Opinie

Geef moslims geen voorrechten

Het is beter om af te zien van de speciale behandeling van moslims in Nederland, omdat zij dan niet meer als groep worden gezien.

Imam Salam weigert hand Rita Verdonk.Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

De boodschap van Lotfi Abdel Hamid (Vonk, 21 mei) is een duidelijke. Na 9/11 worden moslims voortdurend gepolitiseerd, geminacht en geproblematiseerd. En het debat vindt hij te eenzijdig. (+)

Ik zou nu kunnen schrijven dat het niet om 9/11 ging. Al veel eerder waren er problemen met intolerante moslims.

Zo was er in 1986 in Zwolle ruzie tussen het COC en een groep moslims. Deze moslims weigerden een schoolgebouw te delen met de homo's. De laatsten lieten het erbij zitten en dienden geen aanklacht in wegens discriminatie. Met hulp van het gemeentebestuur zochten ze een andere ruimte.

Dogmatisch

Ik zou dus kunnen schrijven dat we moslims veel ruimte gaven en geven om de wet te overtreden...

Ik zou ook kunnen schrijven over Mohamed Rabbae van GroenLinks, die enige jaren later liet weten dat Nederlanders er maar aan moesten wennen dat 'wij islamieten homoseksualiteit nu eenmaal niet accepteren'.

Wij wennen er nog steeds aan en ikzelf vind het ronduit enig om aan dit maatschappijverrijkende geluid te wennen.

Ik zou kunnen schrijven dat Hamid terecht zegt dat hij en veel anderen geen dogmatische moslims zijn. Maar een fors deel van de totale gemeenschap (zie de recente onderzoeken van socioloog Ruud Koopmans) steunen wel die dogmatische ideeën.

Mohamed Rabbae in 2014.Beeld anp

Dezelfde debatten

Hamid zal ook geen voorstander zijn van de doodstraf op afvalligheid, die binnen de islam bestaat. Maar die doodstraf wordt wél uitgevoerd, ook in Europa - niet door staten, maar door leden van de moslimgemeenschap. Binnen de moslimgemeenschap (tja, ze bestaat...) wordt wel erg weinig afstand genomen van die straf, en wereldwijd leven ex-moslims in angst.

Ik zou het kunnen schrijven en doe het dus ook. Maar we schieten al jaren niets op met deze debatten. Niet in 1986, niet in 2001 en nu niet. Keer op keer dezelfde debatten: 'De islam is niet slecht', 'Welles, die religie heeft intrinsiek slechte eigenschappen.'

En dan komt er weer een aanslag. Of een massa-aanranding als in Keulen, en laatst in Berlijn. Of iets met opinies en satire. Er zal iemand met veel lef wijzen op het gemiddelde IQ in landen waar veel moslims wonen (zie het onderzoek IQ and the Wealth of Nations van psycholoog Richard Lynn en politicoloog Tatu Vanhanen, uit 2002).

Frame

En dan weer dezelfde verhalen. Een steen des aanstoots voor mij is het frame dat de eigenlijke slachtoffers van de terroristische aanslagen door moslims de moslims zelf zijn. Want die krijgen het nu zo zwaar. De polarisatie is erger dan de doden en die laatsten, ach, in het verkeer vallen er ook veel. Ik, geboren in 1972, had als kind niet gedacht dat de samenleving zulke redeneringen normaal zou gaan vinden.

Hamids oproep om moslims niet apart te zetten als groep werkt niet. In elk debat wordt apart gezet, anders kun je niets zeggen.

Ik heb wel een tip voor hem. Zie af van voorrechten en speciale behandeling van moslims.

Zo mogen moslims - ook bij wet - in Nederland meer dan niet-moslims: ze mogen met hun haar onzichtbaar op de paspoortfoto (niet-moslims niet), ze mogen gescheiden zwemmen, ze mogen vrouwen discrimineren (geen hand geven, weigeren geholpen te worden in een winkel in het dorp Oranje), en we pikken het allemaal!

Meerwaardig

Een moslim is niet meer dan ik, maar hij wordt wel als meerwaardig behandeld. Als iemand waar je rekening mee moet houden, want hij behoort tot een bepaalde groep.

De auteur vindt dat het debat eenzijdig is. Dat klopt, weg met de speciale voorrechten! Dan zullen moslims ook niet meer als groep gezien worden.

Ik zie ook erg uit naar alle replieken op dit stuk, die allemaal weer op hetzelfde neer zullen komen. En dan reageren anderen weer. We zullen nooit uitgedebatteerd raken, verliefd als we zijn - ik heb er zelf ook last van! - op onze eigen argumenten en op het strijdtoneel.

Ondertussen zal er waarschijnlijk nog steeds niet echt zijn gehandeld en houden we geen samenhangend en functionerend Nederland meer over. Maar praten zullen we!

Renzo Verwer, auteur van Vrijheid van meningsuiting voor beginners, 2015, uitg. Van Brug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden