OPINIESolidariteit

Geen acties voor de bühne, maar echte hulp: deze vier Volkskrant-lezers gaan een stapje verder

Door de coronacrisis groeit het besef dat we solidair moeten zijn met elkaar. Vaak blijft het echter bij een briefje in de brievenbus of wat boodschappen doen. Vier Volkskrant-lezers gaan verder dan liefdevolle woorden of medeleven.

René van DeldenMarjan GlaudéJob Vink en Josee Kuijpers
De Protestantse Diaconie Amsterdam deelt gratis eten en drinken uit aan daklozen met de ‘koffiets’. Beeld Joris Van Gennip
De Protestantse Diaconie Amsterdam deelt gratis eten en drinken uit aan daklozen met de ‘koffiets’.Beeld Joris Van Gennip

Steun jullie collega-ondernemers voor een gezonde middenstand

Al een paar weken knaagt er iets in mij als ik naar de maatschappij kijk. Ik noem het gebrek aan solidariteit. Maar vanochtend wist ik: nu ga ook ik een beetje herrie maken. Nu laat ik als stem van de grote stille meerderheid iets van mij horen. In de krant las ik het kopje ‘Recordomzet supermarkten’. Een schril contrast met andere bedrijven.

Heel veel ondernemers hebben het heel erg slecht gehad de afgelopen tien maanden. Zonder overheidssteun zou waarschijnlijk tussen de 30 en 50 procent van deze ondernemers zijn omgevallen. Om deze overheidssteun te ontvangen, hebben deze bedrijven naast iedere euro overheidssteun ongeveer 40 eurocent eigen vermogen (of geleend vermogen) moeten aanspreken om te voorkomen dat deze groep ondernemers direct zou omvallen.

De supermarkten echter hebben alleen in de week voor Kerstmis al ruim 200 miljoen meer omzet, met 10 miljoen meer nettowinst, gerealiseerd. Natuurlijk, supermarkten voorzien in een eerste levensbehoefte. Als ondernemer mag (moet) je winst maken. Zijn er ook momenten geweest dat de supermarkten het minder hebben gehad. Maar kom op, Albert Heijn, Jumbo, Deka, Lidl, Aldi, Plus, Hoogvliet, Spar, Dirk van den Broek, waar is jullie solidariteitsgevoel?

Stop de helft van de extra winst over het jaar 2020 in een fonds. Stel statuten op voor dit fonds. Ga in gesprek met de overheid en bouw dit fonds uit. Klop aan bij de Europese Unie en bouw dit fonds nog meer uit. Doelstelling: wij gaan ‘gezonde’ ondernemers bij de wederopbouw helpen door mee te financieren in de opbouw, omdat de supermarkt belang heeft bij een gezonde middenstand.

Ik stel mijzelf beschikbaar om mijn ondernemerskennis in te zetten. Maar het begint bij de supermarkten, help je collega-ondernemers, nu verdienen jullie alleen maar aan de problemen van een ander. Dat kan niet waar zijn.

René van Delden, businessconsultant, Twello

Geef covid-prik cadeau aan moeder in Afrika

We zijn knorrig, verontwaardigd, en misschien ook wel een beetje boos dat we niet op 27 december 2020 zoals in andere Europese landen, maar ‘pas’ 6 januari 2021 met vaccineren konden starten. Horen we wel goed wat we zeggen? Onlangs zag ik op tv een interview met een Afrikaanse jongen. Hij was proefpersoon in het onderzoek naar het covid-vaccin; dat vond hij belangrijk, voor de medemens. En sprak de hoop uit dat het vaccin voor zijn oude moeder binnen afzienbare tijd beschikbaar zou komen. Want, Afrika heeft niet zoals de rijke landen geld om op voorhand vaccins in te kopen.

