Geef Trump een kans

De Amerikanen moeten zich vermannen. De keuze van Trump als president hóéft geen ramp te zijn.

Trump-aanhangers in Ohio.Beeld Jeff Swensen / Getty

Zeker, als je behoort tot de meerderheid van ongeveer 52 procent van de kiezers die op iemand anders stemden dan Donald Trump, ga je gang: rouw. Als voormalig Ku Klux Klanleider David Duke duizeligmakend de politieke overwinning van zijn waarden viert, hoe kunnen we dan niet rouwen om de onze?

Maar, leuk of niet, wij hebben een nieuwe president-elect, en het is tijd om ons te vermannen. Ik heb eerder verkiezingen meegemaakt die werden beschouwd als het einde van de wereld waaronder de overwinning van Reagan in 1980, en toch overleefde de republiek. Ook deze keer zullen onze instellingen zich sterker tonen dan welke man ook. We zijn geen Weimar Duitsland.

Het was schandelijk dat veel Republikeinen acht jaar geleden president Obama probeerden te laten mislukken. Dat is niet de weg om in te slaan. We hebben verloren en we zijn het de natie verschuldigd om tandenknarsend Trump een kans te geven.

Dat gezegd hebbende: Trump sprak van het afschaffen van Obamacare, het deporteren van miljoenen van onze burgers, het invoeren van een religieuze test, het terugdraaien van president Obama's stappen tegen klimaatverandering en hij wil het Hooggerechtshof veel rechtser maken.

Hoe kunnen progressieven anders reageren dan met verzet of emigratie? Toen duidelijk werd dat Trump was gekozen, crashte de Canadase immigratiewebsite vanwege te veel bezoekers. Het is ingewikkeld, maar laat ik een paar redenen geven om even te wachten met een visa-aanvraag.

- Trump is onervaren en doet extreme uitspraken, maar hij is niet ideologisch. Hij was voor abortus en suggereerde daarna dat vrouwen gestraft moesten worden voor een abortus, maar geen van beide is een kernvisie, want Trump heeft geen visie. Hij is een opportunist. Hij snoefde over het bouwen van een muur en het tegenhouden van moslims, maar zal geen van beide doen want deze ideeën zijn onuitvoerbaar (de muur zou 25 miljard dollar kunnen kosten).

Het gebied waarop Trump het gevaarlijkst kan zijn, is dat van de buitenlandse politiek, omdat hij daar vooral naar eigen goeddunken kan handelen, niet belemmerd door wetten. Toch is het heel goed mogelijk dat Trump als minister van Buitenlandse Zaken een ervaren Republikein als Richard Haass zal benoemen, met Stephen Hadley als minister van Defensie en zo aangeeft dat volwassenen de buitenlandse politiek in handen hebben.

De gedachte aan Trump met de nucleaire codes in handen is angstwekkend, maar als hij een idioot bevel zou geven, zou niemand dat weten als zijn helpers dat zouden omzeilen. In 1974 dronk president Richard Nixon zwaar tijdens de Watergatecrisis. Zijn minister van Defensie James Schlesinger gaf de militairen opdracht om geen enkele presidentiële order voor een nucleaire aanval op te volgen zonder nader onderzoek.

Nicholas Kristof, columnist van The New York Times.Beeld ap

- Democraten zijn te snel om de aanhangers van Trump als 'sneue types' weg te zetten. Zeker, sommigen zijn racist of vrouwenhater, maar veel van hen zijn gewoon goeie mensen die op Obama hebben gestemd. Het plattelandsstadje waar ik vandaan kom, Yamhill in Oregon, is pro-Trump en echt, de stemmers daar zijn niet allemaal onverdraagzame monsters, maar goedwillende mensen van wie het leven door het verdwijnen van industriebanen op zijn kop is gezet.

Ze voelen zich verraden door het Democratische en Republikeinse establishment, en ze hadden eindelijk een kandidaat die hen aansprak. Liberalen veroordelen de stereotypering van latino's of moslims, maar zijn er als de kippen bij om Trumpstemmers tot stereotype te maken. Gewone Amerikanen zijn echt niet de bekrompenheid in gerold, zelfs niet als ze iemand steunen die ik onverdragelijk vind.

- Trump heeft gelijk als hij zegt dat het economisch systeem is vastgelopen voor gewone Amerikanen, vooral voor mannen uit de arbeidersklasse. Sinds 1979 zijn de netto uurlonen voor mannen in de onderste helft van de inkomensklasse onveranderd gebleven. Ongelukkigerwijs versterkt de politiek van Trump de ongelijkheid die hij in zijn campagne wilde aanpakken.

En normale checks and balances zullen niet van toepassing zijn, want hij gaat werken met een Republikeinse Senaat, een Republikeins Huis en een Hooggerechtshof met een Republikeinse meerderheid. Een cruciale check zouden de nieuwsmedia kunnen zijn, als we dat tenminste aankunnen. Ik ben dit jaar erg kritisch geweest over de rol die de media, vooral de kabel-tv, hebben gespeeld bij de opkomst van Trump. We moeten waakhonden zijn, geen schoothondjes.

De tijd van tieren is voorbij, het is tijd het onvermijdelijke te accepteren. Trump heeft ons op vele manieren verrast, laten we hopen en bidden dat hij ons opnieuw zal verbazen door de scheuren die hij in onze sociale structuur heeft gemaakt te repareren. Laten we hem een kans geven, want dat zijn onze democratische waarden. Als hij die kans verspeelt, stellen we hem daarvoor verantwoordelijk, in naam van diezelfde waarden.

Nicholas Kristof is columnist van The New York Times.

© The New York Times

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden