OpinieSalaris leraren

Geef leraren een grotestedentoeslag

Basisschool Lukasschool in Utrecht. Beeld Marcel van den Bergh
Basisschool Lukasschool in Utrecht.Beeld Marcel van den Bergh

Leraren in de vier grote steden van de Randstad zouden een hoger salaris moeten krijgen dan hun collega's elders in het land, betogen Frank Cörvers en Djoerd de Graaf.

Frank Cörvers en Djoerd de Graaf

De vier grote steden pleiten in een brief aan onderwijsminister Slob voor een ‘grotestedentoelage’ voor hun leerkrachten in het basis- en speciaal onderwijs. Een hoger salaris voor leraren in de G4 is één van de volgens hen hoognodige maatregelen, omdat ze zich zorgen maken over de gevolgen van de lerarentekorten voor de kwaliteit van het primair onderwijs. Wij delen deze zorg. Het principe ‘gelijk loon voor gelijk werk’ heeft een funeste uitwerking op de personeelstekorten bij publieke sectoren in de grote steden van de Randstad, zoals leraren.

In cao’s voor leraren wordt te weinig rekening gehouden met regionale verschillen in salarissen. In het hele land verdienen leraren ongeveer evenveel, terwijl in de Randstad door de marksector veel meer wordt betaald dan elders. Dat is niet voor niets. Denk bijvoorbeeld aan de hoge kosten voor het levensonderhoud.

Maar in het onderwijs wordt daar nauwelijks rekening mee gehouden, met als gevolg dat in de grote steden beginnende leraren moeilijk een huis kunnen kopen of huren. Dat maakt een carrière als leraar (of verpleegkundige of politieagent) binnen de Randstad minder aantrekkelijk dan in andere regio’s. Mede daardoor zijn in de grote steden veruit de meeste vacatures in het basisonderwijs.

De grootste lerarentekorten zijn er op de scholen met een complexe leerlingenpopulatie, zo benadrukte de Onderwijsinspectie in het Onderwijsverslag van dit jaar. Op die scholen is het ook de vraag of het gaat om ‘gelijk werk’ in vergelijking met scholen, waar gezinsproblematiek en taalachterstand minder voorkomen.

Toch reageerde minister Slob afwijzend op hogere lonen in de G4 voor leerkrachten in het basis- en het speciaal onderwijs. Een gemiste kans. In gebieden met te weinig leerlingen kwam hij wel met extra geld over de brug, nu de kwaliteit van het onderwijs in het geding is in gebieden met te weinig leerkrachten doet hij dat niet. Nadat hij zich hard maakte voor een kleinescholentoeslag, zou de minister dat nu moeten doen voor een grotestedentoelage.

Frank Cörvers, hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt Tilburg/ Maastricht University

Djoerd de Graaf, coördinator onderwijsonderzoek SEO Economisch Onderzoek

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden