? De gevolgen en de bevrijding van de gruwelijke anti-terreur. Wordt er wel eens aan de gevoelens van de eerste en tweede generatie slachtoffers (joden, verzetsstrijders en andere gewone burgers) van de Duitse terreur gedacht? Ja, maar nooit voldoende.

Rouwverwerking
Van de discussie over deze vraag alleen al word ik niet goed. Herdenken is rouwverwerking en voor velen van ons is dat helaas nog steeds een bijna onmogelijke opgave. In de joodse wet wordt het rouwen in de sjiwwe (rouwweek na het overlijden) geregeld. Eén van de opvallende bepalingen luidt, dat wanneer iemand in het huis van de rouwbedrijvenden binnenkomt die het rouwverwerken stoort, de rouwenden het recht hebben hem de deur te wijzen, hoe cru dit ook klinkt.

De gevoelens van de nabestaanden staan centraal en juist dit respect mis ik zo node in de discussie rond de toelating van de voormalige agressor bij de Nationale Monumenten. Natuurlijk onderscheid ik goede en slechte mensen, of dit nu Nederlanders of Duitsers zijn. Maar dat besef is niet essentieel voor de vraag of er een officiële Duitse delegatie moet worden uitgenodigd. Historische, emotionele en psychologische feiten pleiten tegen.
Het feit, dat in deze contreien 85 procent van de Joodse bevolking op beestachtige wijze vermoord is, is door een groot deel van de overlevenden en hun kinderen nog steeds niet verwerkt. Daarvoor zijn de wonden nog te rauw.

Minderheden
De solidariteitsgedachte eist, dat men rekening houdt met minderheden. Wanneer in een familie één der leden een traumatische ervaring heeft gehad, voelt iedereen instinctief aan, dat men zijn gevoelens moet sparen: in het huis van de gehangene spreekt men niet over de galg. Wanneer de Nederlandse overheid Duitsers uitnodigt, wordt de indruk gewekt, dat het uiteindelijk eigenlijk ‘allemaal niet zo erg was’ of dat het in ieder geval nu, 65 jaar nadien, niet ‘zo erg meer is’.

Psychologisch klopt het ook niet. De Duitsers hebben een totaal ander oorlogsverleden te verwerken dan de Hollanders. Ik vraag mij af of dat in één plechtigheid te combineren valt. De verschillende gevoelens sluiten niet op elkaar aan. Een klein voorbeeld kan dit verduidelijken. Het is bekend, dat ook de kinderen van NSB’ers grote problemen hebben met het verwerken van het verleden van hun ouders. Toch zou het niet goed zijn dit leed te vergelijken en op één lijn te stellen met het leed van de tweede-generatie-oorlogsslachtoffers uit de Joodse kring.

Inhoud
En wat moet de inhoud van de herdenkingsspeech zijn bij een gezamenlijke plechtigheid? De spreker zal zich moeten inhouden om de gevoelens van onze Oosterburen te sparen: Duitsland is immers een bevriende natie. De herdenkingsspeech zal niet veel meer kunnen zijn dan een oproep tot verzoening, iets waar velen van ons nog niet aan toe zijn.

En laten wij ons eens verplaatsen in de gevoelens van zo een Duitse delegatie. Wat kunnen zij meer doen dan zich ‘rotschamen’ tegenover de aanwezige, voormalige kampgevangenen? En wanneer zij dat gevoel niet kunnen opbrengen, is gezamenlijk gedenken iedere betekenis ontnomen. Dan dooft het licht…

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.