Ik heb een simpel voorstel. Zodra je de covid-prik ontvangt, stort je – naar eigen keuze – een bedrag van minimaal 1 euro en maximaal de kosten van deze prik (15 euro) op een centraal nummer, bijvoorbeeld dat van het Rode Kruis. Zo kunnen we bijdragen aan een vaccinatieprogramma in Afrika, misschien lukt dat nog niet op 27 december 2021, maar hopelijk wel vanaf 8 januari 2022.

En mocht je je niet laten vaccineren, geef die prik dan weg, bijvoorbeeld aan een moeder in Afrika. Doe je mee?

Marjan Glaudé, Landsmeer

Tijd voor de invoering van een coronaheffing

De overheidsmaatregelen ter bescherming van de volksgezondheid hebben een merkwaardig neveneffect gehad: ze hebben mij geld bespaard. Uitgaven in de sportkantine en voor verenigingslidmaatschap, voor toneel- en muziekuitvoeringen, voor een goedkopere vakantie in eigen land, alles bij elkaar een flink bedrag.

Een onevenredig zware last is terechtgekomen bij een kleine groep mensen zoals horecaondernemers en (podium-) kunstenaars. Zij hebben alleen maar geld moeten inleveren. Ik pleit daarom voor invoering van een solidariteitsheffing van bijvoorbeeld 1 procent van je bruto-inkomen.

Wetgeving lijkt mij niet moeilijk te regelen als Tweede en Eerste Kamer politieke wil tonen. Het ministerie van Financiën heeft talenten genoeg om dit slim te regelen. De opbrengst uit dit solidariteitsfonds kan met name worden besteed aan mensen die voor allerlei opgezette steunmaatregelen niet of te beperkt in aanmerking komen, maar wel zwaar te lijden hebben onder het regeringsbeleid.

Job Vink, Nootdorp

Ik doneer mijn Pfizer-vaccin graag aan mijn kwetsbare buurman

Rechts bij mij om de hoek woont buurman Gerard. Hij is 74 jaar en heeft nog één long ten gevolge van een operatie aan longkanker. Daarbij heeft hij COPD, een chronische longziekte, alles zorgt ervoor dat hij behoort tot de risicogroep die covid-19 hoogstwaarschijnlijk niet zal overleven. Hij krijgt elke ochtend hulp van de wijkverpleging.

Hij kan al bijna een jaar niet naar zijn biljartclub en hij is bang om zijn kleinkinderen op bezoek uit te nodigen. In mijn werk als wijk- en oncologieverpleegkundige in Amsterdam kan ik zo tien mensen als Gerard bedenken voor wie hetzelfde geldt. Ik weet zeker dat mijn collega’s dat ook kunnen.

De Gezondheidsraad adviseert het Pfizer-vaccin tegen covid-19 als eerste toe te dienen aan ouderen boven de 60 jaar. Het vaccin werkt goed bij deze doelgroep, zij ondervinden de meeste beperkingen door covid en lopen het grootste risico hieraan te overlijden of in het ziekenhuis te komen.

Om logistieke redenen krijgt niet Gerard het vaccin als eerste aangeboden maar ikzelf. Ik geef mijn vaccin liever aan Gerard om zijn kansen om covid te overleven te vergroten en zijn kwaliteit van leven te verbeteren.

Toen ik dat bij mijn organisatie voorstelde, werd aangegeven dat dat ook om logistieke redenen niet mogelijk is. Maar wat dan precies die logistieke redenen zijn, kan mij niet duidelijk worden gemaakt.

Besef dat wijkverpleegkundigen kunnen vaccineren, net als onze collega’s in de verpleeghuizen. Ouderen naar een vaccinatielocatie brengen is te organiseren. Het lijkt erop dat belangrijke beslissingen met betrekking tot gezondheid worden genomen door mensen die zo ver afstaan van de praktijk, dat logistieke argumenten zwaarder gaan wegen dan argumenten die gaan over leven of sterven.

Josee Kuijpers, wijk- en oncologieverpleegkundige, Amsterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden